Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з МОВИ.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
189.78 Кб
Скачать

51. Правила передачі цифрової інформації. Узгодження іменника з числівником.

Числівником називають ту частину мови, що означає кількість або порядок предметів і відповідає на питання скільки? та котрий? Числівник один узгоджується з іменником у роді, числі та відмінку: один хлопець, одна пісня. При числівниках два, три, чотири іменники стоять у називному відмінку (два студенти, три сестри), а від п’ять і далі в родовому відмінку множини (п’ять книжок, вісім річок). Якщо числівники два, три, чотири вжито на означення приблизної кількості, то іменники ставляться тільки в родовому множини: аркушів два (зо два), віршів три (зо три). При збірних числівниках двоє, троє тощо іменники стоять у родовому відмінку множини: троє вовків, четверо гусей. У сполученні зі складеними числівниками іменники узгоджу¬ються тільки з останнім словом: вісімсот один кілометр, чотириста три підручники. У непрямих відмінках кількісні числівники (крім дробових) узгоджуються з іменниками у відмінку: Н. сім озер; Р. семи озер; Д. семи озерам; 3. сім озер; О. сімома озерами; М. на сімох озерах. Дробові числівники вимагають, щоб іменник стояв у родовому відмінку однини: Н. три сьомих кілометра; Р. трьох сьомих кілометра; Д. трьом сьомим кілометра; 3. три сьомих кілометра; О. трьома сьомими кілометра; М. на трьох сьомих кілометра. При числівникові півтораста іменник має стояти в родовому відмінку множини: півтораста кілометрів, миль. Числівники, як правило, стоять у реченні перед іменником. (дев’ятеро кошенят, два дні), проте якщо числівник називає приблизну кількість предметів, то іменник стоїть перед числів¬ником: дубів двадцять (з двадцять), книжок п ‘ять (з п’ять). Усі порядкові числівники узгоджуються з родом, числом і відмінком іменника. У датах назви місяців вживаються тільки в родовому відмінку: перше січня, з першим січня. На означення часу вживаються такі форми вислову: о восьмій годині, об одинадцятій годині.

52. Функціонування займенникових форм у діловому мовленні.

В офіційно - діловому стилі займенники використовуються не так активно, як в інших стилях. Це повязано з граматичною природою вказаної частини мови, адже займенник узагальнено вказує на предмети, ознаки або кількість, не називаючи їх. Срмоузагальненість значення займенників, їх семантичне неконкретність може призвести до викревлення змісту висловлення і плутанини наприклад: Мати попросила дачку налити собі води (не зрозуміло, кому потрібна вода: матері чи дочці). Указані властивості займенників не допускають їх активного застосування в офіційно-діловому стилі. Окремі займенники треба вжити залежно від значення: кожний - усі по одному. В офіційно - діловому мовленні у складнопідрядних реченнях, в головній частині яких мова йде про предмет або особу, використовуються сполучні слова що, який, а не котрий: брати участь в укладанні міжнародних договорів, що стосуються міста. Як правило, сполучне слово що вживається стосовно предметів, а який - істот. У діловому мовленні перевага віддається формі множини особових займенників. За українською мовною традицією, займенник, який вказує на дійову особу, у реченні вживається, як правило, у називному відмінку: ми підписали.

Ввічлива форма займенників У листах запрошеннях тощо використовується ввічлива форма займенника Ви (Вас, Вам), коли звертаються до однієї посадової особи.