Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_informatiki.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

20. Характеристика основних типів даних мови програмування Pascal.

Тип даних - це діапазон значень, що можуть приймати об’єкти програми, і сукупність операцій, які дозволяється виконувати над цими значеннями. Усі типи даних у мові програмування Паскаль розділяються на дві групи: скалярні (прості), структуровані (складені).

Скалярні типи у свою чергу підрозділяються на стандартні та типи користувача. Стандартні типи пропонуються користувачам розроблю-вачами системи Turbo Pascal. Типи користувача - розроблюються самим програмістом.

До стандартних скалярних типів відносяться наступні типи: цілі, дійсні, літерні, булівські.

Стандартні типи даних. Величини, значення яких зберігаються в одному елементі пам’яті, називають простими величинами. У Паскалі до них належать стандартні (базові) типи та їхні похідні:

• різновиди цілого типу — Integer, Shortint, Longint, Byte, Word;

• різновиди дійсного типу — Real, Singl, Double, Extended, Comp;

• символьний тип Char;

• логічний тип Boolean.

Величини цілих типів можуть бути подані як у десятковій, так і в шістнадцятковій системах. Якщо число представлене в шістнадцятковій системі, перед ним без проміжку записується знак $. Діапазон зміни шістнадцяткових чисел від $0000 до $FFFF.

Цілі типи даних являють собою значення, що можуть використовуватися в арифметичних виразах.

Дійсні типи даних являють собою дійсні значення, що використовуються в арифметичних виразах і займають у пам’яті від 4 до 10 байт. У програмі мовою Паскаль допускається представлення дійсних значень у вигляді як із плаваючою, так і з фіксованою точкою.

Дійсні десяткові числа з фіксованою точкою записуються за звичайними правилами арифметики. Єдине, що відрізняє цей формат від математичного, це те, що ціла частина від дробової відокремлюється десятковою точкою, а не комою.

Літерний (символьний) тип може набувати значень кодової таблиці комп’ютера. Символьній змінній в пам’яті виділяється один байт, тому вона можна зберегти тільки один символ Булівський тип подається двома значеннями: True (істина) або False (хибність). Цей тип застосовується в логічних виразах і виразах відношення.

Структуровані типи даних. Це дані, що складаються з декількох елементів простого типу. Такі типи даних зручно використовувати, коли обробляється велика кількість даних одного типу або декілька даних різних типів об’єднуються в одну групу.

До структурованих типів даних можна віднести рядки, масиви, записи, множини.

21. Оператори повторення у мові програмування Pascal.

Оператори повтору

Оператор for – оператор повтору

У випадках, коли число повторень може бути заздалегідь відоме, для організації циклічної обробки інформації застосовується оператор повтору for. Часто цей оператор повтору називають оператором циклу з параметром, тому що число повторень задається перемінною, яка є параметром циклу, чи керуючою перемінною. Оператор повтору for складається із заголовка і тіла циклу.

Дві форми циклу:

for <параметр циклу> := S1 to S2 do <оператор>;

for <параметр циклу> := S1 downto S2 do <оператор>;

Тіло циклу може бути простим чи складеним оператором. Оператор for забезпечує виконання тіла циклу доти, поки не будуть перебрані всі значення параметра циклу від початкового до кінцевого

Параметр циклу, його початкове і кінцеве значення повинні належати до одного типу даних. При цьому можливо використання будь-якого скалярного типу, крім дійсного, тобто цілого (integer, byte, word, longint), булівського (boolean) та символьного (char). Значення параметра циклу послідовно збільшується при for... to або зменшується при for... downto на одиницю при кожному повторі.

В операторі for після do може знаходитися складений оператор, в тілі якого заборонені оператори, що змінюють значення параметра циклу. Після нормального завершення циклу значення параметра циклу дорівнює кінцевому значенню.

Цикл може не виконатися зовсім (дивись таблицю), але ніколи не може зациклитись на відміну від наступних двох операторів повторення.

Приклад програми з оператором For:

Умова задачі. Знайти суму всіх натуральних чисел від 1 до 100.

Розв'язок:

Program Example_1;

Uses crt;

Var Sum, i : integer;

Begin

Clrscr;

Sum := 0;

For i := 1 to 10 do

Sum := Sum + i;

Writeln(‘Sum = ‘, Sum);

Readkey;

End.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]