Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
На екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

48. Міжгалузеві комплекси, їх сутність, структура та значення

Процес формування міжгалузевих комплексів – це об'єктивна закономірність розвитку продуктивних сил. Міжгалузевий комплекс  це сукупність видів діяль­ності, здійснюваних на певній території і об'єднаних у певну групу (підсистему) тісними виробничими, комерційними та іншими зв'язками. Міжгалузеві комплекси формуються на основі галузей, що висту­пають як комплексоутворюючі і здійснюють основні економічні й со­ціальні функції. Найбільш важливими ознаками формування міжгалузевих комп­лексів більшість вчених вважає виробничу (економічну) і територі­альну (географічну). Під виробничою ознакою розуміють спеціаліза­цію і структуру міжгалузевих комплексів, під територіальною  те­риторіальну організацію їх продуктивних сил.

49. Процеси інтеграції та підвищення ролі регіонів

Інтеграційні процеси в економіці регіонів виступають як тенден­ція у вигляді сучасної форми поглиблення і розширення територіаль­ного поділу праці, розвитку виробничої і науково-технічної коопе­рації регіонів, їх господарських, торгових, фінансових та інших зв'язків.

У системному аналізі міжрегіональних взаємодій важливу роль відіграють такі фундаментальні поняття: Оптимум Парето, ядро, економічна рівновага.

Оптимум Парето у багаторегіональній системі – це велика кількість варіантів розвитку економіки, які не можна покращити для одних регіонів, не погіршуючи стану інших.

Ядро багаторегіональної системи  це множинність таких ва­ріантів розвитку, у здійсненні яких зацікавлені всі регіони, у тому сенсі, що їм не вигідно виділятись із системи, утворюючи коаліції.

Економічна рівновага у багаторегіональній системі допускає бага­то модифікацій.

50. Динаміка та ефективність структурної трансформації економіки

Структурна перебудова економіки повинна здійснюватись по­слідовно  від етапу до етапу.

Перший етап структурної перебудови економіки повинен бути зо­середжений на галузях, які визначають життєзабезпечення населен­ня, використовуючи наявні продуктивні сили і оборотний капітал виробничої сфери, що гарантує сталість виробництва і реалізацію товарів (послуг).

На другому етапі на чільне місце повинні надходити інвестиції до наукомістких галузей, до процесів технологічного переозброєння про­мисловості та сільського господарства, засобів інженерного забезпе­чення, управління і ринкової інфраструктури, тобто на всі ті напрями, що підвищують швидкість відтворювального і оборотного циклів і тим самим скорочують їх.

Третій етап структурної перебудови економіки – перехід до нор­мального функціонування ринкової економіки з конкуренцією в усіх сферах бізнесу під регулюючим впливом держави.

Структурну перебудову економіки народногосподарського комп­лексу необхідно здійснювати одночасно на двох рівнях: територіаль­ному (міжгалузевому) і галузевому.

Підсумовуючи наведене, можемо стверджувати, що стратегічною метою структурної перебудови національної економіки має бути ство­рення багатогалузевого, високотехнологічного конкурентоспромож­ного народногосподарського комплексу, який повинен адаптуватися до ринкових умов. Цей народногосподарський комплекс повинен бути здатним оптимально задовольняти власні потреби економіки Украї­ни і брати активну участь у міжнародних господарських зв'язках на взаємовигідних засадах.