Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ТП 4.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

3.Нормування праці.Види

Нормування праці. Визначення міри праці, контроль за її виконанням є одним із завдань організації праці. Конкретним показником міри праці є норми праці, які встановлюються у процесі нормування.

Норми праці — норми виробітку, часу, обслуговування, чисельності — встановлюються для працівників згідно з досягнутим рівнем техніки, технології, організації виробництва та праці.

Види:

І.Залежно від кількості робоч. часу:1)норми часу;2)норми чисельності.

ІІ.Залежно від обсягу роботи:1)норми виробітку:2)норми обслуговування.

Функції нормув.праці:1)основа раціонал. організації виробництва і праці:2)засіб обліку індивідуал.і колектив. результатів праці,поширення досвіду роботи:3)основа організації зароб. плати всіх категорій працівників.

Правила провадження,заміни та перегляду норм праці:1)проводиться роботодавцем разом з виборним профспілковим органом організації;2)роботодавець повинен розяснити працівнику причини перегляду норм праці,умови за яких мають застосовуватись нові норми;3)роботодавець повідомляє працівнику про зміну норм праці не пізніше як за 1міс.до їх запровадження.

Види норм праці залежно від строку їх дії:1)норми праці встановлені на невизначений час-діють до моменту їх перегляду у звязку із зміною умов,на які вони були розраховані;2)тимчасові норми-на період освоєння тих чи інших робіт за відсутністю затверджених норматив. матеріалів для нормув. праці;3)одноразові норми-на окремі роботи,які мають одинич.

характер(позапланові,аварійні).

Нормальні умови праці:1)справний стан машин,верстатів і пристроїв;2)вчасне постачання виробництва джерелами енергоживлення;3)незалежна якість матеріалів та інструментів,необхідних для виконання роботи і їх вчасне подання;4)своєчасне забезпечення техніч. документацією;5)здорові та безпкчні умови праці.

4.Премії і винагороди за підсумками роботи за рік.

Премії і винагороди за підсумками роботи за рік-форми матеріал. стимулювання працівників праці.

І.Преміювання-виплата працівнику грошових сум понад основний заробіток з метою стимулювання результатів праці та їх заохочення.

Преміювання здійснюється в 2формах:

- преміювання, передбачене системою оплати праці;- преміювання як вид заохочення.

У тих випадках, коли для працівників передбачена виплата премії за досягнення заздалегідь встановлених виробничих показників, що входять до системи оплати праці, має місце почасово-преміальна або відрядно-преміальна система.

При введенні таких систем на підприємстві приймаються локальні положення про преміювання, які затверджуються власником за погодженням з профкомом. У положеннях встановлюються конкретні показники, умови преміювання, коло працівників, що мають отримати премію, розмір премії, підстави для зниження і позбавлення премії.

За цільовим призначенням премії в рамках системи оплати праці поділяються на 2 види: премії за основні результати господарської діяльності і премії за поліпшення окремих сторін виробничої діяльності.

Зниження(позбавлення) премії проводиться за спеціальними підставами: за порушення виробничої, технологічної дисципліни; повернення продукції внаслідок незадовільної якості; прогул; появу на роботі в нетверезому стані; розкрадання на роботі.

Одноразове заохочення здійснюється без встановлення показників. Воно повністю залежить від суб'єктивного волевиявлення власника або уповноваженого ним органу. У працівника немає суб'єктивного права на таке заохочення.

ІІ.Винагорода - особливий вид преміювання з метою поліпшити матеріальну зацікавленість працівників у підвищенні ефективності виробництва і поліпшенні якості продукції, а також закріпити кадри на виробництві.

Умови і розміри винагороди встановлюються в спеціальному положенні. У розмірі премії враховується стаж роботи на даному підприємстві. У повному розмірі така премія виплачується працівникам, котрі працювали весь календарний рік. Винагорода виплачується після підведення підсумків господарської діяльності підприємства за рік на зборах трудового колективу. Позбавлення премії проводиться за конкретні упущення в роботі, перелік яких встановлюється в локальному положенні.