Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання інформатики шпори.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

34.Аналіз сучасних підручників з інформатики для загальноосвітніх шкіл.

Підручник «Інформатика, 10-11» авторів І.Т. Зарецької Б Г Колодяжного, А.М. Гуржія, О.Ю. Соколова (2001 р.) рекомендується учням старших класів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, розрахований на підготовку кваліфікованих користувачів, які знають будову комп'юте­ра і основні принципи його роботи. Підручник виданий російською та українською мовами.

Курс логічно поділяється на такі розділи: І) Інформація і комп'ю­тер. 2) Апаратна частина ІВМ-РС-сумісного комп'ютера. 3) Програмне забезпечення /5М-РС-сумісного комп'ютера. 4) Операційна система MS-DOS. 5) Операційна система Windows 95. 6) Internet 7) Робота з електронною таблицею Excel. 8) Вступ до бази даних. 9) Етапи розв'я­зування задач за допомогою комп'ютера. 10) Вступ до алгоритмізації 11J Початки програмування.

Посібник містить достатню кількість копій екранних сторінок

Основне поняття — поняття інформації — розглянуто недостатньо відсутня шформащя про повідомлення, співвідношення повідомлення «інформації, можливості взаємоперетворення інформації і шуму вла­стивості інформації та основні інформаційні процеси.

Автори надають багато уваги системам числення, переведенню чисел з однієї системи в іншу, правилам виконання арифметичних дій у "війковій системі числення.

V посібнику спочатку описуються без наведення конкретних при-іадш загальні уявлення про всі види прикладного програмного за-зпечення, програми спеціального призначення. Посібник за стилем гадує довідник, оскільки носить дедуктивний характер, приклади використовуються для ілюстрації викладеного. Серед традиційних пунктів наявні і такі: «Що таке комп'ютерні ігри і засоби мультимедіа», «Що таке навчаючі програми» та ін.

У підручнику після кожного параграфа міститься завдання та впра­ви для самостійного виконання.

Основний методичний прийом авторів — намагання зробити посіб­ник, з одного боку, для всіх: і для користувачів, і для початківців, і для системних аналітиків, і для юних програмістів; а з іншого боку, — для будь-якої техніки.

Підручник містить матеріал про глобальну мережу Інтєрнет, описані можливості використання її основних послуг. Разом з тим залишилися поза увагою авторів найважливіші відомості про те, як шукати потріб­ну інформацію в Інтернеті та як ознайомитися з результатами пошуку, а також щодо захисту інформації, особливо в комп'ютерних мережах.

Експериментальний підручник «Інформатика, 7» (2000 p.), рекомен­дований Міністерством освіти і науки України, (автори М.І. Жалдак, Ч.В. Морзе) є першою спробою створити підручник для учнів 12-річ-°і школи, який, на думку авторів, відкриває систему навчання інфор­матики в загальноосвітній школі з 7-го до 12-го років навчання.

Підручник суттєво відрізняється від інших посібників та підручники з інформатики: значна кількість часу відводиться послідовному наУковому, акуратному і цікавому ознайомленню учнів з поняттям "Формації. Автори на прикладах розглядають співвідношення понять інформації і повідомлення, посилаючись на досвід учнів, переконливо доводять, що існує можливість взаємоперетворення інформації і шуму, розглядають можливі операції над повідомленнями. Теоретичний ма­теріал супроводжується достатньою кількістю прикладів, добре ілюст­рований, параграфи про інформацію містять понад ЗО малюнків. Всьо­го в посібнику нараховується 120 малюнків та копій екрана, що робить можливим використовувати його, по-перше, в тих класах і школах, де доступ до сучасної комп'ютерної техніки обмежений; а, по-друге, дозволить учневі, який не має комп'ютера вдома, повторити матеріал та виконати домашнє завдання.

Після вивчення поняття інформації та інформаційних процесів учням пропонується ознайомитись з комп'ютером та його складовими, правилами безпечної роботи з комп'ютером, правилами введення інформації до запам'ятовуючих пристроїв комп'ютера, призначенням клавішів на клавіатурі. Параграф «Інформаційне забезпечення комп'ю­тера» містить поняття файла, його адреси та імені, інформацію про типи та відповідні розширення імен файлів. Файл розглядається як об'єкт, що має свої властивості й ознаки. На прикладах пояснюється призначення значка файла, призначення папки. На прикладі операцій­ної системи Windows, без пояснення призначення операційної системи взагалі, з'ясовуються правила початку і закінчення роботи з комп'юте­ром, операції з вікнами, файлами і папками, створення і збереження файлів. Учні одержують першу інформацію про комп'ютерні архіви та їх призначення. На прикладі програмного засобу Блокнот учні озна­йомлюються з поняттям текстового редактора, вчаться основним ко­мандам та принципам підготовки і редагування тексту з використанням комп'ютера; потім ознайомлюються з основними операціями графіч­ного редактора.

Новим для підручників з інформатики є поява в підручнику «Інфор­матика, 7» опису прикладного програмного забезпечення навчального призначення. Учням пропонується розглянути приклади розв'язування математичних задач за допомогою комп'ютера, причому тих задач, які розглядаються на уроках математики. Паралельно з опануванням програмного продукту GRAN1 для комп'ютерної підтримки навчання математики учні ознайомлюються з різними системами меню в таких програмах, навчаються вводити інформацію до програми, вибирати потрібні параметри тощо.

На конкретних прикладах учням демонструються варіанти програм для навчання іноземних мов; географічний атлас; енциклопедія Кирила та Мефодія. Учні одержують початкові відомості про комп'ютери1 мережі, перші навички роботи з електронною поштою.

Автори, з одного боку, на високому науковому рівні, а з іншого, -^ доступно — підходять до введення означень нових понять. Так, напри лад, вводиться і означається поняття файла: «Кожний запис (голосу тексту, графічного зображення, програми), який зберігається на носі за допомогою пристроїв введення та виведення може бути прочитаний чи переписаний на інший носій окремо від інших записів, називається файлом». Учителю під час пояснення цього питання залишається ви­ділити суттєві ознаки поняття.

Для підручника характерний український колорит, звертання до тези Т. Шевченка, В. Симоненка, до українських народних звичаїв .сторичних фактів тощо. Автори використовують україномовне про­грамне забезпечення, що дозволило їм представити текст та ілюстрації в підручнику виключно українською мовою, що також можна віднести до його значних переваг та відмінностей від інших підручників

Підручник розрахований на проведення уроків інформатики з роз­ рахунку однієї навчальної години на тиждень, І містить 19 параграфів кожний з яких закінчується запитаннями для самоконтролю.

Якщо порівнювати чинні підручники за змістом, то легко побачити що при значних розходженнях у розумінні цілей вивчення предмета виборі засобів, ц, розходження справляють також відповідний вплив і на практичну значущість результатів навчання у повсякденній прак­тичній діяльності учнів, зокрема і в навчально-пізнавальній. Разом з тим, у всіх на тому або іншому науковому і методичному рівні подані відомості про поняття інформації, будову комп'ютера, деякий набір прикладного програмного забезпечення загального призначення зада­чі на алгоритмізацію, моделювання та пошук інформації, елементи ма­тематичної логіки, мова програмування.