Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_informatiki.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

11.Загальна технологія роботи з електронними таблицями

Часто при обробці даних виникає необхідність зображувати їх у вигляді таблиць. При проведенні розрахунків над даними такого типу широко використовують спец програми для роботи з ЕТ. Такі програми наз табличними процесорами.

ЕТ (табличний процесор) – це ґатунок програмного забезпечення, що дозволяє проводити прості математичні та фінансові розрахунки.

ЕТ створюється в пам’яті ПК, її можна продивлятися, редагувати, зберігати на магнітних носіях, друкувати. На екрані ЕТ має вигляд прямокутної матриці, яка складається з стовпчиків та рядків, на перехресті яких розташовані комірки. Кожна комірка має свою адресу, тому визначається однозначно.

ЕТ має ряд своїх функцій та можливостей:

  • Введення даних до таблиці.

  • Редагування табличних даних.

  • Пошук необхідної інформації в тексті.

  • Форматування.

  • Копіювання фрагментів таблиці.

12.Поняття баз даних та системи управління базами даних. Реляційна модель бази даних.

Розрізняють такі бази диних:

  1. Ієрархічна модель

  2. Мережова

  3. Реляційна

  4. Об’єктна

  5. Об’єктна-реляційна

Склад реляційної БД

В наш час переважна більшість СУБД є реляційними.

Реляційні БД використовуються для персональних комп’ютерів і в їх основі знаходяться математичні поняття відношення. Відношення представляються у вигляді 2-х вимірних таблиць у певному файлі БД.

Рядок таблиці відповідає запису у СУБД, а стовпчик полю. Рядки називаються картежами, а стовпчики наз. атрибутами. Список імен атрибутів наз. схемою відношень(структура таблиці БД). У кожному відношенні виділяють один атрибут, який називають ключовим. Він має бути унікальним, однозначно ідентифікувати картежі. Над відношеннями можна виконувати різні операції для цього в СУБД існують спеціалізовані алгоритмічні мови.

Поняття про СУБД.

СУБД – це спеціальний пакет програм, що забезпечує створення, супроводження і використання БД багатьма користувачами.

На даний момент використовують такі категорії СУБД:

  1. Однорідні

  2. Багатофайлові

  3. Інтегровані

  4. Сервери БД

Основні функції СУБД

  1. Створення структури БД(імена полів, їх типи та розміри).

  2. Введення даних в комп’ютер

  3. Виконання операцій редагування даних

  4. Виконання операцій сортування та індексування

  5. Забезпечення пошуку даних за певними критеріями

  6. Забезпечення цілісності БД та їх захисту від несанкціонованого доступу.

13. Загальна характеристика та основні можливості СУБД. БД може містити 1 чи декілька таблиць, які можуть бути зв'язані. Кожна таблиця складається з полів і запитів. Структура таблиці – це сукупнісьтьіме полів їх типів та властивостей визначених користувачем. Є декілька способів створення таблиці, але найчастіше вик конструктор таблиці.

МС Аксес – це професійно призначена програма для роботи з реляційними БД в середовищі віндовс. Поняття БД стосується одиничного файлу, який вміщує певну інформацію, кожна бд може скл з таких об'єктів: 1.Таблиця: основний об'єкт, призначений для збереження даних. 2.Запит: об'єкт бд призн для відбору даних з таблиці. 3.Форма: об'єкт бд призн для відображення даних з таблиці або запиту. 4. Звіт: об'єкт бд призн длявідображення і друку даних. 5.Сторінка: об'єкт бд призн для забезпечення роботи бд з комп'ютерної мережі. 6.Макрос: об'єкт бд призн дляавтоматизації стану дій на основі команд обраних користувачем. 7.Модуль: об'єкт бд призн дляавтоматизації складних операцій, які не можна описати за доп макрокоманд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]