Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bank.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

D.Призначити пероральні кортикостероїди

E.Призначити кромоглікат

19. У працівника тепличного господарства, що страждає на бронхіальну астму, напади ядухи почали спостерігатися декілька разів на день. Під час останнього нападу інгаляція астмопенту не дала. Пацієнта перевели до реанімаційного відділення з діагнозом: астматичний статус ІІ ступеня. Що є провідним механізмом розвитку цього стану ?

  1. Посилена секреція тучними клітинами біологічно активних речовин

  2. Повна блокада β2– адренорецепторів

  3. Набряк слизової оболонки бронхів

  4. Запалення слизової оболонки бронхів

  5. Скорочення гладкої мускулатури бронхів

20. У хворої на бронхіальну астму, 48 років, розвинувся напад ядухи, який триває 28 годин. Об'єктивно: вимушене положення – ортопное, збуджена, ЧСС 128/хв, ЧД – 38/хв, Пікова об’ємна швидкість видиху (ПОШ) 48\% від належних; введення (2-агоністів короткої дії дає тимчасовий (0,5 годинний) ефект. Встановити ступінь важкості загострення бронхіальної астми.

A Декомпенсація хронічного легеневого серця

B Легкий cтупінь

C Середньої важкості

D Загроза зупинки дихання

E Важкий ступінь

21. В патогенезі професійної бронхіальної астми мають значення:

А. Імунологічні порушення різних типів

B.Роль ферменту аденілатциклази, як посередника адренергічних середників

C. Вроджена неповноцінність системи аденілатциклази

D. Порушення гістогематичних бар′єрів, що відкривають шляхи для проникнення алергену

E. Всі перечислені моменти

22. Чоловік 46 років, впродовж 10 останніх років страждає бронхіальною астмою. Під час виконання робіт на дачній ділянці відчув погіршення дихання, з'явився кашель, дистанційні хрипи, почала посилюватися задишка. Препарат якої фармакологічної групи краще рекомендувати хворому для зняття подібних нападів ядухи ?

А. Метилксантини

B. Блокатор β2-адренорецепторів

Блокатор мембран стабілізуючих клітин

D. Стимулятор β2-адренорецепторів

E. Пероральний глюкокортикоїд

23. Дівчина 18 р., швачка, скаржиться переважно під час роботи на приступи сухого, надсадного кашлю зі сльозотечею, відчуттям закладеності носа. Часто хворіє на ГРВІ. Мати хворіє на бронхіальну астму. Об’єктивно: ЧД-18/хв. ЧСС-80/хв., АТ-110/70 мм рт. ст. В легенях дихання везикулярне, розсіяні сухі хрипи. Тони серця приглушені. проба з беротеком показала оборотність бронхіальної обструкції. Яка тактика буде для хворої найбільш виправданою?

А. Приймати інтал

B. Змінити місце проживання

C. Постійно приймати беротек

D. Приймати антигістамінні препарати

E. Змінити місце роботи

    1. Бронхіальна астма може ускладнитися всім, окрім:

А. Емфіземи

B. Хронічного легеневого серця

C. Пневмотораксу

D. Ателектазу долі легень

E. Ексудативного плевриту

25.Чоловік 32 р., скаржиться на напад ядухи, який триває 48 годин, кашель з утрудненим віджодженням харкотиння. Хворіє на бронхіальну астму 5 років, лікувався безконтрольно, приймав глюкокортикостероїди, користувався інгаляторами. Об'єктивно: стан важкий, положення напівсидяче. Дифузний ціаноз, пульс – 110/хв., АТ – 110/70 мм рт. ст. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Перкуторно над легенями коробковий звук, маса сухих свистячих хрипів. У крові еозонофілія – 18 %. Які препарати є препаратами вибору у хворого ?

А. Бета-2-адреноміметики

B. Теофіліни

C. Кортикостероїди

D. Холінолітики

E. Антигістамінні препарати

26. Хворий скаржиться на напади ядухи, що виникають 1-2 рази на тиждень, нічні симптоми – 2 рази на місяць та частіше. У хворого порушений нічний сон внаслідок нападів ядухи. ОФВ1 > 80% від належного. Який діагноз ви виставите хворому, враховуючи вищенаведені ознаки ?

А. Важка БА

B. Інтермітуюча БА

C. Середньоважка БА

D. Легка персистуюча БА

E. Астматичний статус

27. Хворий 49 р., скаржиться на ядуху, кашель. Харкотиння не виділяє. Неодноразово застосовував сальбутамол, інтал, але без ефекту. Об’єктивно: сидить, спираючись на стіл. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Периферичних набряків немає. Дихання поверхневе, затруднене, місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений видих. Тони серця приглушені, тахікардія. Пульс – 112/хв., АТ – 110/70 мм рт. ст. Печінка біля краю реберної дуги. Який попередній діагноз?

А. Бронхіальна астма середньої тяжкості

B. ХОЗЛ

C. Астматичний статус

D. Аспірація стороннього тіла

E. Серцева астма

28. Після психоемоційного стресу у хворого 24 років часто виникали стани, які супроводжувалися свистячим диханням, експіраторною задишкою, частими нічними симптомами, що обмежувало його фізичну активність. ПШВ і ОФВ1 <60%, відхилення – 30%. Який діагноз захворювання?

А. Легка персистуюча бронхіальна астма

B. Персистуюча бронхіальна астма середньої важкості

C. Інтермітуюча бронхіальна астма

D. Важка персистуюча бронхіальна астма

E. Бронхоспастичний синдром алергічного ґенезу

29.Які алергени вважаються виробничими:

А. Органічні алергени у вигляді рослинного пилу: зерно, мука, льон, бавовна, тютюн, пил різних порід дерева, натурального шовку, волосся, пір′я і т.інш.

B.Різноманітні по своїй структурі і складу метали: (нікель, хром, платина, кобальт)

деякі нітрофарби, урсол, формалін, бітум

C. Лікарські середники (антибіотики, сульфаніламіди та ін.)

D. Деякі нітрофарби, урсол, формалін, бітум

E. Всі перечислені алергени

30.При вирішенні питання про працездатність хворих професійною бронхіальною астмою легкого перебігу встановлюється:

А. ІІІ група інвалідності

B. ІІ група інвалідності

C. І група інвалідності

D. Раціональне працевлаштування

Е. Зміна місця проживання

31. Хворий 55 років, після апендектомії протягом 2-х днів скаржиться на прогресуючу задишку і кашель з гнійним харкотинням. Таки симптоми відмічаються в осінній та весняний період. Палить 25 років. Температура – 37,10С. В легенях – дихання ослаблене з поодинокими сухими свистячими хрипами. У крові: Л- 10х109/л. Рентгенологічно: підвищена повітряність легень, посилений легеневий рисунок. Бронхоскопія: гіперемія слизової оболонки з наявністю виділень гнійно-слизового характеру. Який попередній діагноз ?

А. Бронхіальна астма

В. Хронічний бронхіт

С. Бронхоектатична хвороба

D. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

Е. Пневмонія

32. Чоловік 39 років, шофер- "дальнобійник", скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, кашель з невеликою кількістю слизуватого харкотиння здебільшого вранці. Тривалий час хворіє на ХОЗЛ, гайморит. Палить, алкоголь вживає епізодично. Об’єктивно: температура - 36,50С, ЧД – 24/хв., пульс – 90/хв., АТ – 120/80 мм рт. ст. При аускультації дихання жорстке, помірна кількість сухих свистячих хрипів. ОФВ1 – 68% від належного значення. Які профілактичні заходи доцільно провести в першу чергу, щоб попередити захворювання ?

А. Раціональне працевлаштування

В. Відмова від вживання алкоголю

С. Санація вогнищ хронічної інфекції

D. Відмова від паління

Е. Переїзд в іншу кліматичну зону

33. Чоловік 60 років, скаржиться на задишку з утрудненим видихом, що посилюється при фізичному навантаженні, кашель з невеликою кількістю слизово-гнійного харкотиння здебільшого зранку. Хворіє на ХОЗЛ. . Об’єктивно: температура – 36,00С, ЧДР – 22/хв., пульс – 84/хв., АТ – 110/70 мм рт.ст. Шкіра волога, дифузний ціаноз. При аускультації дихання жорстке. Розсіяні свистячі хрипи. ОФВ – 62% від належного значення; фармакологічна проба з атровентом – приріст 5%. Який механізм розвитку бронхіальної обструкції найбільш імовірний у хворого ?

А. Гіперкринія

В. Запальний набряк

С. Бронхоспазм

D. Дифузно-склеротичні зміни

Е. Мукостаз

34. Чоловік 46 років, впродовж 10 останніх років страждає бронхіальною астмою. Під час виконання робіт на дачній ділянці відчув погіршення дихання, з'явився кашель, дистанційні хрипи, почала посилюватися задишка. Препарат якої фармакологічної групи краще рекомендувати хворому для зняття подібних нападів ядухи ?

А. Метилксантини

В. Блокатор β2-адренорецепторів

С. Блокатор мембран стабілізуючих клітин

D. Стимулятор β2-адренорецепторів

Е. Пероральний глюкокортикоїд

35. У хворого 52 років важкий напад експіраторної задишки, супроводжується важким сухим кашлем з дистанційними хрипами, серцебиттям. Який препарат найдоцільніше ввести при невідкладній допомозі ?

А. Сальбутамол

В. Строфантин

С. Лазолван

D. Атровент

Е. Преднізолон

36. Пацієнт 29 років, скаржиться на кашель переважно з ранку, з виділенням харкотиння, після кількох "кашлевих поштовхів", задишку при фізичному навантаженні протягом останніх трьох років. Погіршення наступило після переохолодження. В анамнезі – пневмонія. Об’єктивно: дихання жорстке, з подовженим видихом, на його фоні – розсіяні тріскучі хрипи. На рентгенограмі ОКГ змін немає. Об’єм форсованого видиху за першу секунду (ОФВ1) складає 70%. Який клінічний діагноз можна поставити хворому ?

А. Бронхоектатична хвороба

В. ХОЗЛ

С. Гострий бронхіт, рецидивний перебіг

D. Бронхіальна астма, середньої важкості, персистуюча

Е. Хронічний необструктивний бронхіт

37. У хворого 47 років, що довго спостерігався з приводу бронхіальної астми, пачастішали приступи, які не купірувались інгаляцією астмопента і беротека. З призначення якого препарату доцільно почати інтенсивне лікування ?

А. Оксигенотерапія

В. Бронходилатарори

С. Глюкокортикоїди

D. Інфузійна терапія

Е. Серцеві глікозиди

38. Жінка 62 років, хворіє на бронхіальну астму. Нещодавно з'явились болі за грудиною стенокардитичного характеру, перебої в роботі серця. Об’єктивно: t – 36,60С, пульс – 78/ хв., екстрасистолічна аритмія, АТ – 160/95 мм рт. ст., ЧД – 18/хв. В легенях вислуховується жорстке дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Який з препаратів протипоказаний в даній ситуації ?

А. Коринфар

В. Обзидан

С. Нітросорбід

D. Сустак

Е. Ритмілен

39. Жінка 58 років, надійшла до лікарні зі скаргами на задишку та серцебиття. Об’єктивно: стан важкий, неспокійна, збуджена, дихання шумне з участю допоміжних м'язів, періодичні судоми, дифузний ціаноз. В легенях – розсіяні сухі хрипи, у нижніх відділах дихання різко послаблене. Пульс -100/хв., печінка біля краю реберної дуги, набряків немає, 3 екстрасистоли/хв., АТ – 140/100 мм рт.ст., РаО2 – 45 мм рт.ст., рН – 7,3. Який синдром найбільш вірогідно є провідним у хворої ?

А. Дихальної недостатності

В. Артеріальної гіпертензії

С. Тахікардіальний

D. Аритмічний

Е. Серцевої недостатності

40. Жінка 40 років, надійшла до клініки зі скаргами на напад задишки, який триває кілька годин і не проходить під впливом раніш ефективного астмопену. З'явилося серцебиття та неспокій. 8 років хворіє хронічним бронхітом. Об’єктивно: стан тяжкий, хвора сидить, спираючись руками об край столу, блідий ціаноз, на відстані чути свистяче дихання. В легенях на фоні ослабленого дихання вислуховуються в невеликій кількості розсіяні сухі хрипи. Пульс – 108/хв., АТ- 140/80 мм рт.ст. Застосування яких препаратів у першу чергу є обов’язковим у даному випадку ?

А. Стабілізаторів мембран опасистих

В. Адреноміметиків

С. Антигістамінних

D. Холінолітиків

Е. Глюкокортикоїдів

41. Упродовж 8 років хворого турбує кашель зранку з відходженням невеликої кількості харкотиння, задишка. Палить більш 10 років. При огляді: ціаноз, збільшення тривалості видиху, сухі хрипи. Можливий діагноз ?

А. ХОЗЛ

В. Хронічний обструктивний бронхіт

С. Ідіоматичний фіброзуючий альвеоліт

D. Бронхоектатична хвороба

Е. Бронхіальна астма

42. Хворий 41 року, скаржиться на постійний кашель з виділенням невиликой кількості слизистого харкотиння. Ранковий кашель турбує впродовж 5 років, 2-3 рази на рік після переохолодження підсилюється. Палить, вживає алкоголь. Об’єктивно: голосове тремтіння ослаблене. Перкуторно- коробковий відтінок легеневого звуку над легенями. Поодинокі сухі хрипи. Рентген обстеження – збільшення коренів легенів, підсилення легеневого малюнка. Який із перерахованих нижче діагнозів є найімовірнішим ?

А. Прикоренева пневмонія

В. Бронхоектатична хвороба

С. Емфізема легень

D. ХОЗЛ

Е. Хронічний необструктивний бронхіт

43. Хворий 23 років, у зв'язку з гострою респіраторною інфекцією прийняв грам аспірину. У нього розвинувся приступ ядухи з утрудненим видихом, що був знятий уведенням еуфіліну. Алергоанамнез не обтяжений. У минулому двічі оперований з приводу поліпозу носа. Вкажіть ваш діагноз ?

А. Симптоматичний бронхоспазм

В. Атопічна бронхіальна астма

С. Інфекційно-алергійна бронхіальна астма

D. Астма фізичного зусилля

Е. Аспіринова астма

44. У 20-річного чоловіка, що страждає бронхіальною астмою, приступи ядухи виникають 3-4 рази щоденно. Нічні притупи відзначаються 2 рази на тиждень. ОФВ1 – 70% від належних величин, коливання його протягом доби – 2%. Вкажіть важкість перебігу БА.

А. Статус астматікус

В. Легкий ступінь важкості

С. Важкий перебіг

D. Перебіг середньої важкості

Е. Рецидивуючий перебіг

45. У хворого 28-и років відзначається закладеність носа, напади ядухи у нічний час один раз на тиждень. Захворів після респіраторної інфекції, котру самостійно лікував ацетилсаліциловою кислотою. В аналізах крові та харкотиння виявляється еозинофілія. У хворого можна запідозрити ?

А. Еозонофільний інфільтрат легенів

В. Бронхіальна астма фізичної напруги

С. Бронхіальна астма, ендогенна форма

D. Бронхіальна астма, екзогенна форма

Е. Бронхіальна астма аспіринова

46. Чоловік 60 років скаржиться на задишку, котра підсилюється при фізичному навантаженні. Об’єктивно: температура – 36,50 С, ЧД – 22/хв., пульс – 88/хв., АТ – 130/85 мм рт. ст. Грудна клітка бочкоподібної форми, легеневий звук з коробковим відтінком над усією поверхнею легеневих полів, ослаблене везикулярне дихання. Яке захворювання в анамнезі, найбільш імовірно, призвело до патологічних змін ?

А. ХОЗЛ

В. Бронхоектатична хвороба

С. Туберкульоз легенів

D. Пневмонія

Е. Пухлина бронху

47. Чоловік 43 років скаржиться на задишку, котра підсилюється при фізичному навантаженні. Об'єктивно: температура – 36,40 С, ЧД – 20/хв., пульс – 78/хв., АТ – 125/80 мм рт. ст. Грудна клітка бочкоподібної форми. Над легенями - ослаблене везикулярне дихання. Яке дослідження необхідно проводити хворому в амбулаторних умовах для вирішення питання про ефективність призначення бронхолітиків ?

А. Спірографічне

В. ЕКГ –контроль перевантаження правих відділів серця

С. Пікфлоуметрія

D. Бронхоскопічне

Е. Аналіз харкотиння (кількість та флора)

48. Чоловік 64 років, скаржиться на задишку, котра підсилюється при фізичному навантаженні. Об'єктивно: температура – 36,50 С, ЧД -24/хв, пульс- 90/хв., АТ-125/80 мм рт. ст. "Теплий" ціаноз, набухання шийних вен під час вдиху та видиху. Набряки на нижніх кінцівках. Над легенями – ослаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи. Тони серця послаблені, на верхівці та в V точці – систолічний шум. Печінка +5 см. Асцит. на ЕКГ: Rv1 = 10 мм, Sv6 =11 мм. яка патологія найбільш імовірно могла призвести до розвитку захворювання ?

А. Бронхіальна астма

В. Хронічний бронхіт

С. Ревматична аортальна недостатність

D. Рецидивуюча тромбоемболія легеневої артерії

Е. Полікістоз легенів

49. Чоловік 50 років, шахтар, скаржиться на експіраторну задишку, яка підсилюється при фізичному навантаженні, кашель (частіше вранці) з невеликою кількістю гнійного харкотиння. Хворіє біля 6 років. Палить протягом 30 років. Об'єктивно: температура -36,70С. ЧД -22/хв., пульс – 84/хв., АТ -140/85 мм рт. ст. Гіперстенік. Ціаноз губ. Над легенями – розсіяні сухі хрипи. Який найімовірнійший механізм розвитку дихальної недостатності у хворого ?

А. Запальні процеси в легенях

В. Обмеження рухомості грудної клітки

С. Зменшення дихальної поверхні легень

D. Звуження просвіту дихальних шляхів

Е. Фіброз легенів

50. Жінка 34 років, упродовж 15 років хворіє бронхіальною астмою. В останній час напади ядухи виникають 4-5 разів на тиждень, нічні напади – 2-3 рази на місяць. Для купірування нападів застосовує сальбутамол. Об'єктивно: стан відносно задовільний. ЧД-20/хв. ЧСС – 76/хв., АТ – 120/80 мм рт. ст. В легенях дихання везикулярне. Тони серця приглушені, ритм правильний. Який препарат необхідно призначати для профілактики нападів бронхіальної астми на першому етапі ?

А. Кортикостероїди ін'єкційні

В. Регулярне приймання сальбутамолу

С. Кортикостероїди інгаляційні

D. Кортикостероїди таблетовані

Е. Кромоглікат натрію

51. Жінка 45 років, хворіє на бронхіальну астму 20 років. На прийомі у пульмонолога обговорює план своєї поведінки у різних випадках. Зараз напади виникають 2-3 рази на тиждень, приймає інтал, вентолін за вимогою. Яка тактика поведінки хворої найбільш доцільна, якщо виник нічний приступ ?

А. Прийняти інтал

В. Продовжувати планову терапію

С. Прийняти преднізолон

D. Інгаляційні кортикостероїди

Е. Перейти на атровент

52. Дівчина 23 років, півтора року спостерігається з приводу бронхіальної астми. В останній час напади ядухи виникають 4-5 разів на тиждень, нічні напади 2-3 рази на місяць. Для купірування приступів застосовує сальбутамол. Скарифікаційна проба з антигеном домашнього кліща позитивна. Об'єктивно: стан відносно задовільний. ЧД – 20/хв. ЧСС – 76/хв., АТ – 120/80 мм рт. ст. В легенях дихання везикулярне. Тони серця приглушені, ритм правильний. Який механізм є провідним в розвитку бронхообструкції у хворої ?

А. Трахео-бронхіальна дискенізія

В. Порушення метаболізму арахідонової кислоти

С. Адренергічний дисбаланс

D. Підвищений тонус парасимпатичної нервової системи

Е. Гіперреактивність бронхів

53. Чоловік 60 років, скаржиться на задишку з утрудненим видихом, сухий кашель. 30 років хворіє на ХОЗЛ. Погіршення стану відмічає 3 тижні тому, часто користується беротеком. Палить до 1,5 пачок цигарок на день. Останній місяць лікується з приводу стенокардії, приймає фенігідин, нітрогліцерин, анаприлін. Об'єктивно: t – 36,40С, ЧД – 28/хв. ЧСС – 98/хв., АТ – 120/80 мм рт. ст. В легенях дихання везикулярне, розсіяні сухі свистячі хрипи, переважно під час видиху. Тони серця приглушені, ритм правильний. Що найбільш вірогідно стало причиною погіршення стану хворого ?

А. Призначення фенігідину

В. Паління тютюну

С. Прийом анаприліну

D. Зловживання беротеком

Е. Загострення ХОЗЛ

54. Чоловік 32 р., скаржиться на напад ядухи, який триває 48 годин, кашель з утрудненим відходженням харкотиння. Хворіє на бронхіальну астму 5 років, лікувався безконтрольно, приймав глюкокортикостероїди, користувався інгаляторами. Об'єктивно: стан важкий, положення напівсидяче. Дифузний ціаноз, пульс – 110/хв., АТ – 110/70 мм рт. ст. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Перкуторно над легенями коробковий звук, маса сухих свистячих хрипів. У крові еозонофілія – 18%. Які препарати є препаратами вибору у хворого ?

А. Бета-2-адреноміметики

В. Теофіліни

С. Кортикостероїди

D. Холінолітики

Е. Антигістамінні препарати

55. Хворий скаржиться на напади ядухи, що виникають 1-2 рази на тиждень, нічні симптоми – 2 рази на місяць та частіше. У хворого порушений нічний сон внаслідок нападів ядухи. ОФВ1 > 80% від належного. Який діагноз ви виставите хворому, враховуючи вищенаведені ознаки ?

А. Важка БА

В. Інтермітуюча БА

С. Середньоважка БА

D. Легка персистуюча БА

Е. Астматичний статус

56. Хворий 47 років, скаржиться на кашель, задишку при фізичному навантаженні, локальні болі в області серця, загальну слабість. 10 років страждає ХОЗЛ. При аускультації легень – сухі розсіяні, свистячі хрипи. Систолічний тиск у легеневій артерії склав 50 мм рт. ст. Для лікування доцільно призначити:

А. Бромгексин

В. Еуфілін

С. Кофеїн

D. Преднізолон

Е. Атропін

57. Хвору бронхіальною астмою турбують щоденні напади ядухи, затяжних приступів за останні роки не було. Змушена щодня користуватися бета-2-агоністами. Нічні напади 1 раз на тиждень. Пікова швидкість видиху 60-80% від належної. Який рівень протизапальної терапії ви оберете?

А. Інтал

В. Пероральний прийом гормонів

С. Тайлед

D. Інгаляційні стероїди

Е. Цитостатики

58.Хворий 52 років, надійшов зі скаргами на задишку при помірному фізичному навантаженні, кашель із харкотинням, що трудно відділяється. Хворіє протягом 12 років. Об’єктивно: ЧДД – 26/хв. легеневий звук з коробковим відтінком, ослаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Раніше лікувався тільки теопеком, або еуфіліном в/в. Призначте базисне лікування:

А. Інгакорт

В. Алупент

С. Атровент

D. Тайлед

Е. Амінофілін

59. Чоловік 60 років, має поєднаний перебіг ішемічної хвороби серця та ХОЗЛ. Протягом останнього місяця значно посилилась задишка, при аускультації над всією поверхністью легенів сухі хрипи, харкотиння відходить погано. Який із бронхолітичних засобів найдоцільніше призначити хворому ?

А. Еуфілін

В. Атровент

С. Теопек

D. Беротек

Е. Папаверин

60. Хворий впродовж 12 років хворіє на ХОЗЛ. Протягом останнього року почастішали загострення, посилилась задишка і кашель, збільшилася кількість гнійного харкотиння (до 100-150 мл на добу). Рентгенологічно – дрібносітчаста деформація легень, тінь серця вертикальна. Про яке ускладнення можна думати в першу чергу ?

А. Рак легень, периферична форма

В. Ателектаз легенів

С. Спонтанний пневмоторакс

D. Легеневе серце

Е. Бронхоектазії

61. Чоловік 57 років, хворіє на ХОЗЛ впродовж 27 років. Останнім часом самопочуття погіршилося, посилилась задишка, з'явився біль тупого характеру в ділянці серця. При обстеженні хворого виявлено, що тиск в легеневій артерії складає 40/15 мм рт. ст. Яке ускладнення є най вірогіднішим ?

А. Вторинна легенева гіпертензія

В. Емфізема легень

С. Бронхоектазії

D. Астматичний статус І стадії

Е. Дифузний пневмосклероз

62. У хворого 44 років епізодично при вдиханні алергену (запаху плісняви) виникають свистячі хрипи в легенях, затруднений видих. Короткочасні денні симптоми рідше одного разу на місяць. ПШВ і ОФВ1 - 80%. Між загостреннями хрипи над легенями відсутні. Який діагноз ?

А. Інтермітуюча бронхіальна астма

В. Легка персистуюча бронхіальна астма

С. Середньої важкості персистуюча бронхіальна астма

D. Важка персистуюча бронхіальна астма

Е. ХОЗЛ

63. У пацієнтки 30 років після вірусної інфекції виникли щоденні симптоми затрудненого свистячого дихання, що викликали порушення активності і сну: Нічні симптоми частише одного разу на тиждень.ПШВ і ОФВ1 - 60-80%, відхилення >30%. Є потреба в щоденному прийомі бета-2-агоністів короткої дії. Який діагноз ?

А. Легка персистуюча бронхіальна астма

В. Інтермітуюча бронхіальна астма

С. Персистуюча бронхіальна астма середньої важкості

D. Важка персистуюча бронхіальна астма

Е. Астматичний статус

64. Після психоемоційного стресу у хворого 24 років часто виникали стани, які супроводжувалися свистячим диханням, експіраторною задишкою, частими нічними симптомами, що обмежувало його фізичну активність. ПШВ і ОФВ1 <60%, відхилення – 30%. Який діагноз захворювання ?

А. Легка персистуюча бронхіальна астма

В. Персистуюча бронхіальна астма середньої важкості

С. Інтермітуюча бронхіальна астма

D. Важка персистуюча бронхіальна астма

Е. Бронхоспастичний синдром алергічного ґенезу

65. Хворий 46 років, палить упродовж 26-ти років. Страждає ХОЗЛ. Турбує експіраторна задишка при звичайному фізичному навантаженні, періодичний надсадний ранковий малопродуктивний кашель, часом кровохаркання у вигляді прожилків крові. На ФБС – гіперемія та деформація бронхів. Перерахуйте необоротні патогенетичні механізми обструкції:

А. Гіперкринія і дискринія

В. Бронхоспазм

С. Фібробластична деформація і облітерація бронхів

D. Інфільтрація бронхів еозонофілами

Е. Запальний набряк, гіперплазія залоз

66. Хворий 49 років, автослюсар, курить з 14 років по 1,5 пачки в день. Скарги на нападоподібний кашель, що виникає при виході на холод, задишку з утрудненим видихом, загальну слабість. Об’єктивно: дистанційні хрипи. У легенях маса звучних сухих хрипів по всіх полях. З боку інших органів – без особливої патології. На оглядовій Rg –грамі згущення легеневого малюнка, ущільнення коренів. Найбільш імовірний діагноз:

А. Бронхіальна астма

В. ХОЗЛ

С. Туберкульоз легень

D. Пневмоконіоз

Е. Ларингоспазм

67. Пацієнт 35 років, водій автотранспорту, палить 2 пачки сигарет на день, пред’являє скарги на постійний кашель. Відзначає останній тиждень посилення кашлю з мізерним виділенням харкотиння слизово-гнійного характеру з прожилками крові. У легенях поодинокі сухі хрипи, більше в нижніх відділах. При дослідженні харкотиння – багато нейтрофілів. На оглядовій Rg-грамі – посилення легеневого малюнка. Найбільш імовірний діагноз?

А. Бронхоектатична хвороба

В. Туберкульоз легень

С. Пневмоконіоз

D. Хронічний бронхіт

Е. Рак легені

68. Хвора 45 років, скаржиться на задишку при невеликому фізичному навантаженні, кашель з прозорим харкотинням, що важко відділяється, напади ядухи до 3 разів на добу, більш уночі, пітливість. Хворіє близько 5 років. Алергія на пил, чад. Для лікування використовує біля року бекотид. Діагноз ?

А. Туберкульоз легенів

В. ХОЗЛ

С. Бронхіальна астма

D. Бронхоектатична хвороба з бронхоспазмом

Е. Легеневий васкуліт (синдром Чарга-Стросса)

69. Хвора 44 р., скаржиться на напад ядухи, що виник раптово вночі. Захворювання пов’язує з переохолодженням. Хворіє понад 10 років. Грудна клітка бочкоподібної форми. Перкусія – коробковий звук. Аускультація – велика кількість сухих хрипів. У крові: помірний лейкоцитоз, еозонофілія – до 10%. Рентгенообстеження – підвищення прозорості легеневих полів. Який із перерахованих нижче діагнозів найбільш імовірний ?

А. Бронхоектатична хвороба, ст.загострення

В. ХОЗЛ в ст.загострення

С. Хронічний бронхіт

D. Бронхіальна астма, ст. загострення

Е. Еозинофільний легеневий васкуліт

70. У хворого 51 року скарги на приступи кашлю з відходженням мокроти жовтого забарвлення, задишку при незначному фізнавантаженні. Палить більше 30 років. Об’єктивно: t -37,20 С, над легенями звук з коробковим відтінком, дихання жорстке, маса розсіяних сухих свистячих хрипів; тони серця чисті, ритмічні, ЧСС -80/хв., АТ-120/85 мм рт. ст., печінка не збільшена, набряки відсутні. Який препарат може вважатись ліками першого вибору ?

А. Атровент

В. Теофілін

С. Астмопент

D. Сальбутамол

Е. Преднізолон

71. Чоловік 52 р., металург, скаржиться на задишку, котра посилюється при фізичному навантаженні. Хворіє біля 8 років. Об’єктивно: ЧД-22/хв,, пульс-76/хв., АТ-130/80 мм рт. ст. маса тіла – 120 кг. Над легенями ослаблене везикулярне дихання. ЕКГ:правограма. ЖЄЛ-60% від норми. Рентгенограма: малюнок тяжистий, підвищення прозорості легеневих полів. Який наймовірніший механізм розвитку дихальної недостатності у хворого ?

А. Спазм гілок легеневої артерії

В. Звуження просвіту дихальних шляхів

С. Зниження еластичних властивостей легень

D. Обмеження рухомості грудної клітки

Е. Порушення синтезу сурфактанта

72. Чоловік 65 р., скаржиться на задишку з утрудненим видихом, кашель з виділенням жовтого харкотиння. Палить бідьше 40 років. Об’єктивно: t-37,10 С. ЧД-24/хв., ЧСС-88/хв., АТ-130/70 мм рт. ст. Дихання везикулярне, ослаблене, сухі свистячі хрипи, подекуди неголосні вологі хрипи. Тони серця приглушені. Найбільш вірогідний діагноз:

А. Емфізема легень

В. Бронхоектатична хвороба

С. Бронхіальна астма

D. Пухлина легені

Е. ХОЗЛ

73. Дівчина 18 р., швачка, скаржиться переважно під час роботи на приступи сухого, надсадного кашлю зі сльозотечею, відчуттям закладеності носа. Часто хворіє на ГРВІ. Мати хворіє на бронхіальну астму. Об’єктивно: ЧД-18/хв. ЧСС-80/хв., АТ-110/70 мм рт. ст. В легенях дихання везикулярне, розсіяні сухі хрипи. Тони серця приглушені. проба з беротеком показала оборотність бронхіальної обструкції. Яка тактика буде для хворої найбільш виправданою ?

А. Приймати інтал

В. Змінити місце проживання

С. Постійно приймати беротек

D. Приймати антигістамінні препарати

Е. Змінити місце роботи

74. Чоловік 22 р., скаржиться на задишку, котра підсилюється при фізичному навантаженні. Вважає себе хворим біля 5 років. Об’єктивно: температура -36,50 С; ЧД-20/хв., пульс-80/хв., АТ-125/80 мм рт. ст. Грудна клітка бочкоподібної форми. Перкуторно – коробковий звук. Аускультативно - ослаблене везикулярне дихання над усіма легеневими полями. Який механізм порушення альвеолярної вентиляції є провідним ?

А. Порушення функції дихального центру

В. Порушення рухливості грудної клітки

С. Токсична дія еозонофілів на бронхи

D. Обструктивна недостатність зовнішнього дихання

Е. Рестриктивна недостатність зовнішнього дихання

75. Хворий 49 р., скаржиться на ядуху, кашель. Харкотиння не виділяє. Неодноразово застосовував сальбутамол, інтал, але без ефекту. Об’єктивно: сидить, спираючись на стіл. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Периферичних набряків немає. Дихання поверхневе, затруднене, місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений видих. Тони серця приглушені, тахікардія. Пульс – 112/хв., АТ – 110/70 мм рт. ст. Печінка біля краю редерної дуги. Який попередній діагноз ?

А. Бронхіальна астма середньої тяжкості

В. ХОЗЛ

С. Астматичний статус

D. Аспірація стороннього тіла

Е. Серцева астма

76. Хворий 54-х років, скаржиться на задишку при невеликому фізичному навантаженні, кашель із трудновіддільним харкотинням. Об’єктивно: дифузний ціаноз. Грудна клітка бочкоподібної форми. У легенях ослаблене везикулярне дихання з подовженим видихом, сухі свистячі хрипи. АТ – 140/80 мм рт. ст. Пульс – 92/хв., ритмічний. Спірографія: ЖЄЛ/ДЖЄЛ – 65%, ОФВ1/ФЖЄЛ – 50%. Визначте тип дихальної недостатності у хворого:

А. Змішаний тип ДН із перевагою обструкції

В. Рестриктивний тип ДН

С. Обструктивний тип ДН

D. Змішаний тип ДН із перевагою рестрикції

Е. Дихальної недостатності немає

77. Хворий К., 56 років, скаржиться на постійну задишку, кашель, болі у грудній клітці, пітливість. Палить 30 років. Об’єктивно: дифузний ціаноз обличчя, пульс – 110/хв. Серце збільшене вправо і вліво. Тони ослаблені. В легенях коробковий перкуторний звук, сухі свистячі хрипи, видих подовжений. ЧД – 26/хв. Ваш діагноз ?

А. ХОЗЛ

В. Бронхіальна астма

С. Рак легень

D. Фіброзуючий альвеоліт

Е. Ларингоспазм

78. Хворого В., 56 років, турбує кашель з виділенням слизистого харкотиння, який триває біля 4 місяців на рік, задишку, t-38,70 С. Хворіє впродовж 3 років. Палить. Аускультативно- під лопатками жорстке дихання, розповсюджені сухі хрипи. Рентгенографія – корені розширені, тяжисті. Ваш діагноз ?

А. Негоспітальна пневмонія

В. Хронічний бронхіт

С. Пневмоконіоз

D. Гострий бронхіт

Е. Бронхіальна астма

79. Пацієнту К. 17 років установлена персистуюча бронхіальна астма. Профілактика нападів ядухи може бути досягнута застосуванням:

А. Теофіліну

В. Еуфіліну

С. Недокромілу натрію

D. Антигістамінних препаратів

Е. Атровенту

80. У хворого 35 років відмічаються нечасті (рідше 1 разу на тиждень) напади ядухи, які легко знімаються інгаляцією бета-2-симпатоміметиків короткої дії. В період нападу в легенях вислуховуються сухі свистячі хрипи, в проміжках між нападами ядухи ОФВ1 більше 80% від належної. У даного хворого:

А. Персистуюча астма середньої важкості

В. Легка персистуюча астма

С. Інтермітуюча бронхіальна астма

D. Важка персистуюча астма

Е. Дана інформація недостатня для визначення важкоскі бронхіальної астми

  1. Формувальник ливарного цеху, 45 років, професійний стаж 18 років. Останні 3 роки став відчувати колючий біль в ділянці лопаток, періодично з'являється сухий кашель, при значних фізичних навантаженнях з'являється задуха. Над легенями у нижньо-бокових відділах коробковий перкуторний звук, вислуховуються сухі хрипи. На рентгенограмі: легеневий малюнок деформований, в середніх і нижніх відділах легень поодинокі округлі тіні розміром 2-3мм. Корені легень ущільнені. Ваш попередній діагноз ?

А. Пиловий бронхіт

Б. Силікоз

В. Туберкульоз легень

Г. Антракоз

Д. Саркоїдоз

  1. Забійник вугільної шахти, 42 роки, знаходиться на диспансерному обліку в профпатологічному центрі з приводу антракозу І ст. 2/2,8/1, егп, ДН Іст. Які трудові рекомендації слід дати хворому ?

А Працездатний в своїй професії

Б. Направити на МСЕК для встановлення ІІІ групи інвалідності

В. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати працездатності

Г. Потребує переводу на іншу роботу з видачею "профбюлетня"

Д. Направити на МСЕК для встановлення ІІ групи інвалідності

  1. Шахтар, 45років, стаж роботи 22роки. Скарги на малопродуктивний кашель, задишку при значному фізичному навантаженні, слабість. Хворіє 3 роки. Дихання жорстке, поодинокі сухі хрипи з двох сторін. Рентгенографія грудної клітки: посилення і деформація легеневого малюнка в нижніх відділах, в базальних відділах підвищеної прозорості. Сформулюйте діагноз ?

А. Азбестоз, інтерстиціальна форма, І стадія

Б. Антракоз, інтерстиціальна форма, І стадія

В. Силікоз, вузликова форма, І стадія

Г. Талькоз, вузликова форма, І стадія

Д.Сидероз, інтерстиціальна форма, І стадія

  1. Петрифікати в коренях легенів та симптом "яєчної шкарлупи" характерні для:

А. Саркоїдозу

Б. Азбестозу

В. Пневмонії

Г. Синдрому Хаммана-Річа

Д. Силікозу

  1. Під час періодичного медичного огляду у сушильника піску ливарного цеху виявлено силікоз І ст.. Спірографія: ЖЄЛ – 78%ФЖЄЛ, ДО – 620мл, ЧД -18 за хв., ХОД – 11,16л/хв., МВЛ – 54%, ОФВ1 76%, проба Тіфно -72%. МПІ вд. – 4,8 л/сек., МШвид. - 4,2 л/сек. Визначте характер вентиляційних порушень.

А. Рестриктивний

Б. Дифузійний

В. Обструктивний

Г. Рестриктивно-обструктивний

Д. Обструктивно-рестриктивний

  1. Ускладненнями силікозу може бути все, КРІМ:

А. Саркоїдоз

Б. Туберкульоз

В. Пневмоторакс

Г. Бронхіальна астма

Д. Ревматоїдний артрит

  1. Хворий 42 років, скаржиться на сухий кашель, біль в грудній клітці, підвищену втому, пітливість, субфебрилітет. Протягом 12 років працює на виробництві кремнієвих сплавів. Перкуторно звук над легенями не змінений, при аускультації везикулярне дихання. На рентгенограмі: прозорість легень не змінена, легеневий малюнок помірно підсилений з обох сторін. У верхній долі правої легені локалізуються поліморфні вогнищеві тіні діаметром до 4-5мм. Справа – плевродіафрагмальні спайки. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз ?

А. Силікоз

Б. Вогнищевий туберкульоз легень

В. Саркоїдоз

Г. Силікотуберкульоз

Д. Хронічний бронхіт

  1. Приєднання до силікозу ураження суглобів за типом ревматоїдного артриту ЦЕ:

А. Синдром Коліне-Каплана

Б. Синдром Хаммана-Річа

В. Синдром Рейтера

Г. Синдром Морінеску-Радовича

Д. Синдром Чарга-Стросса

  1. Хворого з азбестозом І ст., 46 років, турбує кашель з виділенням слизисто-гнійного харкотиння з прожилками крові, біль в грудній клітці. Ціаноз обличчя і губ. Грудна клітка бочкоподібна. Коробковий перкуторний звук, притуплення справа в проекції середньої долі. При аускультації дихання жорстке везикулярне, в проекції середньої долі справа ослаблене, велика кількість розсіяних сухих і вологих хрипів. На рентгенограмі: бронхосудинний малюнок деформований за рахунок нерівномірного стовщення стінок бронхів, ателектаз середньої долі справа. Корені легень розширені, щільні. Яке ускладнення азбестову має місце в даному випадку ?

А. Бронхоектатична хвороба

Б. Рак легень

В. Туберкульоз легень

Г. Інфаркт легень

Д. Пневмонія

  1. ГДК берилію:

А. 0,1 мг/м³

Б. 0,01 мг/м³

В. 0,001 мг/м³

Г. 0,0001 мг/м³

Д. 1 мг/м³

  1. Інвалід ІІ групи, 42 років, скаржиться на задуху при незначному фізичному навантаженні, кашель з виділенням слизистого харкотиння, постійний тупий біль в грудній клітці. В минулому 10 років працював кочегаром, потім 7 років прохідником на шахті. Ціаноз губ. Пульс 90 за хв., ритмічний. Тони серця ослаблені. В легенях жорстке дихання, сухі хрипи. Рентгенографія ОГК: в середніх і нижніх легеневих полях на фоні дрібно комірчастого фіброзу визначається велика кількість однотипних круглих тіней. Справа в надключичній зоні поліморфні вогнищеві тіні. Корені легень ущільнені, "обрубані". Вкажіть найбільш ймовірний попередній діагноз ?

А. Периферичний рак легень

Б. Силікотуберкульоз

В. Вузлова форма силікозу ІІст.

Г. Вузликова форма силікозу ІІст

Д. Дисемінований туберкульоз легень

  1. У хворого силікоз І ст., без порушення функції зовнішнього дихання. Проведіть експертизу працездатності для даного діагнозу.

А. Непрацездатний в умовах дії пилу, група інвалідності на період кваліфікації

Б. Працездатний в своїй професії

В. Працездатний в умовах дії пилу після санаторно - курортного лікування

Г. Непрацездатний, група інвалідності по профзахворюванню

Д. Працездатний після стаціонарного лікування

  1. Мезотеліома плеври найчастіше розвивається на фоні:

А. Силікозу

Б. Азбестозу

В. Туберкульозу

Г. Ексудативного плевриту

Д. Бісинозу

  1. Формувальник ливарного цеху, 45 років, професійний стаж 14 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, сухий кашель, біль в грудній клітці. Над легенями вислуховується жорстке дихання, поодинокі сухі хрипи. На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки відмічається посилення і деформація бронхосудинного малюнку, в нижніх легеневих полях однотипні круглі тіні діаметром до 3 мм. Корені легень ущільнені. Виберіть найбільш ймовірний попередній діагноз.

А. Вузлова форма силікозу

Б. Інтерстиціальна форма силікозу

В. Вузликова форма силікозу

Г. Силікотуберкульоз

Д. Пиловий бронхіт ІІ ст.

  1. Карбоконіози – це пневмоконіози, спричинені дією пилу, що містить:

А. Силіцію оксид

Б. Вуглець

В. Марганець

Г. Льон

Д. Берилій

  1. Забійник вугільної шахти, 48 років, знаходиться на диспансерному обліку в профпатологічному центрі з приводу антракозу ІІст., 3/2, s/t, em, ДН ІІст. Спірографія: ЖЄЛ – 76%ФЖЄЛ, ДО – 620мл, ЧД -18 за хв., ХОД – 11,16 л/хв., МВЛ – 52%, ОФВ1 48%, проба Тіфно -42%. МШ вд. – 2,4 л/сек., МШ вид. - 2,0 л/сек.. Визначте характер вентиляційних порушень.

А. Рестриктивно-обструктивний

Б. Дифузійний

В. Обструктивний

Г. Рестриктивний

Д. Обструктивно-рестриктивний

  1. До силікатозів відносять все КРІМ:

А. Азбестоз

Б. Талькоз

В. Каоліноз

Г. Антракоз

Д. Олівіном

  1. Під час періодичного медичного огляду у прохідника вугільної шахти, 48 років, професійним стажем 16 років, на рентгенограмі легень виявлено на фоні посиленого і деформованого бронхо-судинного малюнку в середніх і нижніх легеневих полях поодинокі, однотипні, круглі тіні діаметром до 3 мм. Корені легень розширені. Скарг не подає. При фізикальному обстеженні патологічних змін не виявлено. Виберіть найбільш ймовірний діагноз ?

А. Силікоз ІІст.

Б. Антракоз Іст.

В. Силікоз Іст.

Г. Пиловий бронхіт

Д. Антракоз ІІст.

  1. У робітника шахти концентрація пилу на робочому місці 260-280 мг/м³, 15% з них становить Вільни оксид кремнію. На оглядовій рентгенограмі виявлені зміни, характерні для пневмоконіозу. Який різновид пневмоконіозу ?

А. Силікатоз

Б. Антракосилікоз

В. Антракосилікатоз

Г. Карбоконіоз

Д. Силікоз

  1. Робітник 38 років, який працює на виробництві шиферу протягом 15 років, скаржиться на задишку експіраторного характеру при фізичному навантаженні, сухий кашель. Об-но: притуплення перкуторного звуку в між лопатковій ділянці, жорстке дихання, сухі хрипи з обох сторін. На шкірі пальців рук – бородавки сіруватого кольору. Цеховий лікар запідозрив азбестоз. Який метод діагностики є найбільш інформативним для діагностики ?

А. Фібробронхоскопія

Б. Спірографія

В. Рентгенографія ОГК

Г. Бронхоальвеолярний лаваж

Д. Дослідження газів крові

  1. Сушильник піску, 36 років, професійний стаж 9 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, сухий кашель, біль в грудній клітці. При фізикальному обстеженні змін зі сторони внутрішніх органів не виявлено. На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки відмічається посилення і деформація бронхосудинного малюнку, в середніх легеневих полях, більше справа, помірно виражений дрібнокомірчатий пневмофіброз. Корені легень структурні, розширені. Виберіть найбільш ймовірний попередній діагноз.

А. Інтерстиціальна форма силікозу

Б. Пиловий бронхіт ІІст.

В. Силікотуберкульоз

Г. Вузлова форма силікозу

Д. Вузликова форма силікозу

  1. Бериліоз ЦЕ:

А. Силікатоз

Б. Карбоконіоз

В. Металоконіоз

Г. Пневмоконіоз від дії змішаного пилу

Д. Пневмоконіоз від дії органічного пилу

  1. У формувальника ливарного цеху, 52 роки, професійний стаж 14 років в центрі профпатології діагностовано силікоз ІІ ст., 3/2, р/t, em, ДН ІІст. Спірографія: ЖЄЛ – 52%ФЖЄЛ, ДО – 620мл, ЧД -20 за хв., ХОД – 12,4 л/хв., МВЛ – 42%, ОФВ1 64%, проба Тіфно -58%. МШ вд. – 3,2 л/сек., МШ вид. - 2,9 л/сек.. Визначте характер вентиляційних порушень.

А. Рестриктивно-обструктивний

Б. Обструктивно-рестриктивний

В. Обструктивний

Г. Рестриктивний

Д. Дифузійний

  1. Кріпильник вугільної шахти 42 років, професійний стаж 12 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, сухий кашель. Над легенями вислуховується поодинокі сухі хрипи. На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітки відмічається посилення і деформація бронхосудинного малюнку. З обох боків в середніх та нижніх відділах легень контуруються поодинокі однотипні вогнищеві тіні діаметром до 2 мм. Корені ущільнені. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

А. Силікоз

Б. Вогнищевий туберкульоз легень

В. Саркоїдоз

Г. Силікотуберкульоз

Д. Хронічний бронхіт

  1. Шкірна проба Куртіса проводиться для підтвердження діагнозу:

А. Силікоз

Б. Бериліоз

В. Алюміноз

Г. Азбестоз

Д. Антракоз

  1. Виключить ознаку, не характерну для силікозу:

А. Виражена інтоксикація

Б. Бідність клініки порівняно з рентген даними

В. Симетричність рентгенологічних змін

Г. Професійний анамнез

  1. В клініці профзахворювань хворому вперше встановлено діагноз: Пневмоконіоз шліфувальника І ст., s/t, ДН І ст.. Яке експертне рішення при цьому слід прийняти ?

А Направити на МСЕК для встановлення ІІІ групи інвалідності

Б. Працездатний в своїй професії

В. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати працездатності

Г. Потребує переводу на іншу роботу з видачею "профбюлетня"

Д. Направити на МСЕК для встановлення ІІ групи інвалідності

  1. У робітника 44 років, який працює на виробництві коксу (стаж 16 років), концентрація пилу на робочому місці перевищує ГДК в 5-10 разів. При рентгенологічному дослідженні легень виявлені зміни, характерні для пневмоконіозу. Який вид пневмоконіозу найбільш вірогідний в даному випадку ?

А. Силікатоз

Б. Сидероз

В. Антракосилікоз

Г. Азбестоз

Д. Антракоз

  1. Шахтареві зі стажем роботи в шахті 18 років та скаргами на задишку, сухий кашель, загальну слабість, пітливість, болі в грудній клітці, жорстким диханням в легенях зроблена оглядова рентгенографія ОГК. Знайдена кальцинація лімфовузлів по типу "яєчної шкарлупи". Для якого захворювання властиві дані зміни ?

А. Колагеноз

Б. Туберкульоз

В. Карциноматоз

Г. Силікоз

Д. Мікоз

  1. Хворий 60 років, діагноз професійного захворювання: "Антракосилікоз Іст., інтерстиціально-вузликова форма, ДН Іст." Об-но: перкуторно над нижніми відділами грудної клітки коробковий звук, дихання там дещо послаблене. Тони серця чисті. ЧСС - 88 за 1 хв., АТ - 130/80 мм рт.ст., печінка не збільшена, набряки відсутні. На ЕКГ вертикальна позиція електричної вісі серця. Показники функції зовнішнього дихання: ЖЄЛ 80%, ОФВ1 – 60% від належної величини, залишковий об'єм 42% від ЖЄЛ. Рентгенографія органів грудної клітки: підвищена прозорість легеневої тканини в базальних відділах. Яке ускладнення пневмоконіозу має місце ?

А. Сухий плеврит

Б. Емфізема легень

В. Нижньодолева пневмонія

Г. Спонтанний пневмоторакс

Д. Легеневе серце

  1. Пацієнт 35 років, водій автотранспорту, палить 2 пачки сигарет на день, пред’являє скарги на постійний кашель. Відзначає останній тиждень посилення кашлю з мізерним виділенням харкотиння слизово-гнійного характеру з прожилками крові. У легенях поодинокі сухі хрипи, більше в нижніх відділах. При дослідженні харкотиння – багато нейтрофілів. На оглядовій Rg-грамі – посилення легеневого малюнка. Найбільш імовірний діагноз ?

А. Бронхоектатична хвороба

Б. Туберкульоз легень

В. Пневмоконіоз

Г. Хронічний бронхіт

Д. Рак легені

  1. Приготовлювач шихти заводу художнього скла, 38 років, професійний стаж 14 років. В профпатологічному центрі вперше встановлений діагноз: Силікоз І ст., 1/1, р/s, ДН 0. Яке експертне рішення при цьому слід прийняти?

А Направити на МСЕК для встановлення ІІІ групи інвалідності

Б. Працездатний в своїй професії

В. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати працездатності

Г. Направити на МСЕК для встановлення ІІ групи інвалідності

Д. Потребує переводу на іншу роботу з видачею "профбюлетня"

  1. Кріпильник вугільної шахти 48 років, професійний стаж 17 років, скаржиться на кашель з виділенням слизисто-гнійного мокротиння, задуху при фізичному навантаженні. Над легенями визначається мозаїчність перкуторного звуку, вислуховуються сухі і вологі хрипи. На рентгенограмі: бронхо-судинний малюнок посилений і деформований. На всьому протязі легень на фоні дрібнокомірчатого фіброзу видно округлі однотипні тіні діаметром 3-4 мм, що справа в середньому легеневому полі зливаються в конгломерат розміром до 3,5см. Базальні відділи легень підвищеної прозорості. Корені легень обрубані. Ваш попередній діагноз ?

А. Силікоз ІІст.

Б. Вогнищевий туберкульоз легень

В. Силікоз ІІІст.

Г. Силікотуберкульоз

Д. Хронічний бронхіт

  1. Робітник прядильного цеху фабрики по виробництву льону зі стажем праці 11 років, скаржиться на задишку, кашель, слабість, почуття стислості у грудях. Стан поліпшується у вихідні дні, знову погіршується при поверненні на роботу у понеділок. При аускультації у легенях вислуховуються розсіяні сухі хрипи з обох сторін. У крові – незначний лейкоцитоз. Який найбільш вірогідний діагноз ?

А. Бронхіальна астма

Б. Бісіноз

В. Алергічний альвеоліт

Г. Пиловий бронхіт

Д. Силікоз

  1. Робітник станко будівельного заводу, який використовує в роботі магнієві сплави та берилій, скаржиться на задишку в спокої, підвищену втому, сухий кашель, біль у грудях, значну втрату маси тіла. Відмічається збільшення периферичних лімфовузлів. Над легенями вологі дрібно міхурцеві хрипи в нижньобокових відділах. На рентгенограмі легенів – корені поширені, інфільтровані, легеневий малюнок посилений. Рідкі гранулематозні тіні. Який діагноз найбільш можливий?

А. Рак легенів

Б. Бісіноз

В. Саркоїдоз

Г. Бериліоз

Д. Силікоз

  1. Визначіть найбільш часту причину смерті хворих силікозом:

А. Декомпенсоване легеневе серце

Б. Інсульт

В. Інфаркт міокарду

Г. Тромбоемболія легеневої артерії

Д. Жирова емболія

  1. У електромонтера 6-го виробничого розряду, який обслуговує цехи, де робота пов'язана з великим пороховиділенням, рентгенологічно виявлено дрібні лінійні сітчасті тіні в середніх і нижніх легеневих полях. Концентрація вільного діоксиду кремнію в повітрі складає 18%. Скарги відсутні. Функція зовнішнього дихання в нормі. Про яку рентгенологічну форму пневмоконіозу йде мова ?

А. Інтерстиціальна

Б. Вузликова

В. Вузлова

Г. Інтерстиціально-вузлова

Д. Невеликий пневмофіброз

  1. Хворий 39 років, скаржиться на кашель з виділенням невеликої кількості харкотиння, задишку при фізичному навантаженні, біль в підлопаткових ділянках. Працює сушильником піску 3 роки, до цього працював 9 років забійником вугільної шахти. 4 року тому в нього був діагностований антракоз І ст. Перкуторно над нижніми відділами легень коробковий звук. Дихання ослаблене, поодинокі сухі хрипи. Тони серця приглушені. На рентгенограмі визначається підвищена прозорість легеневої тканини, на фоні посиленого і деформованого бронхосудинного малюнку однотипні множинні тіні діаметром до 4 мм, що займають всі відділи обох легень. Корені легень обрубані, лімфовузли в них запнені по типу "яєчної шкарлупи". Вкажіть найбільш ймовірний попередній діагноз ?

А. Силікоз Іст.

Б. Антракоз ІІ ст..

В. Силікоантракоз ІІст.

Г. Антракосилікоз ІІІ ст

Д. Антракотуберкульоз

  1. Мезотеліома плеври найчастіше розвивається на фоні:

А. Силікозу

Б. Азбестозу

В. Туберкульозу

Г. Ексудативного плевриту

Д. Бісинозу

  1. Під час періодичного медичного огляду у сушильника піску ливарного цеху виявлено силікоз І ст.. Спірографія: ЖЄЛ – 78%ФЖЄЛ, ДО – 620мл, ЧД -18 за хв., ХОД – 11,16л/хв., МВЛ – 54%, ОФВ1 76%, проба Тіфно -72%. МПІ вд. – 4,8 л/сек., МШвид. - 4,2 л/сек.. Визначте характер вентиляційних порушень.

А. Рестриктивний

Б. Дифузійний

В. Обструктивний

Г. Рестриктивно-обструктивний

Д. Обструктивно-рестриктивний

  1. Чоловік 48 років хворіє на азбестом. Скаржиться на задишку, нападоподібний кашель із виділенням слизисто-гнійного харкотиння і прожилками крові, біль в грудній клітці. Об’єктивно: ціаноз обличчя і губ. Коробковий звук, справа – незначне притуплення в проекції середньої частки. Дихання жорстке, справа в аксилярній ділянці сухі і вологі хрипи. Рентгенограма: деформація судинно-бронхіального малюнка, корені легень розширені, щільні, ателектаз середньої частки справа. Яке ускладнення найбільш ймовірно?

А. Рак легень

Б. Бронхоектатична хвороба

В. Туберкульоз легень

Г. Інфаркт легень

Д. Гостра пневмонія

  1. У шахтаря (ГРОВ – 16 років, прохідник – 8 років), концентрація пилу на робочому місці 260-280 мг/м³, 15% з якої складає вільний діоксид кремнію. На рентгенограмі легень виявлені зміни, характерні для пневмоконіозу. Який різновид пневмоконіозу?

А. Антракосилікоз

Б. Карбоконіоз

В. Силікатоз

Г. Антракосилікатоз

Д. Силікоз

  1. Хвора, робітниця текстильної фабрики зі скаргами на напади утрудненого дихання, сухий кашель та підвищення температури тіла протягом 2-х місяців. Означені симптоми починаються через кілька годин після початку роботи та зникають вдома. Над легенями вислуховується жорстке дихання з невеликою кількістю сухих хрипів. В аналізі крові: Нb 130г/л, лейкоцити 6,5×109/л, п/яд 2%, с/яд 67%, еозинофіли 1%, лімфоцити 25%, моноцити 5%, ШОЕ 15 мм/год. Спірометрія: порушення ФЗД по обструктивному типу. Попередній діагноз ?

А. Бронхіальна астма

Б. Бісиноз

В. Склеродермія

Г. ХОЗЛ

Д. Пневмонія

  1. Основним елементом рентгенологічної картини силікозу є:

А. Мілкі вузликові тіні

Б. Невеликі фокуси ущільнення легеневої тканини

В. Великі інфільтрати

Г. Гомогенне затемнення частки легені

Д. Середні вузликові тіні

  1. Силікоз ускладнюється всім, окрім:

А. Дисемінованого туберкульозу

Б. Бронхоектатичної хвороби

В. Тромболії легеневої артерії

Г. Бронхіальної астми

Д. Інфільтративного туберкульозу

  1. Яка клінічна форма туберкульозу частіше всього ускладнює силікоз ?

А. Вогнищева

Б. Інфільтративна

В. Дисемінована

Г. Кавернозна

Д. Фіброзно-кавернозна

  1. Визначіть найбільш важкий силікатоз:

А. Талькоз

Б. Азбестоз

В. Сидероз

Г. Антракоз

Д. Цементний пневмоконіоз

  1. Хворий 47 років, токар. Проходить переосвідчення на МСЕК. В минулому працював піскоструйником. Декілька років тому був переведений на роботу в професії токаря, МСЕК надала ІІІ групу інвалідності (професійного ґенезу). Набув високої кваліфікації токаря, в зв'язку з чим інвалідність була знята. За останній рік силікоз ускладнився вогнищевим туберкульозом легень. Після тривалого лікування приступив до роботи, але працездатність його понижена, швидко втомлюється. Переведений на погодинну оплату праці. Проведіть експертизу працездатності.

А. Повинен бути признаний інвалідом ІІІ групи по професійному захворюванні

Б. Підстав для надання групи інвалідності немає, так як і дальше може виконувати роботу високої складності

В. Не може бути признаним інвалідом, так як силікоз в даний час не привів до зниження кваліфікації

Г. Підстав для надання групи інвалідності немає, так як не спостерігається прогресування силікозу

Д. У випадку, якщо група інвалідності буде надана, характер її повинен бути загальний, так як до порушення працездатності в даний час не привів

  1. Силікоз необхідно диференціювати з усіма наведеними захворюваннями, окрім:

А. Саркоїдозу

Б. Туберкульозу

В. Карциноматозу

Г. Плевриту

Д. Гемосидерозу

  1. ГДК пилу, що містить >70% вільного силіцію оксиду становить:

А. 1 мг/м³

Б. 2 мг/м³

В. 3 мг/м³

Г. 4 мг/м³

Д. 0,1 мг/м³

  1. Вкажіть основну задачу періодичного медичного огляду працівників, які працюють в умовах дії шкідливих виробничих факторів.

А. Раннє виявлення професійних захворювань

Б. Діагностика захворювань з метою взяття їх на диспансерний нагляд і проведення лікувально-профілактичних заходів

В. Виявлення захворювань, які є протипоказаними для продовження роботи в умовах дії професійних шкідливостей

Г. Розробка і впровадження санітарно-гігієнічних профілактичних заходів

Д. Зниження захворюваності з тимчасовою втратою працездатності

  1. Електрозварювальник 38 років, виписаний з клініки профзахворювань з діагнозом необструктивний пиловий бронхіт І ст. фаза загострення , ЛН-І ст. і рекомендовано продовжити амбулаторне лікування з раціональним працевлаштуванням і видачею листка непрацездатності. Хто має право оформити л/непрацездатності ?

А. Районний профпатолог

Б. Медико-соціальна експерта комісія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]