Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ТП 4.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

7.Порядок обчислення середнього заробітку.

Порядок обчислення середньої заробітної плати працівника у випадках, передбачених законодавством, встановлено постановою КМУ.Цей Порядок застосовується у таких випадках:

• надання працівникам щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або виплати їм компенсації за невикористані відпустки;

• надання працівникам творчої відпустки;

• виконання працівниками державних і громадських обов'язків у робочий час;

• переведення працівників на іншу легшу нижчеоплачувану роботу за станом здоров'я;

• переведення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, на іншу легшу роботу;

• надання жінкам додаткових перерв для годування дитини;

• виплати вихідної допомоги, збереження середньої заробітної плати вивільненим працівникам на встановлений чинним законодавством період їх працевлаштування;

• службових відряджень;

• вимушеного прогулу;і т.д.

Для обчислення пенсій середня заробітна плата визначається відповідно до ЗУ"Про пенсійне забезпечення".

Період, за яким обчислюється середня заробітна плата. Обчислення серед. зароб. плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календар. міс. роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на п.у.о. менше року, серед.зароб. плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з 1-ого числа місяця після оформлення на роботу до 1-ого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

В усіх інших випадках збереження серед. зароб. плати і забезпечення допомогою у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або у зв'язку з вагітністю та пологами середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, серед. зароб. плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Якщо протягом останніх 2 календар. міс. працівник не працював, серед. зароб. плата обчислюється виходячи з виплат за попередні 2 міс. роботи.

8.Поняття і види гарантійних виплат і доплат.

Гарантійні виплати - це суми, що зберігають працівнику заробітну плату (повністю або частково) за час, коли він з поважних причин, передбачених законом, звільняється від виконання трудових обов'язків і за ним зберігається місце роботи. До основних гарантійних виплат належать:1) виплати працівникам за час виконання державних або громадських обов'язків;2) виплати при переїзді на роботу в іншу місцевість;3) виплати при службових відрядженнях;4) виплати за час підвищення кваліфікації з відривом від виробництва; 5) виплати за час перебування в медичному закладі на обстеженні;6) виплати донорам;7) виплати працівникам - авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;8) виплати за участь в колективних переговорах і підготовці проекту колективного договору або угоди;9) виплати незалежним посередникам, членам примирних комісій і трудових арбітражів під час роботи в примирних органах, тобто за участь у вирішенні колективного трудового спору.

Гарантійні доплати - це суми, які виплачуються понад заробітну плату працівникові при скороченні робочого часу або переведенні на іншу роботу у встановлених законом випадках. Ці виплати не є заробітною платою, але тісно з нею пов'язані: 1) здійснюються з фонду оплати праці; 2) розмір їх, як правило, порівнюється з тими самими показниками, що і заробітна плата. Гарантійні доплати виплачуються працівникові у разі зниження заробітку. До основних видів гарантійних доплат належать:1) доплати неповнолітнім працівникам;2) доплати при переведенні працівника на іншу роботу і переміщенні та в інших випадках.