Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
На екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

9.Найважливіші принципи розміщення продуктивних сил.

Наукові розробки і впровадження доцільних заходів з економічної організації території згідно з закономірностями розміщення називають принципами розміщення продуктивних сил. Принципи  це також правила господарської діяльності та управління економікою, які повністю ґрунтуються на закономірностях розміщення продуктивних сил та розвитку регіональної економіки. Одним з найважливіших є принцип раціонального розміщен­ня виробництва, зміст якого полягає у такому розташуванні вироб­ництва, яке забезпечувало б високу ефективність народного госпо­дарства.

Принцип комплексного розміщення виробництва.

Принцип збалансованості і пропорційності розміщення виробництва. Цей принцип передбачає дотримання збалансованості між виробничими потужностями, обсягом виробництва, з одного боку, та наявністю сировинних, енергетичних, трудових, земельних, фінансових ресурсів регіону - з іншого.

Принцип внутрішньодержавного та міжнародного територіального поділу праці. За цим принципом держава повинна розвивати такі галузі й різновиди виробництва, для яких вона має найк­ращі умови й продукція яких користується попитом на світовому рин­ку і є конкурентноздатною.

Принцип збереження екологічної рівноваги. Цей принцип передбачає формування екологобезпечного типу господарства, раціональне використання природно-ресурсного і трудового потенціалів регіону.

Принцип обмеженого централізму.

Принцип вирівнювання рівнів економічного і соціального розвитку регіонів та областей.

Дотримання принципів розміщення продуктивних сил є основою регіональної політики держави. Регіональна політика  це сфера управління економічним, соціальним і політичним розвитком країни у просторовому регіональному аспекті.

10.Визначальна роль економічних і соціальних факторів у розміщенні виробництва.

Факторами розміщення продуктивних сил називають всю сукупність аргументів (чинників), що зумовлюють вибір місця розташу­вання підприємств, їх груп і галузей. Фактори розміщення науковці поділяють на такі напрями: природ­но-географічні, демографічні, техніко-економічні, транспортні, со­ціально-економічні, екологічні тощо.

Природно-географічні фактори характеризують кількісний і якісний склад ресурсного потенціалу  родовищ корисних копалин, енергетичних, водних, лісових, земельних ресурсів, природнокліматичних, природно-транспортних умов. Демографічні фактори – це чисельність населення і його роз­міщення, кількісна і якісна оцінка трудових ресурсів у розрізі регіонів і областей. Техніко-економічні фактори. Сюди зараховують науково-тех­нічний прогрес, транспортні умови, форми суспільної організації ви­робництва. Транспортний фактор. Соціально-економічні фактори. Екологічний фактор. Екологізація виробництва – це складова екологічної політики дер­жави, яка має стати комплексною програмою правового та економічно­го регулювання ресурсоспоживання.

11.Економічне районування як науковий метод територіальної організації народного господарства.

Економічне районування – об'єктивна основа територіальної організації виробництва. Економічний район  це територіально цілісна частина народного господарства країни, яка характеризується такими ознаками:

  • спеціалізація

  • комплексність

  • керованість

Економічне районування є об'єктом територіального планування, яке передбачає розробку схем розвитку і розміщення галузей госпо­дарства, продуктивних сил областей та економічних районів.

У витоках науки про економічне територіальне (географічне) районування стояли українські вчені: П. Чубинський, С. Рудницький, В. Кубійович.

Сьогодні відомі імена післявоєнних науковців України: М. Паламарчук, Ф. Заставний, О. Шаблій та ін. Всі вони є – першовідкривачами науки про економічне районування.