Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FO_AUDIT.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
580.61 Кб
Скачать

125. Облік нма та природних ресурсів.

МСБО не регулюють облік НМА, окрім МСБО №9 «Затрати на наукові дослідження та розробки» та МСБО №22 «Об’єднання п-ств».

Властивості НМА: - відсутня матеріальна форма; - тривалий термін використання; - здатний приносити дохід.

У зарб. практиці НМА поділ на 2 види: 1) патенти, авторські права, ліцензії та ін. для яких можна визначити вар-сть на їх придбання і термін їх корисного використання; 2) НМА типу гудвіл.

ПВ НМА= в-сть придбання, яку включають у в-ти д-сті п-ства.

Термін корисного використання встановлюється: 1) установою, що видає НМА; 2) самим п-ством (в США не повинен перевищувати 40 років крім авторських прав.)

Найпоширенішим є прямолінійний метод нарахування амор-ї для НМА.

Проводки:1. придбано патентД «Патент»К «ГК»2. нараховано знос Д «Рах-ки витрат» К «Амор-я»

3. якщо патент не потрібний, але його в-сть ще не амор-ся Д «Амор-я»

Д «Понесені збитки» К «Патент»

Гудвіл в процесі обміну поділяється на: позитивний і негативний. В-сть гудвілу визначається у процесі обміну або продажу, оскільки він відображається в облікових регістрах лише тоді, коли компанію або її частину купує інша компанія.

126. М-ди нарах аморт ОЗ. Всі матер активи крім землі мають обмеж термін викор. Після кількох років експл засоби в-ва стають повн непридат. Два види зносу: 1 Фізич знос є рез їх викор, експл і дії прир факторів. 2 Морал знос- процес у резі якого активи невідпов сучас вимогам внасл НТП. Аморт- це процес поступ перенес варт оз, що експл у варт гп у вигляді аморт відрах. У заруб практиці є багато м-ів нарах аморт на оз але найчас викор такі: 1 Прямолін м-д. 2 Вироб м-д. 3 М-ди прискор спис: а) м-д спис варт за сумою чисел (кумул); б) м-д зменш залишку (подв запис). Прямол м-д – аморт варт обєкта рівномір спис протягом терміну його служби. АВ=(Перв варт–Ліквід)/Термін служби. Вироб м-д - кожна госп опер (1ця прод) тягне за собою однак вел аморт активу на якому її здійс або виробили. М-д застос де зношув обєкта повяз з частотою його викор. АВ=(Перв варт–Ліквід)/К-ть викон опер, роботи або 1ць викон прод. Суть приск м-ів полягає в тому, що на поч експл оз суми нарах аморт значно перевищ амортиз суми, які нарах в кін терм служби обєкту. Викор ці м-ди виход з того що багато видів ОЗ вироб призн діють еф-ше поки вони ще нові, тобто в перші роки їх експл. М-д суми чисел (кумул). АВ=(К-ть років/Сума чисел)*(Перв варт– Ліквід варт). М-д зменш залишку. Почат варт авто 20000$, ліквід 2000$, термін 4 роки. Нарах аморт при подв нормі аморт, якщо при рівномір станов 25% буде 50%.

127. Види інвестицій та порядок їх оцінки.

Фінансові інвестиції – це вкладання коштів однієї компанії в ЦП та капітал інших компаній з метою отримання прибутку.

У зарз практиці фін . інвестиції регулює МСБО №39 «Фінансові інструменти, визнання та оцінка» і

МСБО №40 «Інвестиційна нерухомість».

В залежності від терміну розміщення інв-ї поділ на :

1) короткострокові – до 1р.

2) довгострокові – більше 1 р.

На практиці розрізняють такі методи оцінки дов-х інв-й:

1) метод оцінки за собівартістю (інвестор володіє лиш 20% капіталу);

2) метод оцінки за часткою участі у капіталі (20 - 50%);

3) метод консолідації (більше 50 %).

Компанія також може вкладати вільні кошти в акції інших компаній, для цього використовується активний рах «Придбані акції».

1. Д «Придбані акції»К «ГК»

2. отримано дивідендиД «ГК»К «Дивіденди від придбаних акцій»3. якщо компанія інвестор у вигляді дивідендів отримує додаткову частину акцій

Д «Придбані акції»К «Дивіденди від придбаних акцій»

128.Типи компан і їх вплив на процес склад звітн. В заруб практ розрізн 3 типи (види)компан:1Індивід(приват)2Парт-во (тов-во)3Корпор.Індивід- приват п-во власн якого приват особа, яка створ це п-во для одерж приб. Це п-во не є юр ос і згідно із зак-вом невідділ від його власн. Всі доходи п-ва є дох його власн і відпов приб вкл у Деклар„Про дох власн”. Тільки в БО п-во відділене від власн і тракт як окрема госп 1ця. Продаж п-ва веде до виник нового п-ва. ІІ Парт-во (тов-во)- належ 2 і більше особам і управл ними на осн письм угоди. Пар-во не є юр ос. Приб вкл в персонал Деклар„Про дох власн”. У БО тракт як госп опер. ІІІКорпор- окрема юр ос, що має свої права і обовяз незалеж від прав і зобов власн. Кап розподіл на акції, а к-ть власн визнач к-тю цих акцій. Термін дії корпор необмеж. Є можлив додатк залуч капіталу: шляхом емісії акцій. Недоліки корпорації: подвійне оподат. Тобто: 1Приб оподатк подат на приб від юр ос. 2Дивід отрим в рез розп приб опод на дох приват (фіз) ос.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]