Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
На екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

51. Методологічні основи і сутність регіональної економіки

Регіональна економіка  це просторова організація господарства як сукупність територіальних економічних систем. Ре­гіональна економіка будь-якої території характеризує просторову її побудову – територіальні пропозиції і форми територіальної органі­зації.

Важливе місце в розширенні знань про регіональну економіку на­лежить визначенню її територіальної структури.

Регіональна економіка має тісні зв'язки з загально методологіч­ними дисциплінами - політичною економією і економічною теорією. Оскільки регіональна економіка являє собою комплексну економіч­ну дисципліну, то закони і закономірності розвитку економічних про­цесів стосуються і конкретних регіональних економічних умов. Пев­ною мірою вона використовує і основні економічні категорії.

Щодо економічних дисциплін, які стосуються макро- та мікроеко-номіки, регіональна економіка виокремлюється специфічним поло­женням - на відміну від загальних питань суспільного виробництва чи питань діяльності первинної ланки економіки - підприємства - вона вивчає просторову організацію економіки. Одночасно регіональ­на (просторова) економіка тісно пов'язана з макроекономікою і мікроекономікою, оскільки процеси діяльності як окремого підприємства, так і усієї економічної системи пов’язані з конкретними при­родними, соціально-економічними та іншими умовами, які склалися на певній території.

52. Основні передумови регіонального економічного розвитку

Важливою передумовою регіонального економічного розвитку є кооперування. За своєю суттю кооперування відображає діяльність кількох суб'єктів з найефективнішого використання кожним з них власних переваг у процесі спільного виробництва продукції, надан­ня послуг.

Вагоме значення у територіальному поділі праці має комбінуван­ня, завдяки якому не лише закріплюються виробництва за територія­ми, а й розвиваються найбільш ефективні стосунки у процесі вироб­ництва за рахунок більш раціонального використання переваг по­єднання різних виробничих циклів у межах одного підприємства, комбінату.

На розвиток регіональної економіки впливає і концентрація ви­робництва, яка відображає територіальне зосередження (локалізацію) економічної діяльності на обмеженій території.

Важливим фактором розвитку регіональної економіки є такі при­родні ресурси: земельні, водні, лісові, фауністичні, рекреаційні, кліма­тичні, енергетичні. За певних економічних умов вони значною мірою позначаються на регіональних відмінностях економіки, її структур­них особливостях. Це вимагає всебічної оцінки ефективності вико­ристання даних ресурсів.

53. Економічна система регіону як ланка єдиного господарського комплексу

З господарсь­кого погляду економіка регіону це ланка господарського комплексу країни, яка розміщена на певній частині її території. Економіка регі­ону базується на мікроекономічній виробничій функції.

Через регіони здійснюється управління економікою країн з ураху­ванням місцевої специфіки господарювання. Через систему управлін­ня відбуваються взаємовідносини регіону з загальнонаціональною економікою.

Найбільш вагомим важелем регіонального економічного регулю­вання є бюджетне регулювання просторової (регіональної) економі­ки. Цей механізм поєднує як централізоване управління фінансами, так і високу регіональну самостійність.

Кожний економічний регіон має певну територію, свою внутріш­ню економічну структуру, механізми управління і функціонування.

Завдяки міжрегіональним зв'язкам економіка окремого регіону є часткою економік інших регіонів і, таким чином, національної еко­номіки країни в цілому.