Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALGORITMI_VIKONANNYa_PRAKTIChNIKh_NAVIChOK_DLYa...docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
38.35 Кб
Скачать
  1. Тампонада рани.

Використовується стерильний перев'язочний матеріал, яким туго тампонують рановий канал до зупинки кровотечі. Застосовують, переважно, при венозних кровотечах.

  1. Накладання кровозупинного затискача в рани

Стерильним затискачем можна зупинити кровотечу із судини, яку чітко видно в зяючій рані. При цьому потерпілого імобілізують і в такому положенні транспортують.

П. Проби перед переливанням крові.

  1. Визначення груп крові донора і реципієнта за системою або.

Групову належність крові за системою АВО визначають за реакцією гемаглютинації за допомогою стандартних ізогемаглютинуючих сироваток.

При цьому потрібно мати: досліджувану кров, стандартні ізогемаглютинуючі сироватки І-TV груп крові двох різних серій, 2 предметні скельця і спеціальну планшетку для визначення груп крові з сімома лунками. Сироватки виготовляють з одногрупної донорської крові в спеціальних серологічних лабораторіях і зберігають в холодильнику при температурі 4-8 °С. Термін придатності (зберігання 4 місяці) вказаний на етикетці ампули. Титр сироватки (також вказується на етикетці) повинен бути не нижчий за 1:32 або 1:64. Під титром розуміють те максимальне розведення, при якому може наступити аглютинація. Серія характеризує сироватки, виготовлені з крові однієї людини. Сироватки не містять аглютиногенів. Сироватка 0(1) групи крові містить аглютиніни ос і р, А(П) групи крові - аглютинін (З, В (ПІ) - аглютинін а і АВ (TV)

  • аглютинінів не містить.

Методика визначення груп крові.

Підписують планшетку - вказують прізвище донора чи реципієнта. В лунки на планшетці капають по краплі різних серій сироваток. Всього виходить: по дві лунки з сироватками груп крові 0(1), А(П) та В (ПІ) і 1 лунка - АВ (TV). Кров для дослідження беруть з пальця або вени. Скляною паличкою або кутом предметного скла вносять кров у кожну сироватку. Кров і сироватка повинні бути в співвідношенні 1:10. Планшетку легенько похитують 5 хв. і дають оцінку реакції в кожній лунці, яка може бути позитивною (наявна аглютинація) і негативною (аглютинація відсутня).

При оцінці результатів враховують, що 0(1) група крові містить аглютиніни а і (З і не містить аглютиногенів, А(П) група крові - містить аглютинін (3 і аглютиноген А, В(Ш) група крові - аглютинін а і аглютиноген В, а АВ (TV) група крові - аглютинінів не містить, а містить аглютиногени А і В. Взаємодіють між собою (дають аглютинацію) лише одноіменні аглютиніни і аглютиногени, тобто Аза або В з (3.

Оцінка результатів: подана в таблиці.

Наявність (+) чи відсутність (-) аглютинації з наступними стандартними сироватками

ГРУПА КРОВІ

0(1)

А(П)

В(Ш)

AB(IV)

0(1)

+

+

А(П)

+

+

В(Ш)

+

+

+

АВ(ІУ)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]