Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конченый вариант диплома!!!.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
108.5 Кб
Скачать

2.3. Рекомендації щодо підвищення ефективності управляння креативними групами та розв’язання творчих завдань.

Творчий процес у креативній групі є досить специфічним явищем, яке вимагає активної взаємодії між колективом креативного відділу та керівником. Для оптимізації такої взаємодії в процесі написання даної дипломної роботи було запропоновано ряд рекомендацій креативним групам та їх керівникам.

Рекомендації креативній групі щодо покращення професійної взаємодії з керівником, що володіє певним стилем управлінської діяльності:

Оскільки відомо, що стиль управлінської діяльності, яким володіє керівник є досить стабільною особливістю його особистості, ми пропонуємо до розгляду рекомендації для креативної групи щодо того, як найкраще будувати взаємодію з керівником, який проявляє певний стиль керівництва.

Отож, якщо керівник креативної групи проявляє ознаки авторитарного стилю керівництва, колектив має бути готовим до жорсткого контролю своєї діяльності та якості її результатів. Такий стиль керівництва, як вже було встановлено, не є найбільш ефективним для діяльності креативної групи, тому колектив може згуртуватися проти керівника.

Найкращим варіантом дій колективу в такій ситуації буде згуртування не проти керівника, а заради результату вирішення творчих завдань. Таким чином, взаємодія між креативною групою та авторитарним керівником перетворюється в непомітну формальність, замість того, щоб бути подразником для кожного працівника окремо.

Якщо керівник володіє демократичним стилем управлінської діяльності, то креативна група в досить вигідній позиції. Емпіричне дослідження показало, що загальний показник ефективності вирішення творчих завдань саме в тих креативних групах, керівник яких володіє демократичним стилем керівництва. Але тут також відмітити, що при демократичному стилі керівництва кожному з працівників креативного відділу приділяється багато уваги керівника, тому найбільш ефективним цей стиль може бути лише в невеликих групах. У великих командах у керівника може не вистачити часу приділити кожному необхідну кількість уваги, що в подальшому може призвести до невдоволеності працівників та зниження ефективності діяльності.

При ліберальному стилі керівництва в колективі присутній високий рівень автономності кожного працівника, але при цьому низький рівень контролю за результатами діяльності. Для найбільш ефективної взаємодії колективу з ліберальним працівником колективу необхідна актуалізована спільна мета діяльності та високий рівень згуртованості колективу. Також в ході емпіричного дослідження спостерігалось, що при ліберальному стилі добре зарекомендував себе метод встановлення високого рівня самоуправління в колективі, що мінімізує вплив керівника на творчий процес і підвищує відповідальність кожного із співробітників за результати власної діяльності.

Варто зазначити, що стиль керівництва не є вирішальним фактором ефективності діяльності колективу, хоча і має вагоме значення. Яким би не був стиль керівництва, група на чолі зі своїм керівником може досить ефективно працювати на д підвищенням ефективності вирішення поставлених завдань, якщо ця мета стане спільною для кожного працівника креативного відділу. Для цього необхідний певний рівень згуртованості колективу, спрямованість команди на досягнення результату та активність кожного учасника команди окремо. Досягнення такого стану може стати метою як керівника відділу так і безпосередньо команди, причому досвід управлінською діяльністю демонструє, що у другому випадку ефективність буде навіть вищою, оскільки на досягнення результату направлено більше зусиль.

Рекомендації керівнику креативної групи, який володіє певним стилем керівництва щодо покращення якості професійної взаємодії та підвищення ефективності вирішення креативною групою творчих завдань :

Результати емпіричного дослідження показують, що при управлінні креативними групами найбільш ефективним стилем керівництва є демократичний стиль. Але, як вже раніше зазначалось, стиль управлінської діяльності є досить стабільною особистісною особливістю, тому ми не можемо рекомендувати керівникові відділу змінити стиль керівництва. Але ми можемо запропонувати деякі рекомендації щодо оптимізації взаємодії керівника з креативною групою, що також впливатиме на рівень ефективності вирішення поставлених творчих завдань.

Керівникові, що володіє авторитарним стилем необхідно бути готовим до певного опору управлінській діяльності, з яким він може стикнутися в творчому колективі. Йому важко буде сприймати самобутність та неконтрольованість діяльності кожного з працівників. Для створення максимально сприятливих для творчого процесу умов авторитарному керівнику необхідно розробити стратегію управління, при якій основні прояви контролю будуть зосереджені на результатах вирішення творчих завдань, а не на безпосередньому процесі. Досить ефективним методом також є створення чіткої системи заохочень та покарань, що стимулюватиме мотивацію працівників креативного відділу до вчасного і успішного вирішення творчих завдань.

Керівник, який володіє демократичним стилем є найбільш сприятливим для ефективності діяльності творчого колективу, кожному працівнику якого в такому випадку буде приділятись достатня кількість уваги. Але, як вже раніше зазначалось, така стратегія результативно працює лише в невеликих колективах (до 10 працівників), інакше уваги керівника може не вистачити для того, щоб забезпечити кожного необхідною кількістю. Для оптимізації взаємодії з колективом демократичному керівникові варто розробити чітку модель взаємодії з підлеглими, яка може включати список тем, які можна обговорювати в робочий час, графік прийому кожного працівника або графік часу, коли керівник займається своїми обов’язками і не має можливості взаємодіяти з підлеглими. Також при демократичному стилі управління керівникові необхідно сконцентрувати увагу підлеглих на досягненні результатів діяльності, а не на взаємодії в колективі, як здається на перший погляд.

Ліберальний стиль найчастіше володіють молоді керівні кадри, які не мають достатньо досвіду та управлінських навичок для ефективного авторитарного чи демократичного стилю. З часом їх управлінський процес все більше набирає елементів демократичного стилю, але існують також керівники, котрі користуються ліберальним стилем протягом тривалого часу, не змінюючи навичок керування і з досить високим показником ефективності. Емпіричне дослідження показало, що при ліберальному стилі керівництва в колективі спостерігається досить високий показник задоволеності процесом вирішення творчих завдань, але при цьому показник продуктивності на досить посередньому рівні. Це зумовлено низьким рівнем контролю результатів діяльності креативної групи.

Керівникові, що володіє ліберальним стилем для підвищення ефективності вирішення творчих завдань рекомендуємо: по-перше – розробити чітку систему прав та обов’язків підлеглих; по-друге – стимулювати створення в колективі системи самоуправління та самоконтролю, що значно підвищить відповідальність кожного співробітника; і по-третє – сформувати в команді систему заохочень та покарань, щоб стимулювати мотивацію команди до успішного та вчасного виконання творчих завдань.

Керівникові з навичками будь-якого стилю керівництва варто також користуватись формальним та змістовним боком стилю керівництва, тобто адаптовувати свої управлінські дії до ситуації, що склалась та команди підлеглих. Можливо навіть таке, що в одній креативній групі можуть бути працівники, кожен з яких вимагає певних управлінських дій різних стилів. Керівникові при управлінні креативною групою в будь-якому випадку доведеться бути досить гнучким при прийнятті управлінських рішень та взаємодії з підлеглими.