Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання інформатики шпори.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
497.15 Кб
Скачать

35. Методика формування поняття інформації та поняття повідомлення.Дороб

Етапи процесу ознайомлення з поняттям інформації: введення понять інформації і повідомлення; з'ясування взаємозв'язків між поняттями інформації і повідомлення; форм. уявлень про носії інформації; з'ясування питань про способи подання ін форм.; формув. уявлень про види інформ.; з'ясування питань про оцінювання і вимірювання інформації, про шум та взаємоперетворення інформації і шуму; формув. уявлень про кодування повідомлень, за доп. яких передається ін форм.; з'ясування властив. інформ.; формув. уявлень про інформ. процеси.

Ознайомити учнів з поняттям інформації доцільно на перших уроках курсу. Основні методи вивчення цього матеріалу – індуктивний за логікою, за джерелами подання інформації – пояснювально-ілюстративний, за ступенем самостійності учнів – репродуктивний. Поняття інформації і повідомлення доцільно ввести на деяких конкретних прикладах, не намагаючись дати означення.

Необхідно, щоб учні зрозуміли: якщо повідомлення не несе корисної інформації, тоді воно несе шум; інформація може перетворюватися на шум, і навпаки, шум може перетворюватись на інформацію

Можливість переходу від одного способу подання інформації до іншого необхідно проілюструвати на конкретних прикладах. Важливо, щоб учні розуміли, що виникнення поняття носія повідомлень спричинилося необхідністю зберігати та передавати інформ. між людьми на відстані та через різні проміжки часуі. Носій – фізичне середовище, в якому зберігаються повідомлення. Необхідно звернути увагу учнів, ща при зберіганні на носіях повідомлення займає певне місце, тому є питання про величину повідомлення та відповідні одиниці вимірювання. Необхідно пояснити, що інформ. може оцінюватися з різних точок зору за змістом, за важливістю.

Учні повинні засвоїти поняття про різні види інформації: за способами сприйняття (візуальна, аудіальна, тактильна), за формою подання, за суспільним значенням (масова, повсякденна, виробнича, технічна).

Властивості інформації: об'єктивність (якщо вона не залежить від суджень будь-кого), вірогідність (відповідає істинному стану речей), повнота (достатньо для виведення правильних висновків і прийняття правильних рішень), актуальність (своєчасність) (важливе в даний момент часу), корисність (практична цінність), зрозумілість (при його сприйманні не виникає додаткових питань)

Основними інформаційними процесами є: пошук – збирання – зберігання – передавання – опрацювання –

використання – захист інформації.

Для пошуку і збирання повідомлень є засоби і методи: опитування; спостереження, досліди; експериментування; анкетування; робота в бібліотеках, архівах та ін. Кодування повідомлень – це подання їх за допомогою деякої послідовності знаків, спосіб зберігання і передавання повідомлень, форма подання їх на носієві. Біт – найменша довжина двійкового коду (один двійковий розряд). Байт = 8 бітів.

Мови кодування: розмовні; міміки і жестів; малюнків та креслень; науки (математичні, хімічні, біологічні й інші символи та формули); мистецтва (музики, живопису); спеціальні (азбука Морзе, азбука Брайля для незрячих). Сказати, що все треба пояснювати на прикладах.