Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конченый вариант диплома!!!.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
108.5 Кб
Скачать

1.2. Особливості управління творчою групою.

На початку ХХ століття творчість вважалася привілеєм діячів мистецтва і перетиналася з комерцією лише на ґрунті меценатства, а нині, представники бізнес-спільноти проявляють все більший інтерес до цього феномену. Творчість – це діяльність, що породжує щось якісно нове, чого ніколи раніше не було. Діяльність може виступати як творчість у будь-якій сфері: науковій, виробничо-технічній, художній, політичній, тощо – будь-де, де створюється, відкривається, винаходиться щось нове. Це і є базовим визначенням творчості із академічного тлумачного словника української мови.[ Академічний тлумачний словник (1970—1980)].

Проте в сучасному житті поруч зі словом творчість міцно вкоренилося слово креатив. У перекладі з англійської create - зробити, створити щось нове або оригінальне. У базовому своєму понятті це визначення дуже схоже з визначенням нашого російського слова "творчість, творити". Однак при запозиченні слів "креатив", "креативність", "креативний" з англійської в російську мову вони набули більш вузьке значення. (Великий тлумачний словник сучасної української мови / Автор, керівник проекту і гол. редактор В. Т. Бусел. — Київ, Ірпінь: ВТФ Перун. 2001, 2005.)

В англійській мові слово "create" застосовується по відношенню до будь-якої творчості, будь то Мікеланджело, Шекспір, рекламний дизайнер, саунд-продюсер та інше. В українській мові можна поспостерігати, що слова від цього кореня вживаються виключно стосовно області комерційного творчості, а для мистецтва у нас залишилося слово "творити", "творчість".

Таким чином, можна зробити висновок про те, яке значення має слово креатив саме в українській інтерпретації. Креатив (загальне поняття) - комерційна творчість, дохід від якого утворюється за рахунок торгівлі продуктами даної творчості або майновими правами на продукти даного творчості.

Творча особистість - це людина, яка любить так чи інакше привертати до себе увагу. Вона яскрава, ефектна, неординарна, і її продукт такий же. Креативні співробітники стають ініціаторами інновацій, що приносять колосальний прибуток, але незважаючи на свою надзвичайну актуальність для бізнесу, креативні кадри, на думку деяких керівників, іноді можуть понизити мотивацію колективу. Більше того, виконуючи менш творчу роботу, креативний співробітник може тримати у напруженні весь відділ, завдяки своєму нестандартному підходу до справи.

Рекламна творчість, на відміну від мистецтва, не є в чистому вигляді самовираженням художника. В усякому разі, в ідеалі, реклама повинна максимально абстрагуватися від творця і являти собою самовираження бренду або комерційної пропозиції, виконане руками майстра. Але, якщо цінність твору мистецтва - в його авторстві, в унікальному почерку творця, який знайшов визнання, то цінність рекламного твору - в ефективності впливу на суспільство, причому вираженій в грошовому еквіваленті. Самовираження і результативність - ось два слова, якими можна позначити ефективну рекламну творчість.

Творчому персоналу важко працювати в жорстких рамках, дотримуватися певних вимог та офісної ієрархії. У всіх творчих колективах завжди буває так, що зібрані співробітники дуже різні за складом характеру, способом мислення та життя. Існує безліч міфів про некерованість, навіженість і інші пороки обдарованих людей, але в той же час люди, які породжують незвичайні ідеї, приносять компаніям чималу користь. Тим часом частина керівників і досі насилу уявляють, що таке креативний персонал і як ним можна управляти.

Простір для творчості, коли мова йде про рекламу, суворо обмежено векторами і рамками комерційної діяльності. Його досить жорстко контролює креативний бриф - документ, стисло визначає ситуацію маркетингу і конкретні завдання реклами. Копірайтери і дизайнери повинні працювати з концепцією виявлених фактів, завданнями та предметом реклами таким чином, щоб потім можна було заміряти ефективність витрачених грошей.

Найважливішими моментами в управлінні діяльністю творчого співробітника є те, що його не можна квапити, нагадувати про терміни, а тим більше втручатися в творчий процес: зроби це спочатку, а це потім. Творчі люди інстинктивно протидіють надто авторитарному підходу до керівництва. Не можна вирішити проблему з ними, просто наказавши: "Роби, як я!". Вони вимагають більше часу і уваги.

Професор Гарварду Тереза Амабайл в ході 30-річного дослідження підтвердила, що стрес, поспіх, тиск і перестановки в організації негативно впливають на творчий потенціал співробітників. Виявилося, що креативність позитивно асоціюється з радістю і любов'ю і негативно - зі страхом і тривогою.[Креативное мышление в бизнесе Амабайл Т. М., Леонард Д., Рейпорт Дж.2011 , Юнайтед Пресс , 232с.с. ]

Основні труднощі управління співробітниками творчого відділу пов'язані з тим, що вони не завжди розуміють природу рекламного бізнесу. Творчість в рекламі - це не самовираження, а діловий процес, спрямований на отримання певного результату. Тому, іноді виникають труднощі з пошуками компромісних варіантів, з розумінням того, що не всі виправлення, які просять зробити, є злом.

Головна складність творчого процесу відділу реклами – у нестабільності якості роботи креативних співробітників. На другому місці – слабкий рівень їх підготовки, відсутність соціального досвіду, грандіозні прогалини в освіті.

Креативний директор в агентствах найчастіше призначається шляхом просування по службі одного з креативних працівників, що гарантує розуміння ним всіх особливостей поставлених перед креативною групою творчих завдань. Але в той же час це може спричинити некомпетентність нового керівника групи в процесі безпосереднього керівництва групою і подальшу втрату контролю над її діяльністю.

Для забезпечення максимальної ефективності роботи креативного працівника від керівника вимагається максимальна гнучкість та терпеливість в управлінській діяльності.

Завдання менеджера - створити такі умови, в яких команда буде відкритою системою. Не варто недооцінювати обладнання робочих місць або кімнат відпочинку, так само як і пристрасть творців до перетворення навколишнього оточення. Це може бути звучання улюбленої музики, творчий безлад на столі або мало кому зрозумілі зображення на стіні. Але виконання всіх вимог не забезпечує постійної ефективності роботи креативного працівника.

Важливо також звернути увагу на особливості організації діяльності креативного працівника, що є досить індивідуальним показником для кожного. Деяким з них необхідна повна свобода прийняття рішень і відсутність контролю діяльності, а іншим – жорсткий контроль термінів та завдань. Але незважаючи на це творчий процес повинен бути абсолютно автономним, індивідуальним і відстороненим від діяльності основного складу креативної групи.

При організації роботи креативних груп добре зарекомендував себе вільний графік роботи, оскільки він дозволяє креативному працівникові виконувати творчі завдання при досягненні ним найбільш високо ресурсного стану, що також впливає на ефективність вирішення ним поставленого завдання. Творець повинен мати можливість відсторонитися від усіх непотрібних подразників навіть у стінах офісу. В умовах конвеєрного виробництва єдиний вихід – підприємству необхідно мати достатню кількість креативних людей для того, щоб їх творчі паузи не перетиналися.

Отже, аналіз літературних джерел дозволяє виділити наступні особливості управління творчою групою:

• оригінальність кожного працівника креативного відділу вимагає чималої уваги до нього та його діяльності;

• організація творчого процесу в конвеєрному виробництві вимагає від керівника креативним відділом не лише професіоналізму в галузі діяльності агентства, а й гнучкості в управлінському процесі;

• задля забезпечення максимальної ефективності розв’язання творчих завдань в креативних групах керівнику необхідно володіти різними стилями керівництва і адаптовувати свою управлінську діяльність до кожного працівника;

• щоб мінімізувати збої в роботі креативного відділу, агентству необхідно мати в наявності велику кількість працівників та створити чітку систему делегування завдань;

• чітка система заохочень та покарань сприятиме стимулюванню мотивації працівників креативного відділу до дотримання строків виконання завдань.