Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання інформатики шпори.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

5. Зміст сучасного шкільного курсу інформатики

Зміст курсу інформатики включає сукупність двох взаємопов'язаних компонентів: теоретичного і практичного. Теор. частина курсу – формування в учнів основ інформаційної культури, навичок аналізу і формалізації предметних задач, ознайомлення з такими поняттями як інформація, повідомлення, властивості інформації, інформаційні процеси, алгоритм, виконавець алгоритму, структура алгоритму, величина, типи величин. Практична – вироблення навичок роботи з готовим програмним забезпеченням, написання програм однією з конкретних мов програмування, використання Інтернет для обміну інформацією та повідомленнями, її пошуку. Необхідність вироблення практичних навичок і умінь роботи на комп'ютері передбачає значне підвищення питомої ваги практичних занять у загальній структурі курсу, надаючи курсу інформатики специфічні риси, які від різняють його від інших предметів.

На зміст шкільного курсу інформатики впливають дві групи основних чинників:

1. Науковість і практичність. Зміст навчального курсу інформатики повинен іти від науки інформатики; вивчення предмета повинно давати такий рівень фундаментальних знань учнів, який дійсно міг би забезпечувати підготовку учнів до майбутньої професійної діяльності в різних сферах (практична мета).

2. Доступність і загальноосвітність. Матеріал, який включається має бути доступним для засвоєння учнем. Курс інформатики повинен, крім того, відображати найбільш загальнозначущі, загальнокультурні, загальноосвітні відомості з відповідної галузі наукових знань.

Освітній стандарт з інформатики – це нормативний документ, яким на основі базового навчального плану визначається обов'язковий мінімум змісту навчання, мінімальні вимоги до підготовки учнів з інформаики стосовно цього змісту та рекомендації щодо оцінювання виконання вимог стандарту (обов'язкових результатів навчання) за основними містовими лініями курсу і ступенями навчання (початкова, основна і старша школа).

Освітній стандарт з інформатики становить основу для розробки пакету навчальних програм з інформатики для різних типів і профілів середніх закладів освіти, зміст навчального матеріалу яких на основі безумовного виконання Стандарту може розширюватися і поглиблюватися так само, як і підвищуватися і поглиблюватися вимоги до рівня його засвоєння.

6.Цілі навчання інформатики в сзш

Визначення цілей навчання дає відповідь на запитання «З якою метою навчати?»

Цілі навчання інформатики безпосередньо випливають з цілей і завдань загальної середньої освіти, які зазначені у Національний док­трині розвитку освіти України у XXI ст.

Отже, всебічний розвиток особистості, створення для цього спри­ятливих умов — основна мета школи. Мета навчання і виховання під­порядковані розвитку особистості і виступають як загальні форми, засоби такого розвитку.

Цілі навчання інформатики визначаються, виходячи із загальних Цілей навчання і виховання в сучасній середній загальноосвітній і професійній школі, а також з особливостей інформатики як науки, її ролі і місця в системі наук, у житті сучасного суспільства.

Цілі розумового розвитку в основному зводяться до формування двох взаємодоповнюючих стилів мислення: логіко-алгоритмічного і системно-комбінаторного.

Логіко-алгоритмічне мислення виявляється в умінні будувати логічні твердження про властивості інформації та даних і запити до пошукових систем; мислити індуктивно і дедуктивно під час аналізу результатів опрацювання інформації за допомогою комп'ютерів; фор­малізувати свої наміри аж до запису деякою алгоритмічною мовою.

Ознаками системно-комбінаторного мислення є бачення об'єктів і явищ у цілісності, взаємозв'язках; уміння будувати кілька взаємодо­повнюючих точок зору на один і той самий об'єкт; уміння комбінувати понятійні та знаряддєві засоби з різних дисциплін під час побудови моделей.

Розвивальна мета реалізується у процесі оволодіння учнями досві­дом творчості, пошукової діяльності, усвідомлення явищ оточуючої дій­сності, їх подібності та відмінності. Передбачається розвиток в учнів:

  • логічного мислення та інтуїції, просторової уяви;

  • умінь перенесення знань та навичок у нову ситуацію на основі здійснення проблемно-пошукової діяльності;

  • інтелектуальних і пізнавальних здібностей (різних видів пам'яті — слухової й зорової, оперативної та довгострокової, уваги — до­вільної та мимовільної, уяви тощо);

  • готовності до опанування та використання нової комп'ютерної техніки та нового програмного забезпечення;

  • готовності до подальшої самоосвіти в галузі інформаційних тех­нологій.

Практична мета шкільного курсу інформатики — внести вклад у трудову і технологічну підготовку учнів, тобто забезпечити їх тими знаннями, вміннями і навичками, які є складовими підготовки до тру­дової діяльності після закінчення школи. Це означає, що шкільний курс інформатики повинен не лише знайомити з основними поняттями інфор­матики, а й бути практично орієнтованим — навчати школяра роботи на комп'ютері і використання засобів нових інформаційно-комуніка­ційних технологій.

Виховна мета шкільного курсу інформатики забезпечується перед­усім тим могутнім світоглядним впливом на учня, який виявляє усвідо­млення можливостей використання комп'ютерної техніки в створенні матеріально-технічної бази розвитку суспільства і цивілізації в цілому. Крім того, під час вивчення інформатики на якісно новому рівні фор­мується культура розумової праці і такі важливі характеристики діяль­ності, як уміння планувати свою роботу, раціонально її виконувати, критично співвідносити початковий план роботи з реальним процесом її виконання та одержаними результатами. Вивчення інформатики, по­будова алгоритмів і програм, їх реалізація на комп'ютері, що потребу­ють від учнів розумових і вольових зусиль, концентрації уваги, логіч­ності і розвинутої уяви, повинні сприяти розвитку таких цінних якос­тей особистості, як наполегливість і цілеспрямованість, творча актив­ність і самостійність, відповідальність і працьовитість, дисципліна і критичність мислення, здатність аргументовано відстоювати свої по­гляди і переконання.