Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання інформатики шпори.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

41. Методика вивчення текстового процесора

Основна мета під час вивчення теми — ознайомити учнів з основними можливостями використання текстових процесорів, як програм, призначених для опрацювання текстових повідомлень за допомогою комп'ютера. Вчителю значну увагу слід приділяти формуванню в учнів умінь, які є загальнозначущими для засвоєння правил роботи з іншими програмами. До таких умінь можна віднести: запуск програми на виконання, правильне завершення роботи з програмою, запуск та збереження файлів в середовищі, пошук необхідних файлів за різними ознаками, правила роботи з інтерфейсом, вигляд курсору під час розв'язування різних завдань у різних режимах роботи, робота з меню, кнопками панелей інструментів, використання мишки, робота з буфером обміну, виділення фрагментів, робота з об'єктами, виклик та використання контекстного меню, переміщення на робочому полі, робота з «підлеглими» вікнами, створення документів відповідного типу, використання вбудованої довідки, шаблонів тощо. Учні повинні засвоїти основні функції текстових редакторів — забезпечення операцій введення текстів до запам'ятовуючих пристроїв комп'ютера, редагування та форматування текстів, збереження у зовнішній пам'яті і друкування. Учитель може проілюструвати, вміст різних текстових файлів. Файли повинні містити розділи, структуру, шаблони, стилі, малюнки, таблиці, діаграми, формули, оздоблювальний текст, колонки, колонтитули, посилання, зміст тощо, а також приклади роздрукованих матеріалів. Учні повинні мати уявлення про основні дії користувача під час підготовки власного документа. Доцільно на макеті деякого документа продемонструвати кожну із його складових. Теоретичну частину можна почати з нагадування того факту, що за допомогою комп'ютера можна опрацьовувати текстові, графічні, числові та звукові повідомлення різних типів подання.

До основних режимів роботи редактора можна віднести: введення та редагування тексту; форматування; орфографічної та граматичної перевірки; обмін із запам'ятовуючими пристроями; друкування; налагодження інтерфейсу та параметрів роботи ТР.

Практика свідчить, що доцільним є такий порядок вивчення можливостей використання конкретного текстового редактора: 1. Завантаження та вихід з середовища текстового редактора. 2. Вивчення складових інтерфейсу. Робота з вікнами. Одержання довідок.

3. Завантаження текстових файлів, які зберігаються в зовнішній пам'яті. Збереження тексту на зовнішніх носіях. 4. Переміщення по тексту. Об'єкти і правила роботи з ними. Правила виділення об'єктів. Контекстне меню. Правила роботи з меню. 5. Редагування тексту. Режими вставляння/заміна. Робота з фрагментами тексту: виділення, вставляння, переміщення, копіювання, видалення. 6. Форматування тексту. Робота з символами. Абзац та параметри його форматування. 7. Робота з таблицями. 8. Шаблони документів. Стилі. Поля. Форми. 9. Виконання графічних операцій в середовищі текстового редактора. Вставляння різних документів, створених за допомогою різних прикладних програм, що працюють під управлінням операційної системи MS Windows. 10. Структура документа. Зміст. Параметри форматування розділів. 11. Злиття документів. 12. Друкування документів. 13.Підтримка роботи з документами в мережі.

Під час роботи в середовищі MS Word на початку роботи слід пояснити зміни зовнішнього вигляду курсора. За допомогою вбудованих до середовища ТР засобів можна виконувати різні операції над його об'єктами. Далі доцільно навчити учнів завантажувати ТР, відкривати текстовий файл та вносити до нього деякі зміни.