Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
На екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

37. Природно-ресурсний потенціал та його структура.

Природні ресурси це природні компоненти та сили природи, що використовуються або можуть бути використані як засоби виробництва та предмети спожи­вання для задоволення матеріальних та духовних потреб суспільства, підвищення рівня життя людей.

Природні ресурси не можуть існувати і використовуватися поза природними умовами, що є їх природно-історичною базою.

Природно-ресурсний потенціал є багатокомпонентним. Вирізня­ють такі його складові:

  • мінеральні: корисні копалини та мінеральна будівельна сиро­вина;

  • земельні: типи ґрунтів – рілля, сінокоси, пасовища, ліси, ча­гарники, малопродуктивні землі;

  • водні: води світового океану, води суходолу;

  • лісові: всі види лісів та лісовкриті площі;

  • біологічні ресурси: рослинний і тваринний світ;

  • ресурси світового океану, що перебувають у воді у розчинено­му стані, на морському дні під ним, у товщі земної кори;

  • рекреаційні

  • кліматичні й космічні: сонячна енергія, енергія вітру, енер­гія хвиль, внутрішнє тепло землі, освітленість.

За ознакою вичерпності природні ресурси поділяються на: неви­черпні, вичерпні і невідновлювані.

39. Характеристика природно-ресурсного потенціалу еономічних районів.

Земельні ресурси. Особливо низький рівень землезабезпечення спостерігається в Донецькій, Закарпатській, Івано-Франківській областях.

Найвищу сільськогосподарську освоєність земель мають Запорізька (98 %), Кіровоградська (85 %) та Миколаї­вська (97 %) області.

Лісові ресурси. Більше 80 % вкритих лісо­вою рослинністю земель розміщено у межах Карпатського, По­дільського, Поліського, Східного і Центрального економічних рай­онів. Названі регіони є основою лісоресурсного потенціалу України.

Три регіони: Центральний, Подільський та Східний відзначають­ся середньою лісистістю, а такі регіони як Донецький, Причорно­морський та Придніпровський мають удвічі-втричі нижчу лісистість ніж середня по країні. Для забезпечення належного рівня екології, її установлених стандартів у цих регіонах, територія їх потребує істот­ного підвищення лісистості. У регіональному плані досить різнома­нітним є розподіл площ розповсюдження насаджень за групами ос­новних лісоутворювальних порід.

Водні ресурси. Розподіл водних ресурсів в економічних районах не забезпечує всіх потреб щодо водоспоживання водомістких галузей господарської діяльності, тим більше територіальний розподіл водних ресурсів нерівномірний. Найбільша кількість водних ресурсів (58 %) зо­середжена в Причорноморському економічному районі, зокрема у річках басейну Дунаю у прикордонних районах України, де потреба в воді не перевищує 5 % від її загальних запасів.

Доступні для широкого використання водні ресурси формуються переважно в басейнах Дніпра, Дністра, Сіверського Дінця, Півден­ного і Західного Бугу, а також малих річок Приазов'я та Причорно­мор'я.

Вирішення проблем водопостачання економічних районів одно­часно вирішуватиме розвиток галузей економіки, що розташовані в цих регіонах.

Мінеральні ресурси. Як уже зазначалося раніше, мінеральні ресурси України розміщені в усіх економічних, районах, але вони ма­ють свої особливості і специфіку розміщення, пов'язану з територіа­льним розподілом корисних копалин та способами їх 0використання.