Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання інформатики шпори.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

7. Комп'ютерна грамотність інформаційна культура учнів та її складові

Комп'ютерна грамотність – вміння обчислювати, читати, писати малювати, шукати інформацію за допомогою комп'ютерів. На її базі формується інформаційна культура учнів – етика використання комп'ютера в контексті загальнолюдських цінностей. Відображає досягнуті рівні організації інформаційних процесів та ефективності створення, збирання зберігання, опрацювання, подання і використання інформації.

Основні компоненти інформаційної культури

1. Розуміння сутності інформації та інформаційних процесів, їх ролі в пізнанні навколишньої дійсності та творчої діяльності людини, в управлінні технічними і соціальними процесами, в забезпеченні зв'язку живого із зовнішнім оточенням. 2. Розуміння проблем подання, оцінювання і вимірювання інформації, її сприймання і розуміння сутності формалізації суджень, зв'язку між змістом та формою, ролі інформаційного моделювання в сучасній інформаційній технології.

3. Розуміння сутності неформалізованих, творчих компонент мислення.

4. Уміння добирати і формулювати мету, здійснювати постановку задач, висувати гіпотези, будувати інформаційні моделі досліджуваних процесів і явищ, аналізувати їх за допомогою засобів ІКТН та інтерпретувати отримані результати, систематизувати факти, осмислювати і формулювати висновки, узагальнювати спостереження, передбачати наслідки рішень, що приймаються, дій щодо їх реалізації, та вміти їх оцінювати.

5. Уміння добирати послідовність операцій і дій у професійній діяльності, розробляти програму спостереження, досліду, експерименту.

6. Володіння знаряддєвими застосуваннями комп'ютера, системами опрацювання текстової, числової і графічної інформації, баз даних і знань, предметно-орієнтованими прикладними системами, системами телекомунікацій.

7. Розуміння сутності штучного інтелекту. 8. Уміння адекватно формалізувати наявні у людини знання і адекватно інтерпретувати формалізовані описи, дотримуватися належної рівноваги між формалізованою і неформалізованою складовими. 9. Володіння основами алгоритмізації.

10. Здатність підкоряти свої інтереси тим нормам поведінки, яких необхідно дотримуватися в інтересах суспільства, свідоме прийняття всіх тих обмежень і заборон, які виробляються колективним інтелектом.

Суттєвою складовою інформаційної культури є здатність людини передбачати результати власних дій.

11. Кваліфікованому користувачеві необхідно вільно орієнтуватися в своїй предметній галузі, інакше він не зможе ефективно вибирати і формулювати цілі, ставити задачі, будувати моделі досліджуваних процесів і явищ, правильно інтерпретувати одержані результати, ефективно використовувати інформаційні технології, підтримувати необхідний рівень знань.

8. Особливості шк. Курсу інформатики.

1. Зміст шк. курсу інфор. базується на 3 фундаментальних поняттях сучасної науки: інформація, алгоритм, ЕОМ

2. Міжпредметність. Знання, уміння, навички, які учні здобувають під час вивчення цього курсу, ілюструються і підкріплюються прикладами з різних шк. дисциплін, а також використовуються під час їх вивчення. Набуті знання будуть широко використовуватися кожним шк. на уроках з інших предметів

3. Нові фундаментальні знання, привнесені до змісту навчання курсом інформ.: поняття інформації, а також суттєве розширення поняття величини. В явному вигляді вводяться і використовуються величини різних типів: числові, літерні, графічні. Школярі ознайомл. і працюють з даними, поданими у вигляді таблиць. Все це потребує нового рівня абстрагування.

4. Вперше став можливим розгляд і формування в учнів хоч би первинних уявлень про етапи повного розв'яз. практичної задачі з використанням комп'ютера від її постановки до аналізу здобутих результатів.

5. Понятійний апарат інформ. включає універсальні поняття, які викор. в інших науках і в повсякденній практиці людей (об'єкт, суб'єкт, модель, інформація, повідомлення, алгоритм, система, схема, кодування, передавання інформації тощо), та вузькоспеціальні (операційна система, файл, драйвер, налагодження програми, переривання).

6. Задачі, які розв'яз. в межах курсу інформатики, часто належать до інших предметних галузей знань – математики, фізики, хімії, біології, історії і ін.

7. В інформатиці є не один об'єкт вивчення, а кілька, які відрізняються один від іншого: інформаційні процеси і будова комп'ютера, способи побудови алгоритмів і методи пошуку інформації за допомогою телекомунікаційних мереж і т.п.

8. Комп'ютер на уроках інформатики є і об'єктом навчання, і одночасно засобом навчально-пізнавальної діяльності, і інструментом для виріщення навч. задач.

9. Зростає роль організації сам. роботи учнів, оскільки з’являються можливості значної інтенсифікації навчального процесу та активізації навч.-пізнавальної діяльності.

10. Зростає роль учителя в управлінні навчально-пізнавальною діяльністю учнів і навчальним процесом узагалі.

11. Темпи розвитку комп'ютерної техніки дуже високі, достатньо швидко змінюються навіть принципи роботи пристроїв того чи іншого типу, тому в навчанні постійно доводиться використовувати матеріали комп'ютерної періодики.

12. Розроблені програмні продукти (навчаючі і контролюючі програми, редактори тощо) застарівають невдовзі після появи, при ознайомленні з будь-яким пакетом прикладних програм необхідне розумно поєднувати вивчення загальних питань щодо будови і призначення програмного засобу з його конкретними особливостями.

13. У інформатиці трапляються випадки, коли окремі питання учні можуть знати краще, ніж учитель, тобто відбувається взаємонавчання учня і вчителя.

Уроки інформатики мають особливості.

1. систематична робота учнів з комп'ютером на кожному уроці інформатики.

2. З поширенням ідеології комп'ютерно-орієнтованого навчання, що передбачає використання педагогічних програмних засобів, стає актуальним питання про зміну ролі і обов'язків учителя за умов роботи в комп'ютерному класі. Крім того, комп'ютер ніколи не замінить особистісного спілкування вчителя з учнем і батьками.