Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання інформатики шпори.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

18. Особливості засобів навчання інформатики

Засоби навчання – матеріальні й ідеальні об'єкти, які використовуються в освітньому процесі як носії інформації та інструменти діяльності вчителя й учнів та застосовуються ними як окремо, так і спільно. (природне і соціальне оточення, обладнання, підручники, книжки, комп'ютери з відповідним інформаційним забезпеченням, наукова допомога, електронні довідники, енциклопедії тощо)

Система засобів навчання – сукупність взаємопов'язаних дидактичних компонентів, які утворюють певну цілісність, єдність.

У підручниках з інформатики викладено основи знань і способів діяльності відповідно до цілей навчання, визначених програмою. Підручник розрахований передусім на учнів відповідного віку. До підручника інформатики висувається низка вимог стосовно структури викладу навчального матеріалу, зокрема педагогічна доцільність теоретичної частини і системи задач підручника, точності, стислості і ясності мови, жвавості, цікавості викладу, якості ілюстративного матеріалу.

Навчальні компакт-диски. На таких носіях інформації розміщуються різні види екранно-звукових засобів, пристосованих для використання за допомогою комп'ютера. Їх можна використовувати в навчальному процесі для демонстрації, фронтальної та індивідуальної роботи учнів на уроці, для домашньої самостійної роботи.

Електронна бібліотека створюється у вигляді централізованого сховища, побудованого на поєднанні машинної пам'яті, мікроносіїв і засобів передавання інформації. Інформація відшуковується в системі за-

пам'ятовуючих пристроїв за допомогою відповідних методів пошуку.

Інформаційні ресури – інформаційно-навчальні матеріали: лекції, словники, посилання на літературні джерела, посилання на віддалені мережеві ресурси.

Мікросвіти і мультимедіа Мікросвіт – комп'ютерно-базоване навчальне середовище, орієнтоване на дослідницьку діяльність учня.

Під засобами нових інформаційно-комунікаційних технологій (ЗНІКТ) розумітимемо програмно-апаратні засоби й пристрої, що функціонують на базі комп'ютерної техніки, а також сучасних засобів і систем інформаційного обміну, забезпечуючи операції щодо пошуку, збирання, накопичення, зберігання, опрацювання, подання, передавання інформації (комп'ютери, комплекти термінального обладнання для комп'ютерів усіх класів, локальні комп'ютерні мережі, пристрої введення-виведення; засоби і пристрої маніпулювання та ін.).

Прикладний програмний засіб навч. призначення – ПЗ, у якому відбивається деяка предметна галузь, тією чи іншою мірою реалізовується технологія її вивчення, забезпечуються умови для здійснення і комп'ютерної підтримки різних видів навчальної діяльності. Також до засобів навчання відносять проектор з дошкою.

19. Особливості форм навчання та організації форми навчання інформатикиДороб

Форма організації навчання – обмежена рамками часу конструкція окремої ланки процесу навчання. Організаційні форми навчальної діяльності мають специфіку, яка визначається особливостями науки і шкільного предмета інформатики.

Найбільш розповсюдженою у школах є класно-урочна форма навчання. переваги: чітка організаційна структура, зручність управління діяльністю класу, можливість колективної взаємодії і вирішення навчальних завдань, постійний емоційний вплив особистості вчителя на дітей, економія часу навчання. Ознаки: постійний склад навчальних груп учнів; строге визначення змістунавчання в кожному класі; певний розклад навчальних занять; поєднання індивідуальної і колективної форм роботи учнів; провідна роль вчителя;

Поняття форми.

Розрізняють, щодо навчання 2 пон. форми:

  • форма навчання

  • форма організаційно-навчальна діяльність

У загальній дидактиці форми навчання розрізняють за ознаками:

І. Роль учасників навчального процесу. Хто керує, вчитель чи учень?

ІІ. Кількість учасників спільної діяльності.

  1. Індивідуальна-передбачає взаємодію одного учня з вчителем(або з педагогічним програмним засобом).

  2. Парна-співпраця двох учнів, вимагає поділу ролей, кожен працює за окремим компонентом.

  3. Групова-метод об’єднання в групи.

  4. Фронтальна-виконання одного завдання учнями в одному темпі.(виконання завдань єдиним способом).

  5. Колективна-організація діяльності з урахуванням внутрішніх зв’язків між особистостями.

Форми організації навчання інформатики: урок, екскурсія, гурток.

Класифікація уроків:

  1. За дидактичною метою (Ушинський)

  2. За способом проведення уроку

  3. За способом використання комп’ютера

Демонстрація

Фронтальна практична робота

Лабораторна робота

Дослідницька робота

Урок інформатики Пізнавальний аспект пов'язаний із вимогами: вчити та навчити кожного учня самостійно опановувати знання; повнота, глибина, свідоме володіння та застосування знань, системність, систематичність, гнучкість, оперативність, міцність знань; формувати навички безпомилкового виконання дій; поєднання знань і навичок; учень повинен знати і вміти в результаті роботи на уроці.

Розвивальний аспект – розвитком мислення, мови, сенсорної та рухової сфери.

Виховний аспект пов'язаний з формуванням відношень учнів з на-

вколишнім світом, їх соціалізацією