Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2. Україна у системі міжнародних відносин.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
349.7 Кб
Скачать

6. Принципи позаблокового та без’ядерного статусу України.

Після проголошення незалежності Україна опинилася поза існуючими військово-політичними угрупуваннями. Цей статус був зумовлений Декларацією про державний суверенітет України, в якому було зафіксовано дуже важливе положення про те, що Україна урочисто заявляє про намір стати постійною позаблоковою державою, що не входить до жодного військово-політичного блоку і дотримується трьох без’ядерних принципів: не купувати, не розміщувати, не виробляти ядерної зброї..

Однак без’ядерний статус був реалізований бездарно і безвідповідально, тому що Україна не отримала реальних гарантій своєї безпеки. Меморандум, який був підписаний в Будапешті, в загальній формі сформулював обіцянку великих держав, а саме Росії, США і Великобританії, до яких пізніше приєдналися Франція і Китай, забезпечувати безпеку без'ядерної України. Проте цей документ не мав статусу обов'язкового до виконання правового документу, тому Україна таких гарантій не отримала.

У липні 2010 р. Верховна Рада України прийняла постанову, якою схвалила звернення до великих ядерних держав з проханням визначити правові гарантії нашого без’ядерного статусу і безпеки.

До 2005 р. Україна проводила багатовекторну політику співпраці, яка відповідала характеру обстановки, що склалася, але з приходом до влади Президента Ющенка і "помаранчевого" уряду був взятий однобічний курс на вступ України до НАТО і практично згорнута співпраця по інших напрямах. В результаті Україна зіпсувала стосунки з Російською Федерацією, не розвивала відносини з іншими колишніми союзними республіками, з Китайською Народною Республікою. Не реалізовувалися наші інтереси в Африці, на Близькому Сході, в Латинській Америці.

З приходом же до влади Президента Віктора Януковича зовнішньополітичний курс України змінився. У Законі «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», який улітку 2010 р. підписав Президент, зафіксовано, що Україна є позаблоковою державою. Там немає положення щодо вступу до НАТО, але є положення про те, що Україна продовжуватиме розвивати співпрацю і з НАТО, і з ОДКБ, і з іншими військово-політичними організаціями в питаннях, які відповідають національним інтересам.