Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з МОВИ.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
189.78 Кб
Скачать

22. Основи вчення про термін і термінологію: вихідні поняття і терміни.

Терміни, терміносистеми і термінологія як цілий лексичний шар були предметом аналізу багатьох робіт лінгвістичного, логічного і конкретно наукового змісту. Однак з роками інтерес до різних проблем термінології і теоретичної і практичної спрямованості незмінно зростає - це викликано надзвичайним ростом значимості термінології в сучасній мові, що є прямим відображенням особливої ролі науки в сучасному суспільстві.

Дослідженню проблем, зв‘язаних з термінологічною лексикою, присвячено велику кількість робіт. У них вироблені основні напрямки вивчення термінології, визначені теоретичні і практичні аспекти, у тому числі лінгвістичні, соціолінгвістичні, історичні і лексикографічні, і вирішені багато питань, що стосуються змістовного і структурного боку різних термінологій.

Представники конкретних наук найчастіше аналізують змістовний бік термінів і терміносистем, як правило, у зв‘язку із загальними методологічними проблемами даної галузі знань. Логіки при аналізі термінології більше звертають увагу на строгість класифікаційних основ, відповідність термінів категоріям понять і т.п.

Лінгвісти вивчають терміни, природно, як мовний матеріал. Лінгвістичний аспект аналізу термінології висуває низку актуальних питань, що у сумі можуть дати досить повну загальну лексикологічну, граматичну, словотворчу характеристику.

Тема даної роботи - багатозначність терміна в економічній літературі. Але для того, щоб розглядати таке поняття як багатозначність, для початку необхідно розібратися, що ж таке термін. У лінгвістичній літературі існує безліч його визначень. Термін являє собою особливий тип номінації: з одного боку, це слово (словесний знак), з іншого боку - це строго визначене поняття, актуальне в даній системі знань, у даний період розвитку науки, поняття якої-небудь ідеї.

Порівн.: Термін - слово чи словосполучення, що є точним позначенням певного поняття якої-небудь спеціальної галузі науки, техніки, мистецтва, громадського життя; Термін 1. Слово чи сполучення слів, що позначає строго визначене філософське, наукове, технічне і т.п. поняття. 2. Спеціальне слово чи вираження, прийняте для позначення чого-небудь у тім чи іншім середовищі, професії; Слово, що є назвою певного поняття якої-небудь соціальної науки і техніки.

У словниково-енциклопедичних визначеннях терміна, як бачимо, домінуючою властивістю є строга визначеність обсягу поняття, граничність його змісту. Таким чином, термін реалізує семіотичну функцію слова, будучи знаком поняття.

Термін дотепер розглядається як особлива одиниця в мові. А. А. Реформатський спробував розглянути подвійність природи терміна в плані «лексис» і в плані «логос»; у результаті він дійшов висновку, що термін необхідно розглядати насамперед як одиницю лексичної системи.

Terminus значить «границя», «межа». Отже, треба знайти, чим термін відмежований від інших слів і що його обмежує.

Перше обмеження полягає в тому, що термінологія - це властивість науки, техніки, політики, економіки, тобто сфер інтелектуально організованої соціальної дійсності.

У змісті другого обмеження терміна - насамперед варто сказати про те, як зв‘язані термін і поняття.

У технічній термінології, де першенствують речі, номінативна спрямованість термінів виходить на перше місце; дійсно, якщо дана машина має скільки-то тисяч деталей і кожна з них має свою назву, то це не означає, що є стільки ж понять.

У науці ж співвіднесеність терміна і поняття виступає на перший план.

Протиставлення термінологічної лексики звичайній спостерігається лише на рівні сфери і функції вживання. В іншому термінологічна лексика є повноправним членом лексичної системи мови і їй притаманні ті ж самі системні характеристики і відношення, що і звичайній лексиці.

«Той самий» термін стосовно до різного термінологічного поля - не те ж саме, тому що зв‘язки поняття, що фіксується цим терміном, для різних дисциплін різне, що і визначає його поле.

Тим самим термін парадігматичний семантично, тобто кожній термінології співвіднесений (і обов‘язково співвіднесений, якщо це термін) з тими чи іншими поняттями.

У цьому змісті в кожного терміна є своє поле (Field) у межах даної термінології, що можна і треба фіксувати точно.

Поле (Field) для терміна - це дана термінологія, поза якою слово втрачає свою характеристику терміна.