Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Україна та СНД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

4. Гуам: історія виникнення, мета утворення, основні напрямки діяльності.

Формально ГУАМ був заснований 10 жовтня 1997 року в Страсбурзі в ході Саміту Ради Європи як консультативний форум у складі України, Азербайджану, Грузії та Молдови. Організація за демократію і економічний розвиток – ГУАМ (далі - ГУАМ) є міжнародною регіональною організацією. Згідно Статуту основними цілями ГУАМ є: затвердження демократичних цінностей, забезпечення верховенства права і повага прав людини, забезпечення сталого розвитку, зміцнення міжнародної і регіональної безпеки і стабільності, поглиблення європейської інтеграції для створення загального простору безпеки, а також розширення економічного і гуманітарного співробітництва, розвиток соціально-економічного, транспортного, енергетичного, науково-технічного і гуманітарного потенціалу; - активізація політичної взаємодії і практичної співпраці в сферах, що представляють взаємний інтерес.

Структура Організації включає Раду і Секретаріат. Рада є основним органом Організації. Він проводить свою роботу на рівнях глав держав (саміт), міністрів закордонних справ, національних координаторів і постійних представників.

В жовтні 1997 року був заснований Консультативний форум ГУАМ. В квітні 1999 р. склад ГУАМ було розширено - приєднався Узбекистан, назва була змінена на ГУУАМ (в 2005 році Узбекистан вийшов з організації. В якості причини виходу було вказано на «суттєві зміни завдань та цілей регіональної структури, які були визначені спочатку»).

З метою розвитку співпраці ділових кіл в організації діє Ділова рада ГУАМ, яка сприяє виконанню договорів, прийнятих у рамках ГУАМ, угод про розвиток співпраці між підприємницькими колами і суб'єктами господарської діяльності.

Договірно-правова база, яка сприяє економічному та енергетичному співробітництву у рамках ГУАМ, є достатньо розвиненою. Зокрема, главами держав підписані такі важливі документи, як Угода між Урядами держав-членів Організації за демократію та економічний розвиток - ГУАМ щодо міжнародних мультимодальних перевезень вантажів, Угода про створення Ділової ради ГУАМ, Угода про створення зони вільної торгівлі між державами - учасниками ГУАМ, Меморандум про взаєморозуміння між державами-учасниками ГУАМ по сприянню торгівлі і транспортуванню, Угода про взаємну допомогу і співпрацю в митних справах між урядами держав-учасників ГУАМ, Угода про співпрацю між Торговельно-промисловими палатами держав-учасників ГУАМ в області виставково-ярмаркової діяльності та ін. Однак, слід відзначити, що більшість угод підписана ще до формування ОДЕР-ГУАМ у 2006 році і не виконується у повному обсязі.

23 травня 2006 року стало фактичним початком функціонування зони вільної торгівлі ГУАМ (формальна лібералізація відносин щодо руху товарів, послуг, робочої сили, капіталів). Наступним етапом має стати уніфікація роботи митних, прикордонних служб, а також уніфікація тарифів на транспортні перевезення.

Коридор ГУАМ фактично складається з автомобільного та залізничного сполучення Баку – Поті (900км.), паромних переправ Поті – Керч, Батумі – Іллічівськ та Поті – Іллічівськ, коридорів Іллічівськ – Київ – Західна Україна та Іллічівськ – Кишинів. Слід зазначити, що ланка Україна – Молдова є найслабшою через жахливий стан автомобільних шляхів та наявність придністровської ділянки дороги.

ГУАМ активно співпрацює з іншими державами. Відповідно до Рамкової програми ГУАМ-США зі сприяння торгівлі і транспортуванню, забезпеченню митного і прикордонного контролю, боротьбі з організованою злочинністю і розповсюдженням наркотиків, яка була прийнята у 2002 році, було створено Віртуальний Центру по боротьбі з тероризмом, незаконним обігом наркотиків та іншими видами небезпечних злочинів, Міжнародну систему обробки інформації, а також проекти по забезпеченню безпеки кордонів і митного контролю, направлені на сприяння торгівлі і транспортним перевезенням. На даний момент проводиться робота по реалізації Проекту щодо сприяння торгівлі і транспортуванню.

Крім того, ГУАМ та Україна зацікавлені у використанні інвестиційного потенціалу США у таких сферах, як ядерна енергетика, видобуток вуглеводнів, енергозберігаючі технології, альтернативна та відновлювальна енергетика.

Активно відбувається діалог у сфері економіки по лінії ГУАМ – Японія. В енергетичній та економічній сферах йде активний діалог у рамках зустрічей на рівні міністрів «ГУАМ – Польща» та «ГУАМ – Чехія»

Тривалий час фактично був відсутній діалог ГУАМ – ЄС, незважаючи на чітку орієнтацію держав – членів на європейську інтеграцію. Європейський союз сприймав ГУАМ як американський проект, направлений проти Російської Федерації, з якою ЄС не мав наміру зіпсувати відносини.

Президент України В.Янукович, наголосив, що в останній час діяльність ГУАМ була не ефективною: Україна не побачила конкретних дій з боку країн - учасниць організації. В квітні 2010 року на брифінгу в Страсбурзі, президент зазначив, що тільки в разі проведення прагматичної політики країнами ГУАМ, Україна залишиться її учасницею. Він запропонував сісти за стіл переговорів, щоб обговорити подальші плани та перспективи щодо загальних інтересів Азербайджанської Республіки, Грузії, республіки Молдови та України.

Питання для самоконтролю:

  1. СНД: етапи співробітництва.

  2. Стосунки України з країнами СНД.

  3. ГУАМ: історія виникнення, основні напрямки діяльності, результати.

Тематика рефератів:

1. Російсько-українські відносини: історія та сучасність.

2. Концепція ЄЕП –основні кроки та результати.

3. Україна і СНД.