Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання інформатики шпори.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

33. Засоби телекомунікацій і можливості їх використання в процесі навчання інформатики.

Навчальний телекомунікаційний проект — це спільна навчально пізнавальна творча або ігрова діяльність учнів-партнерів, організовані на основі комп'ютерних телекомунікацій, яка має спільну мету —і дослідження деякої проблеми, узгоджені методи, способи діяльності, спрямована на досягнення спільного результату діяльності. Телекомунікації — передавання інформації на відстань за допомогою електронних засобів. Комп'ютерні телекомунікації — передавання інформації з одного комп'ютера на інший у будь-якій точці земної кулі. Комп'ютерні телекомунікації дозволяють учням і вчителям з різних країн світу спілкуватися між собою. Тематика і зміст телекомунікаційних проектів повинні бути такими, щоб їх виконання цілком природно вимагало залучення властивостей комп'ютерних телекомунікацій. Іншими словами, далеко не всі проекти, якими б цікавими і практично значущими вони не здавалися, можуть відповідати характеру телекомунікаційних проектів. Телеконференції На відміну від електронної пошти користувач телеконференцій надсилає повідомлення не індивідуальному адресату, а групі абонентів. Усі учасники такої конференції мають рівні права при обговоренні будь-якого питання. Кожна телеконференція має свою адресу і присвячена певній темі, причому коло питань, які обговорюються, може бути найрізноманітнішим.

У телеконференцій немає термінів проведення, вони працюють постійно.

До їхніх суттєвих ознак можуть належати такі: • конференція — це набір повідомлень із певної галузі знань; • конференції організовані в групи, і кожна група має ієрархічну структуру; • матеріали конференцій зберігаються на спеціальних серверах, які обмінюються новими повідомленнями один з одним; • повідомлення конференцій можна читати та давати відповіді на обговорювані питання; • у конференціях можна публікувати власні повідомлення; • будь-яку телеконференцію можна передплатити. Це дає змогу постійно одержувати всі повідомлення, які надходять на її адресу.

Інтерактивне спілкування в Інтернеті При поясненні послуги Інтернету, яка забезпечує інтерактивне спілкування людей, доцільно спиратися на відповідні асоціації, що виникають у свідомості учнів при обговоренні цього процесу. Люди найчастіше спілкуються в режимі реального часу, тобто коли вони можуть одразу одержати відповідь на свою думку, познайомитися один з одним. У цьому випадку спілкування проходить за схемою: питання — відповідь чи думка — відповідь. Форум Далі доцільно пояснити учням поняття форуму, визначивши спільні ознаки форуму та телеконференції, і обов'язково разом з учнями в процесі бесіди з'ясувати відмінності форуму та телеконференції. Форум — це інструмент для спілкування на Веб-сайті. Для використання цього засобу для обміну повідомленнями користувачеві не потрібно встановлювати та налагоджувати клієнтську програму, достатньо за допомогою будь-якої програми-браузера завантажити потрібну сторінку сайту за її адресою та просто заповнити відповідну форму на сайгі. Повідомлення у форумі в чомусь схожі на поштові — кожне з них має автора, тему і зміст. Зовні форум дуже схожий на телеконференції, але в групі новин повідомлення поширюються від одного сервера новин до іншого та будь-якому користувачеві дозволяється передплачувати новини, а повідомлення форуму зберігаються на одному сервері та не розповсюджуються.

До форуму можна надіслати повідомлення, крім того дозволяється дати відповідь на повідомлення, що зберігається на форумі. При цьому повідомлення у форумі об'єднуються в потоки.