Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FO_AUDIT.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
580.61 Кб
Скачать

6. Визнач, класиф і оцінка оз. Натурал речовий склад оз. Завдання обліку оз.

ОЗ - це матер активи, які утрим п-вом з метою викор в процесі в-ва, постачання, надання послуг, можуть здават в оренду ін суб’єктам госп-ня чи викор для здійсн адмінгосп-х ф-й, термін корис викор яких > 1р чи 1 опер циклу, якщо він > за рік. Класиф ОЗ: 1 За належніст: власні і оренд. 2 За ступенем викор у вир-госп дыял: діюч; незадіян; в запасі і на консервац. 3 За ф-ним признач: вир-чі і невир-чі. 4 За натур речовим складом: земел ділян; капіт в-ти на поліпш земель; будинки, споруди і передавал пристр; машини і обладн; транс засоби; інструм; прилади; інвентар; робоч і продуктив худоба; багаторічні насаджен; ін ОЗ. З метою орг-ї обліку ОЗ визнач 2-а основ види оцінки об’єктів ОЗ: 1 Історичн с/в - вваж перв варт засобів за якою вони вводят в експлуатацію. 2 Справед с/в - це сума через яку може бути здійсн обмін активів чи сплата зобов’яз в рез-ті операц між обізнаними сторонами. Також визнач: Перв варт - факт с/в необорот активів у сумі сукупн витрат понесен на їх придбан. Залиш (баланс)- різниця між первіс варт і сумою нарах амортиз. Ліквідац- сума очікув доходу, яку п-во передбач отрим у вигляді запчастин, деталей, після ліквід об’єкта ОЗ по заверш терміну його корис викор. Завдання обліку ОЗ: 1 Прав і своєча відобр в обліку опер з надход, вибуття і переміщ ОЗ. 2 Контрол за надход і збереж у місцях експлуатації. 3 Своєчас і правил обчис аморт і відоб обчис аморт в обліку. 4 Визнач в-т і контроль за рац-им викор коштів необх на ремонт чи переоснащ ОЗ.

7. Облік надходж оз внасл придб за плату, безоплат отрим, отрим як внесок до статут капіт. Первин облік руху оз.

Облік ОЗ придб за плату. Для п-ва придб (спорудж) ОЗ і всі в-ти пов’яз з цим вваж капіт інв-ми. Тому для обліку передбач пла рах актив рах 15 з його субрах. За Д цих рах відобр всі в-ти п-ва пов’яз з придб чи створ ОЗ. За К цих рах відобр спис таких в-т і включ їх до перв варт ОЗ введ в експлу. (Д15 К63; Д641 К631; Д15 К685; Д641 К685; Д10 К15). Безкоштов отрим об'єкти ОЗ зарах на баланс по перв варт, що = їхній справедл варт на дату одерж з урахув в-т, що врахов при визнач перв варт придб ОЗ. При цьому п-во не провод капіталізацію власн коштів, відпов в цьому випадку рах 15 «Капіт інв» не застосов. (Д152К424; Д10 К15; Д424 К745). Об'єкти ОЗ, внесені в стат капіт п-ва, зарах на баланс по перв варт, якою визнаєт погоджена засновн (учасн) їх справед варт із урах в-т, що врахов при визнач перв варт придб засобів. При цьому п-во не провод капіталізацію власн коштів, відпов в цьому випадку рах 15 «Кап інв» не застос. (Д46 К40; Д10 К46). До введ в експлуат об'єктів ОЗ в-ти п-ва на їхнє придб (створ) відобр в складі незаверш кап інв - рах15. Введ в експлуат об'єктів ОЗ в обов'язк порядку повинне супроводж оформл облікової документації, передбач наказом Мінстату України «Про затвердж типових форм первин обліку». До таких типових форм віднос: «Акт прийому-передачі (внутр переміщ) ОЗ»; «Інвентарна картка обліку ОЗ (заповн в 1 екземплярі на підставі «Акту (накладної) прийому-передачі (внутр переміщ) ОЗ», техніч й ін докум-ї); «Реєстр інвентар карток по обліку ОЗ» (застос для реєстр інвен карток обліку ОЗ; «Картка обліку руху ОЗ»; «Інвентар список ОЗ» (застос для пооб’єкт обліку ОЗ за місцем їх перебув (експлуат) по МВО). Крім зазнач первин докум на п-ві ведуть реєстри БО.

8. Облік надходж Оз внаслідок обміну на подібні і неподіб активи. Об’єкт ОЗ може бути придб в рез-ті обміну на ін неподіб об’єкт ОЗ. В БО ці операції відобр так: 1 Одерж ОЗ в обмін на г/прод: Д152 К701. 2 Зарах до складу ОЗ: Д10 К152. 3 Відобр с/в відвантаж г/прод: Д901 К26. ОЗ може бути обмінений на подібн об’єкт який викор при в-ві такої ж самої прод і має таку ж саму справедл варт. На відміну від вимог П(с)бо7 податк зак-вом розподіл о/ф на «подібні» і «неподібні» не передбач. Отрим о/ф в обмін на активи відобр в обліку з метою оподатк аналіт обліку їх продажу (придб). Щодо ПДВ то при здійсн товарообмін опер база обкладання ПДВ визнач, виходячи з факт ціни операц, але не нижче звич цін. При цьому дата виникн зобов’яз і податк кред щодо ПДВ в бартерн операц аналогіч даті виникня валов дох-в і валов в-т (тобто за правилом 1ї події).

9. Облік вибуття ОЗ внасл продажу, передачі до стат фонду ін п-в. В залежн від способу і напрямків вибуття ОЗ облік здійсн так: Продаж ОЗ. Опер з продажу ОЗ передб отрим доходу за продан об’єкт. Доход від реаліз ОЗ відобр на рах 742 «Дохід від реаліз необор активів». За К цього рах відобр збільш суми доходів, за Д відобр зменш суми доходу на суму ПДВ і спис суми доходу відобр по К цього рах на фін рез. Крім того в процесі реаліз ОЗ п-во несе в-ти, які обліков на 972 рах«С\в реаліз необор активів». За Д відобр усі в-ти пов’яз з реаліз ОЗ, за К відобр спис в-т відобр по Д на фін рез. Внес ОЗ до стат фонду ін п-ва. ОЗ які перед як внесок до стат фонду ін п-ва вваж фін інв. Для обліку фін інв пл/рах передб рах 14 «Фін інв». За Д цього рах відобр збільш фін інв, за К зменш фін інв. Обліков фін інв за справед варт (ринк) перед засобів узгодж між обізнаними сторонами. Різниця між справед і залиш варт буде обліков у складі доходів, якщо справед варт вища або у складі в-т якщо справед варт нища. Для обліку в-т на фін інв викор рах 977 «Ін в-ти звич діял».

10. Обл вибуття ОЗ внасл ліквід, безопл передачі ін п-вам, обміну на подіб і неподіб. Ліквід об’єктів ОЗ. ОЗ по закінч терміну їх кор викор можуть бути повніс або частк ліквід. У разі частк ліквід об’єкт їх перв варт, сума нарах зносу зменш на перв варт і суму нарах зносу ліквід част. Залиш варт об’є що ліквід і усі в-ти пов’яз з ліквід об’єктів відобр на рах 976 «Спис необор активів». Матер що залиш від об’єкта ОЗ після його ліквід обліков у складі доходів по К рах 746 «Ін доходи від звич діял». Згідно ЗУ«Про ПДВ» на об’єкт вироб признач, що ліквід нарах сума под зобов’яз у розмірі 20% за звич цінами що діють на момент ліквід. Беопла передача об’єктів ОЗ. П-во спис залишк варт безопл перед Оз на Д976 і п-во повин відобраз под зобов'яз від залиш варт перед засобів. Госп опер: 1 Відоб спис залиш варт безопл передан ОЗ: Д976 К10 2 Відоб спис зносу передан ОЗ: Д131 К10. 3 Відоб суму под зобов: Д976 К641.

11. Облік аморт ОЗ. М-ди нарах аморт ОЗ. Нарах аморт ОЗ м-м зменш залиш варт. Под м-д нарах аморт ОЗ. Аморт ОЗ - це системат розподіл варт, що аморт (перв мінус ліквід) варт ОЗ протягом строку їх корис викор. Об'єктом аморт є вартість ОЗ. Не підляг амор варт землі, а також варт незавер кап інв. Нарах аморт здійс протягом строку кор викор (експл) об'єкта, що встановл п-вом при визнанні цього об'єкт актив (при зарах на баланс) і припин на період його реконстр, модерніз, добудув, дообладн й консервац. Сума нарах аморт в обов'язк порядку відобр в примітках до фін звітн при розкрит інформ про основ кошти. Щоб правильно нарах аморт об'єкта ОЗ, необх: визнач строк корис викор; розрах ліквід варт об'єкта; визнач м-д нарах аморт для кожно об'єкта ОЗ. Нарах аморт почин з місяця, що настає за міс введ об'єкта ОЗ в експл, здійсн щоміс, а припин з міс, що настає за міс вибуття об'єкта ОЗ. Нарах аморт припин, почин з місяця, що настає за міс перевед об'єкта ОЗ на реконстр (добудуван, консервац); відновл з міс, що настає за міс введ в експл після заверш реконстр (добудув, консервац). При нарах аморт ОЗ застося такі м-ди: прямолін, кумулятив, виробн, зменш залиш варт, прискор зменш залиш варт, податковий. М-д зменш залиш варт річна сума аморт визнач як добуток залиш варт об'єк на поч звітн року або перв варт на дату поч нарах аморт й річн норми амор. Порядок нарах аморт при викор м-ду зменш залиш варт: встановл строк корис викор (експл) об'єкта; визнач ліквід варт об'єкта; розрах варт, що аморт-ся (перв мінус ліквідац); розрах річна норма аморт; річна сума аморт розрах множенням перв варт на дату поч нарах аморт на річну норму аморт; На=(1 - к-ть р-в експл корінь з ЛВ/ПВ)* 100%; річна сума аморт розрах множен залиш варт на поч звітн року на річну норму аморт; місяч сума аморт визнач розподілом річн суми аморт за повний рік корис викор на 12; в остан рік строку корис викор (експл) об'єкта ОЗ нарах аморт здійсн в розмірі всієї залиш варт (мінус ліквід варт). Подат м-д. П-во може застос норми й м-ди нарах аморт, передбач подат зак-вом. При цьому варто мати на увазі, що застос м-ду нарах аморт, що застос в подат обліку, із застос установ ЗУ «Про прибуток норм», приведе до завищ показн залиш варт ОЗ і заниж норм аморт відрах, тобто до завищ оцінки активів і доходів (приб) у фін (бухг) звітності.

12. Прискор, кумулят, вироб м-ди нарах аморт ОЗ. Облік аморт ОЗ. Прямол м-д - річна сума аморт визнач розподілом варт, що аморт на очікув період часу викор об'єкта ОЗ. Порядок нарах аморт при викор цього м-ду: встанов строк корис викор (експл) об'єкта; визнач ліквід варт об'єкта; розрах варт, що аморт (перв мінус ліквід); міс На= (ПВ-ЛВ)/к-ть років/ 12. Кумулят м-д - річна сума аморт визнач як добуток варт, що аморт й кумулят коеф. Кумул коеф розрах розподі к-ті років, які залиш до кінця очікув строк викор об'єкта ОЗ, на суму числа років його корис викор: встановл строк корис викор (експл) об'єкта; визнач ліквід варт об'єкта; розрах кумулят коеф: К= К-ть р до кінця терміна експл/Сума чисел років.

Річна сума аморт визнач множ варт, що аморт на кумулят коеф, міс сума аморт визнач розпод річної суми аморт за повний рік експл на 12. Виробн м-д – місячна сума аморт визнач як добуток факт місяч обсягу прод(роб, посл) і виробн ставки аморт. Вироб ставка аморт обчис розпод варт, що аморт на загал обсяг прод(роб, посл), що п-во очікує зробити (виконати) з викор об'єкта ОЗ: встанов загал обсяг прод (роб, посл), що передбач випустити з викор об'єкта (у натур вимірнику); визнач ліквід варт об'єкта; розрах вироб ставка аморт: Вс=(ПВ-ЛВ/об'єм прод)*100%; місяч сума аморт визнач множ факт місяч обсягу прод (роб, посл) на вироб ставку аморт. Застос даного методу забезпеч нарах аморт тільки при реал викор (експл) устатк. Об'єктом аморт є варт ОЗ. Не підлягає аморт варт землі, а також варт незаверш кап інв. Нарах аморт здійсн протягом строку кор викор (експл) об'єкта, що встанов п-вом при визнанні цього об'єкта активом (при зарах на баланс) і припин на період його реконстр, модерніз, добудув, дообладн й консервац. Сума нарах аморт в обов'язк порядку відобр в примітках до фін звітн при розкритті інформ про основ кошти.

13. Облік в-т на поліпш, утрим, ремонт ОЗ. Інвен-ція ОЗ. У п-ва виник в-ти на утрим об’єктів ОЗ. Такі витрати здійс у вигляді ремонтів, модерніз, переоблад, переоснащ, поліпш, добудови і ін аналог дій. В обліку в-ти на утрим ОЗ які призвод до збільш ек вигод первісноочікув від викор об’єкту збільш перв варт цього об’єкту. В-ти які здійсн з метою забезп ек вигод сервісноочікув від викор об’єкту відобр у складі в-т поточн періоду. В-ти на капремон об’єктів можуть бути визнан, як кап інв-, якщо ціна придб активу передб зобов здійс у майбутн в-ти для привед об’єкту до стану придат до викор. Тому такі в-ти будуть здійс через рах 15 «Кап інв». Інвентаризація. Періодично об’єкти ОЗ підляг інвен-ї. Інвен-ія перевір факт наявн об’єктів ОЗ, їх складу і розміщ. Відпов до інструк №69 інвен-ія повинна провод 1 раз на рік і у випадках які вимаг обов’язк провед інв-ції. Вона здійсн на підставі наказу керівника п-ва в якому зазнач терміни проведб інв-ції, мета інв-ції і склад інвен-ної комісії. До інв-ної комісії входять: голбух, МВО, керівник п-ва. Рез-ми інв-ції можуть бути лишки і нестачі. Лишки повинні бути обліковані і оприбутков як доходи звітн періоду. Нестача ОЗ віднос на відшкодув МВО, якщо її вина встанов. Якщо причин нестач не встанов то суми нестач відобр на позабалан рах до моменту встанов винних осіб.

14. Докумен оформл і відобр в с-мі синт і аналіт обліку вибуття ОЗ. Переоцінка ОЗ. Якщо залиш варт об’єкта ОЗ суттєво відрізн від справед (ринк) варт > 10% п-во провод переоцін ОЗ. Є 2 види переоцінки: дооцінка і уцінка. Дооцінка - збільш перв варт активів і відобр у складі додат капіт. Уцінка- зменш перв варт і відобр у складі в-т. П/рах передбачено пасивн рах 423 «Дооцінк необор активів». За Д цього рах відобр сума дооцінки необор активів. За К відобр зменш суми дооцінки внасл провед уцінки поперед дооцінки ктивів. Для обліку в-т пов’яз з уцінкою викор рах 975 «Уцінка необор активів». За Д цього рах відобр сума проведених уцінок, за К відоб спис суми уцінк на фін рез. Базою переоц є перв варт і сума зносу, яка повинна бути помнож на індекс переоцін. Індекс переоц визнач шляхом ділення справед варт на залиш варт ОЗ. Коресп з обліку переоцін: 1 Відобр дооцінку ОЗ: Д10 К423 (перв варт*індекс); 2 Відобр дооцін зносу за рах додатк кап: Д423 К131 (Знос* індекс); 3 Відобр уцінку ОЗ: Д975 К10 (ПВ*індекс); 4 Відобр уцінку зносу: Д131 К10 (Знос* індекс). 1) Перевищ сум поперед уцінок над сумою поперед дооцінок залиш варт об’єктів при провед чергової дооцінки включ до складу доходів. 2) Перевищ сум поперед до оцінок над сумою поперед уцінок залиш варт об’єктів при черговій уцінці спрямов на зменш додатк кап, а різниця вкл до складу в-т періоду.

15. Облік оренди ОЗ. Особлив обліку опер-й з опер і фін оренди ОЗ. Методол засади формув в БО інфи про оренду ОЗ і їх розкриття у фін звітності визнач п(с)бо 14«Оренда». Оренда - угода за якою ор-р набуває права корис ОЗ за плату протягом погодж з ор-вцем строку. Фін оренда (лізинг)- госп опер, які передба придб об’єктів ОЗ з метою передачі їх в корист на термін, що не перевищ термін кор їх експл з обов’язков переходом права власн ор-рю. Передача ОЗ у фін оренду в обліку оформл коресп Д161 К10. Ор-р на отрим ОЗ в оренду складає коресп Д10 К531. Платежі при фін оренді у ор-вця відобр коресп Д377 К161. Суми плати ор-ря, що перевищ варт част оренд майна належн до відшкод у майбут звітн періоді відобр коресп Д373 К74. Суми погаш заборгов ор-ря віднос розділ: 1 в част варт відшкод майна Д31 К377; 2 в част перев над такою варт Д31 К373. Амор при фін оренді нарах у ор-ря Д23,91-94 К131. Суми орен плати у ор-ря в част відшкод варт орендов майна відобр так Д61 К531. В част перевищ варт Д95 К684. Погаш заборг по орен платі в ор-ря в част відшко варт ор-ного майна Д61 К531. В частині перевищ варт Д684 К311. У зв’язку з переходом права власн по заверш терміну оренди до ор-ря склад коресп Д10 К10 відпов субрах «майно в оренді», на суму залиш варт. Опер оренда- госп опер пов’яз з передачею прав корис ОЗ на строк який не перевищ термін корис їх експл з обов’я повернен цих засобів ор-вцю. Виходячи з визнач операц оренди ОЗ не спис з Д10, якщо вони передані в оренду, а обліков на рах ор-вця, перевод тільки на окремий субрах до рах 10 «ОЗ в оренді», крім того на ОЗ що знаход в операц оренді ор-вець нарах знос. Ор-р при опер оренді відобр оренд ОЗ на позабалан рах 01, при чому усі в-ти які були здійс ор-рем на утрим таких ОЗ зменш зобов’яз ор-ря по орендн платі. Оск ор-вець такі в-ти ор-ря через рах 15 віднос на збільш перв варт ОЗ в оренді. По закінч терміну оренди ор-р при опер оренді не має права викупу, повинен поверн ОЗ ор-цю і спис їх варт з позабал рах 01.Орен плата вкл: 1 Аморт відрах на повне відновл майна. 2 Частку приб який отримує ор-вець за надане в опер оренду майно. 3 ПДВ. Суми операц плати сплач ор-рем у рах наступ звітн періодів відобр на рах 39

16. Особлив обліку ГК. Облік ГК у касі. Первин облік ГК. Порядок надходж ГК. ГК- готівка, кошти на рах у банках, депозити до запит. ГК вкл кошти в касі й на поточ і ін рах у банках, що можуть бути викор для поточ опер. Кошти обліков на рах 30,31,33. Облік ГК у касі. Облік касов опер здійсн на підставі полож провед касов опер у нац валюті. Згідно полож СПД фіз чи юр особи, зобов'яз здійс готів розрах в межах госп-х потреб через касу п-ва. Каса - місце (приміщ) признач для зберіг та оформ обліку руху готів кошт п-ва. Готів опер провод через МВО –касира п-ва. Для веден опер з готів наказом по п-ву признач особа на посаду касира. В обов'язк порядку з касиром уклад договір про повну матер відп-сть. На великих п-вах чи торгових п-вах касирів може бути кілька. Якщо вони працюють в одному приміщ каси, то уклад договір про колектив матер відп-сть. В касі окрім ГК можуть зберіг такі госп засоби:1 Грош докум: поштов марки, держ мита, путівки в будинки відпочинк, проїзні квитки. 2Бланки суворої звітності: квитан до маршрут листів автотрансп, трудові книжки, доручен на отрим матер цінностей, акції власної емісії. 3Цін пап: акції, облігації, опції, опціцони, векселі. В касі п-ва можут зберіг лише ГК та цін пап цього п-ва. Кожне п-во має певну гранич суму, яка може зберіг в касі п-ва на кінець роб дня - це ліміт готівки в касі. П-во відкрив поточн рах в у-ві банку одночасно пише заяву про розрах-касове обслугов. До цієї заяви додают зразки підписів кер-ка, голбух і касира п-ва. Також додається обгрун залиш готівки в касі на кінець роб дня. Розгляд ці докум банк приймає рішен про розмір ліміту для п-ва.На банк поклад ф-я контролю за дотрим ліміту. Первин облік ГК. Для обліку касов опер викор такі форми касових(первин) докум:1 ПКО - цим докум оформл поступ готівк коштів в касу п-ва. Підписують: голбух і касир. Докум скл з 2 част: власне ордер і квитанц до ПКО. Ордер залиш у справах каси, квитанц видається особі, яка внесла готівку. 2 ВКО докум признач для оформ видачі готівки з каси. Підпися: голбух, касир, к-ник п-ва і вносяться паспортні дані особи яка отрим готівку. 3 журнал обліку приб і вид ордерів - признач для реєстрації ПКО і ВКО, при чому номерація касових ордерів ведеться окремо. 4 касова книга- докум признач для реєстр касов опер протягом фін року. Вона відкр на поч фін року, її сторінки номеруються, в кін проставл к-ть стор-к, підпис голбух і ставиться печатка п-ва. 5 Заява на внесок готівки- докум оформ перерах готівк коштів на поточ рах банку. Скл з 2 част:1 залиш у справах банку, 2-га частина (квитанція)- прикріпл касиром до касового звіту. 6 Чекрва книжка - докум суворої звітнос, признач для отрим готівк коштів з поточ рах п-ва. Порядок надход ГК. З метою своєчасн отрим готівк коштів з поточн рах п-ва здаються до у-ви уповноваж банку графік виплати з/п. В день отрим готівки касир заповн чек в якому на звороті вказ шифр напрямку викор готівки. Крім того готівкі кошти до каси п-ва можуть поступ у вигляді виручки від реаліз тов-в, робіт, п-г або від підзвіт осіб.

17. Порядок витрач ГК. Облік опер з готівк. Інвен-я каси. Готів кошти п-ва мають право викор в таких напрямах: 1 Для виплати з/п. 2 Для розрах з постач і підряд, при чому сума готівк платежу за одним чи кількома ВКО не повинна перевищ 10000грн на день, якщо платіж було перевищ, то сума перев плюсується до залиш готівки на кін цього дня. П-во не має права витрач готівк виручку на випл з/п, якщо у нього є подат заборг. В таких випадках з/п видається лише за рах готівки отрим з поточ рах. Оск з/п виплач протягом 3 роб днів, то на цей період її залишки не виключ до залишків готівки на кін роб дня. 3 Готівка може видават підзвіт особам на відрядж чи на ін госп потреби. Облік опер з готівкою. Планом рах для обліку готівк коштів передб активн грош рах 30, який має два субрах: 301 і 302. За Д цих рах відобр збільш готівк коштів в касі цих п-в. За К відобр зменш ГК в касі п-ва. Крім того для обліку еквівалентів ГК признач рах 33 ”Ін кошти”, має 4 субрах:331-334. Інвентар каси. Порядок здійсн інвент-ї каси п-ва визнач інструкці №69. Відпов до неї контроль за додерж фін дисциплін поклад на кер-ка п-ва. Одним з основ методів контролю є інв-ція, яка провод на підставі наказу кер-ка п-ва в якому визнач склад інвентар комісії. Вона перед поч провед інв-ї зобов'язує касира заповн касовий звіт та дати розписку про те, що готівк кошти, які надійшли в касу оприбутк в повному обсязі, а докум, що оформ їх оприбутк передані інвен-й комісії. Яка повинна перевірити: 1Факт наявність готівки в касі та порівняти її факт залишки з залишками зазнач у звіті касира. 2 Перевір дотрим встановл ліміту готівки в касі, з моменту остан інвен-ї. 3Цільове викор готівк кошт. 4 Орг-ю роботи каси. Рез інв-ї оформ актом інв-ї ГК. Рез-м провед інв-ї може бути недостача ГК, або їх надлишок. Недостача ГК віднос на зобов по відшкод завдан збитків винних осіб, надлишок ГК віднос на дохід п-ва від ін звич д-сті. Крім внутр контролю за дотрим фін дисципліни існує зовн контроль з боку таких о-й: 1У-ви уповноваж банку. 2Держ подат адмін. 3 КРУ (якщо п-во отрим цільове бюджетне фін-ня). 4 Мін-во внутр справ та ін фін служби за рішен судов органів. Штрафні санкції які існують за недотрим правил фін дисципліни: 1Перевищ встанов ліміту залишку готівки в касі. Стяг штраф у двократ розмірі суми перевищ готівки за кожен день. 2 Неоприбутк готівки у повн обсязі. Штраф у п'ятикрат розмірі суми неоприбут готівки, сума готівки плюсуєт до залишку на кін дня і порівн з лімітом. 3Витрач готівк виручки на виплату з/п при наявн подат заборг. Штраф у розмірі здійсн витрат. 4Провед готівк розрах без подання платіжн докум. Штраф у розмірі сплач коштів. 5Поруш терміну викор готівк коштів виданих під звіт чи отрим на виплату з/п. Штраф у сумі 25% від суми виданих під звіт коштів чи суми залишку з/п. 6Нецільове викор отрим у банку ГК. Штраф у сумі коштів, що були викор не за признач. 7Перевищ встанов гранич суми готівк розрах з постач і підряд. Розмір перевищ додається до залишку готівки на кін дня і отрим штраф в сумі перевищ 10000грн.

18. Види рах у банку і порядок їх відкр. Порядок обліку готів коштів у банку. Порядок здійс безготів розрах. Форми безготів розрах. Облік опер на рах у банку. Інструкц затвердж порядок відкриття рах юр і фіз особами в у-вах комерц банків. Кожне п-во (юр особа) зобов вільно від госп процесу ГК зберіг на поточн рах комерц банків. П-во має право відкрив стіл поточ рах скільки йому необх для забезп вир процесу. Проте лише 1 рах відкр для формув стат кап п-ва. Для відкриття поточ рах необх подати такі докум: 1 Заява до у-ви банку на відкриття поточн рах підписо голбух і кер-м. 2 Свідоцтво про держ реєстр СПД. 3 Нотаріал завірену копію установч докум (статутно-установча угода). 4Копію докум який підтвердж реєстр СПД в держ подат адмін. 5 Копію довідки про внес СПД до єдиного держ реєстру п-в і о-ї Укр. 6 Карту з підписами осіб яким надано право підписувати розрах докум (як право кер-к, голбух і касир). 7 Копію докум, що підтвердж реєстр СПД в управл ПФ. 8 Копію страх свідоц, що підтвердж реєстр СПД у держ фонді соц страх-ня. Для закриття поточн рах необх такі рішення: 1 Заява клієнта. 2 Ріш органу на які поклад ф-ю ліквідац чи реаліз п-ва. 3 Ріш судово-слідчих органів, в ін випадках передбач чинним зак-вом. Банк має право самост припинити договір розрах-касового обслуг за умови, якщо рах не викор протя 3 років підряд і на ньому немає залиш. Порядок та форми здійсн безготів розрах. Первин облік. П-во самост обирає розрах-платіжні інструм для здійсн безгот розрах. Усі розрах докум склад на бланках строго визнач форми. Обов'язк дотрим усіх вимог заповн таких докум: 1 Меморіал ордер. Докум склад за ініціатив банку і викор для спис ГК з поточ рах клієнтів - це внутр докум банку. 2 Платіж доруч –письмов наказ від клієнта банку про спис зі свого поточ рах і зарах на ін поточ рах грош сум. Докум скл в к-ті примірн, яка необх для забезпеч усіх учасн госп операції. 3 Платіж вимога доруч - докум який скл з 2 част: 1 вимога-її заповнює одержувач ГК і надсил п-ву платнику; 2 доручення- заповнює п-во платник і передає у-ві уповноваж банку.

19. Суть поняття дебіт заборг (ДЗ). Склад ДЗ. Облік розрах з покупц і замовн. Облік резерву сумнів боргів. Порядок і принципи формув інформ про ДЗ в обліку, у фін звітності регул П(с)бо 10 «ДЗ». Облік розрах за ДЗ ведеться у випадку коли її варт можна достовірно оцінити, а також коли існує ймовір отрим певних ек вигод у майбут. Поточна ДЗ визнач активами одночасно з визн доходу від реалізов прод, робіт, послуг. Момент виникн ДЗ обліков виходячи з П(С)БО 15 «Доходи». Відпов до якого ДЗ визнач активом якщо: 1 Покупцеві передані всі права пов’яз з цими ризиками, а також вигоди від права власн на прод. 2 П-во надалі не здійс управління прод, роб-ми и посл-ми. 3 Сума доходу не може бути достовірно оцінена. Склад ДЗ. ДЗ є довгостр і поточн. До довгострї ДЗ віднос суми заборг, яка не виникає в ході нормал операц діял і буде погашена після 12міс з моменту відобр її у балансі. До цього виду забор віднос суму утвор через інвест і фін діял п-ва. Поточ ДЗ виникає у ході нормал операц циклу, або яка буде погаш протяг 12міс з моменту її реєстр в балансі. Поточ ДЗ є 2-х видів: ДЗ за прод, роб-ми і пос-ми; ін ДЗ (заборг за розрах). Облік розрах з покупцями і замовн. Реалізац гот прод і ін матер цінност відбув в порядку обліку розрах з покуп і замовн. В залеж від способу розрах (передоплата, післяоплата, часткова оплата) у п-ва виник ДЗ різного терміну строковос. Протягом терміну ДЗ у п-ва-постач на суму реаліз прод обліков заборг як поточні оборот активи. Планом рах передбач облік розрах з покуп і замовн проводити на рах 361 і 362. За Д цього раху відобр збільш ДЗ з одночас збільш доходу. За К361 відобр зменш ДЗ в порядку зрост(погаш) розрах з покуп і замовн. Аналіт облік розрах з покуп і замовн ведет в розрізі окрем покупців по кожній сумі (пред’явло рах ДЗ). Облік резерву сумнівн боргів. Планом рах передб рах38 «Резерв сумнів боргів» (контракт рах). По Д відобр збільш суми боргу, яка відпов критерію сумнівн у коресп з різними витратн рах. По К відобр списан сумнівн заборг. Аналіт облік по цьому рах 38 ведеться або за боржниками або термінах непогаш ДЗ. Кредитов залишок по рах38 відобр у балансі і є регулюючим показником для визнач чистої реаліз вартості ДЗ. ДЗ включ за чистою реалізац вартістю (перв варт ДЗ - резерв сумнівних боргів). Способи визнач резерву сумнівн боргів: виходячи з платоспромож окремих дебіторів; на основі класифікац ДЗ. Незал від обраного методу резерву сумнівн боргів сума резерву визнач як добуток перв варт ДЗ за тов, роб, посл і коеф сумн

20. Облік векселів отриманих. Облік авансів виданих. Облік розрах з підзвіт особами. Облік розрах за претензіями. Вексель - цін пап який засвідч боргове зобов’яз боржника сплатити у визнач термін зазнач суму ГК векселеотрим-ві. Векс-вець - особа яка розрах за отрим мат цінності, викон роботи чи отрим посл векселем. Простий вексель містить нічим не обумовл зобов’яз сплатити суму зазнач в ньому по закінч його терміну. Переказн (тратта) вексель містить писмовий наказ векселетрим (трасант) адресов платникові трасанту сплатити 3й особі (ремітенту) певну суму ГК у визнач термін. Переказн вексель переход від 1 до ін учасників векс обігу через передав напис індосамент. В обліку для відобр рах за довго і короткостр векселями передбач такі рах 162,34,51,62. Бланк векселя є докум суворого обліку. Заповн бланк векселя є грош докум при передачі векселя оформл «Акт прийому передачі векселя». В тексті векселя вказ підстави розрах векселем і період по якому буде здійс розрах векселем. Погаш векселя оформ «актом пред’явл векселя дооплати». Підзв особи- працівн п-ва які мають право витрачати готів кошти п-ва на виро-госп потреби. Перелік таких осіб затвердж наказом кер-ка. Готівка видаєт на основ цілі: операц витрати, госп в-ти, в-ти на відрядж. Видача готів коштів під звіт оформ ВКО на підставі окремого наказу кер-ка. Підзв особа з метою звіту про витрач готівки повинна пред’явити підтвердж докум і скласти авансов звіт: по сумах отрим на відрядж не пізніше 3 роб днів після поверн з відрядж; по сумах отрим на закупівлю с/г прод не пізніше 10роб днів; по ін сумах не пізніше наступ роб дня після отрим готівки. Відрядж прац-ві на підставі наказу випис відрядна посвідка, яка реєстр у журналі і вказуються дати. В обліку для розрах з підзв особами передб акт-пас субрах 372. По Д відобр отрим прац-ми п-ва готівк кошти під звіт. По К: витрач підзвіт особами кошти в межах норм або понад встанов норми, і ін. В балансі сальдо по рах372 відобр розгорнуто: Д-й залишок відобр по статті «Ін дебетова заборг», К-ве сальдо по ст «Ін поточ зобов». Облік розрах за претензіями. Якщо виявл розбіжн по к-ті, якості чи пошкодж тмц то ці цінності повинні зберігат на складі п-ва окремо. Урегул спорів між постачал і покупцями можуть здійсн у такий спосіб: 1П-во порушн поновл майнові права не чекаючи висунення претензій. 2П-во-порушник задовол письмову претензію. 3Рішен по віднов майнов прав приймає суд. В обліку розрах за претензіями викоря рах37 по субрах 374 «Розрахи за претензіями». За Д відобр збільш суми. За К зменш в порядку її погаш чи визнання такої заборг безнаді (якщо відмовл у задовол претензії або втрачено строк позовної

21.Особлив обліку запасів. Суть поняття запаси. Визнач і класиф запасів. Первин облік з руху запасів. Жодне п-во як у сфері матер в-ва,так і у вироб сфері не може обійтися без запасів. Порядок відобр в обліку та фін звітності інформ про тмц визнч П(С)бо 9”Запаси”. Запаси- активи, які зберіг п-вом для наступ реаліз, які перебув у процесі в-ва з метою наступ реаліз, які зберіг для спожив при в-ві прод,

викон робіт, надан послуг для управл п-вом в умовах звич госп діял. Визнач і класиф запасів. Запаси визнают активами, якщо існує можливість у майбут певних ек вигод від їх викор і їх варт може бути достовір оцінена. В обліку запаси відобр за певною варт до складу якої вход: 1В-ти, які несе п-во згідно з договор постач запасів. 2Суми ввізного мита та митні збори.3Суми непрям податків, які не відшкодов з бюдж. 4Трансп-заготів витрати. 5Ін в-ти, які безпосеред пов'яз з придб запасів і доведен їх до стану придат до викор (прямі матер в-ти, прямі в-ти на оплату праці і соц страх ) ін прямі в-ти на доопрацюв і покращ якіснотехн х-к. Не включ до перв варт: 1Понаднормові в-ти і нестачі запасів. 2В-ти на сплату % за корис позиками, отрим на придб запасів. 3В-ти на збут. 4В-ти на сплату непрямих податків, які відшкодов з бюджету. Первин облік з руху запасів. Для веден складс обліку вир запасів затверд Мінстат У типові форми первин докум з обліку сир та матер: Журнал обліку вантажів, що надійшли; Акт спис доручення; Матер прибутк ордер; комерц акт про прийм матер - оформл в разі розбіжностей по к-сті і якості факт обліку із даними зазнач в супровід докум: Тов-трансп накл - оформл при отрим запасів безпосеред від постач, який доставл сторонньою трансп орг-ю; подат накладна - це супровід докум до тов-транс накладної в якому вказ: наймен матер цінностей, одиниці виміру, к-ть одиниць, варт однієї одиниці без ПДВ, сума ПДВ на 1цю прод,

загал варт цінностей без ПДВ і загал сума ПДВ, загал вартість з ПДВ; Матер ярлик всі матер цінн зберіг на складі за однорід групами, які мають свої номенклат №. Тут відобря номенкл № групи, назва і повна х-ка кожного виду запасу; Картка складс обліку матер - в докум провод облік поступ і вибуття запасів на підставі матер ордерів і комерц актів. Докум веде МВО; ЛЗК - док на підставі якого здійс відпуск матер цінностей на в-во за встанов нормами; Накладна вимога на заміну, додат відпуск матер цінностей; Відомість обліку залишків матер на складах; Матеріальний звіт. В бух-ї узагал інфа отрим від МВО по рах БО, по реєстрах. Усі залишки тмц відобр у у сальдо-обор відомості обліку руху матер запасів.

22. Оцінка запасів на різних етапах їх руху. Оцінка запасів при їх надход на п-во. Існує 6 м-дів оцінки запасів на момент їх вибуття у в-во: 1С/в перших за часом надход запасів ФІФО. 2 С/в остан за часом надход запасів ЛІФО. Змінами до ЗУ ”Про оподат прибутків п-в” викор цього методу призуп. 3Середньозваж с/в. 4Реалізац ціна (застос в роздріб торгівлі). 5Метод нормат витрат. 6Ідентифік с/в відпов 1ці запасу. П-ва мають право самост обирати один з м-дів оцінки запасів, а також с-му обліку запасів. Є 2-і с-ми обліку запа-сів: 1Постійна. При пост с-мі облі-ку запасів рух запасів облік на кін кожного роб дня. 2Період с-ма обліку запасів передб облік їх руху та залишків на кін кожного міс.Як вибір м-ду і вибір с-ми обліку запасів є об'єктом облік політики. Оцінка запасів при їх надход на п-во. Ін випадки отрим запасів на п-во: 1Безоплатне отрим обліков з одночас збільш доходів Д20 К71. 2Придб запасів через підзв осіб обліков з одночас спис зобов підзв осіб Д20 К372. 3Поступ запасів, як внесок до стат кап обліковз одночас спис заборгі учасн Д20 К46. 4Поступ запасів з власн в-ва відобр за їх факт вир с/в з одночас закриттям рах 23. Д20 К23. Матер звіт - докум скл МВО і разом з первин докум, що оформ поступ і вибуття матер цінностей перед в бух-ю для внесен записів по рах БО. В б-ї узагал інфа отрим від МВО по рах БО, по реєстрах.Усі залишки ТМЦ відобр у у сальд-оборот відом обліку руху матер запасів.

23.Оцінка вибуття запасів. Порядок надход і вибуття запасів за ФІФО. Відпо до П(с)бо9”Запаси” спис запасів з бал п-ва може здійсн внасл: 1Вибуття у в-во. 2Реалізації. 3Внасл невідповід критеріям активу. 4Внасл товарообмін опер. 5Внасл передачі до стат кап ін п-в. 6Внасл нестачі та впливу надзвич подій. Існує 6 м-дів оцінки запасів на момент їх вибуття у в-во: 1С/в перших за часом надход запасів ФІФО. 2 С/в остан за часом надход запасів ЛІФО. Змінами до ЗУ ”Про оподат прибутків п-в” викор цього методу призуп. 3Середньозваж с/в. 4Реалізац ціна (застос в роздріб торгівлі). 5Метод нормат витрат. 6Ідентифік с/в відпов 1ці запасу. П-ва мають право самост обирати 1 з методів оцінки запасів, а також с-му обліку запасів. Є 2-і с-ми обліку запа-сів: 1Постійна. При пост с-мі облі-ку запасів рух запасів облік на кін кожного роб дня. 2Період с-ма обліку запасів передб облік їх руху та залишків на кін кожного міс.Як вибір м-ду і вибір с-ми обліку запасів є об'єктом облік політики. Порядок надходж і вибуття запасів за ФІФО. М-д грунт на припущ, що 1ці запасів, які надійшли 1ми, і вибув 1ми. Відпов, як с/в реаліз прод споч відобр варт запасів, наяв на поч звітн періоду, а тих, що надійш 1ми протягом звітн періоду, і т.д. Тому, варт запасів на кін звітн періоду відобр факт за варт остан за часом придб. Згідно з м-м ФІФО варт запасів, придб 1ми, віднос на с/в реаліз прод, а варт запасів, придб остан, відобр на рах обліку запасів на кін звітн періоду.

24. Порядок надход і вибуття запасів за середньозваж с/в. Для визнач с/в цим методом треба обчис середньозв варт 1ці запасів: загал варт запасів (залишку на поч звіт періоду і придб протягом цього періоду запасів) поділ на к-ть 1ць цих запасів. Сс/в=(∑ціна*к-ть):∑к-ть.

25. Облік товарообм опер. Облік надход запасів. Облік вибуття запасів. Облік переоцінки запасів. При здійс товарообм операцій подібними запасами у п-в, що їх здійсн не виникає доходу. Для обліку товарообм опер неподіб запасами слід керувь ПСБО15 „Дохід” і ЗУ „Про оподатк прибутків п-в”. Відпов до положен сума доходу за бартерним контрактом визнач виходячи із справед варт запасів отрим п-вом зменш чи збільш на суму переданих чи отрим ГК та їх еквів. Облік надход запасів. П-во може отрим вироб запаси шляхом придб за ГК, як внесок до стат кап і шляхом обміну на подібні та неподібні запаси. В залежн від шляхів поступ матер цінностей на в-во їх облік здійс в такому прядку: 1Поступ матер цінностей за плату. 2Отрим матер цінностей внасл обміну на подібні і неподібні запаси (бартер). Врегул госп опер з обміну запасів здійс на підставі ПСБО9”Запаси”, ПСБО15”Доходи”. Запаси оприбутк таким чином: 1Якщо бал варт відпущ товарів є меншою за справед їх варт, то отрим запаси оприбутк за тією варт за якою були відпущ запаси. 2Якщо балан варт є вищою за справе, то отрим матер цінності оприбут за їх справед варт. Для того, щоб запобігти непорозум кожну бартерну операцію слід оформ 2 договора: 1На справедл варт меншої суми запасів оформля договір про товарообм опер. 2На суму доплати оформ договір купівлі-продажу. Особлив бартеропер є те,що сума податк зобов і сума подат кредиту визнач виходячи із справедл вартос запасів,що обмінюються. Облік вибуття запасів. 1Списан вир запасів внаслідок їх крадіжки або псування. Вир запаси можуть бути спис з балансу внасл їх крадіжки або псува. 2СВЗ з балансу через невідповід критеріям активу. Це рес, які контролює п-во і викор яких як очік, забезпеч одерж у майбут ек вигод. Тому, спис активу з балансу здійс у разі неможл одерж в майб ек вигод від його викор. 3СВЗ з балансу у зв'язку з їх реаліз. 4СЗ у зв'язку з передач їх до стат кап ін п-ва. 5СВЗ внасл їх безпалат переда. 6СЗ внасл надзвич подій (стих лих,пожеж, техногених катастроф). Їх обліков на рах 99 ”Надзвич в-ти”. Облік переоц запасів. Переоцінка запасів зійсн на основі ПСБО 9 ”Запаси”. Відпов до цього стандар запаси повинні відобр в обліку за найменш з 2-х оцінок, або перв чи чистою варт реалізації. Чиста вартість реаліз очікув ціна при реаліз запасів в умовах звич діял.Тому запаси можна тільки уцінювати, дооцінка запасів не допуск. Суми проведеної уцінки відобр на рах946 в кореспї з матер рах. В разі збільш варт раніше уцінених запасів на суму такого збільш склад аналог коресп методом червоного сторно.

26. Особлив обліку МШП. Згідно з Псбо9 «Запаси» МШП мають строк служби не більше 1го року або нормал опер циклу, якщо він перевищ 1рік. До МШП відносят: інструменти, приладдя, госп інвентар, спец оснащення, спецодяг, спецвзуття. Малоцін засоби поділ на 2 групи: оборот (строк кор викор менше року або менше 1го опер циклу, якщо він перевищує рік, рах.22) і необорот (строк кор викор більше року або більше 1го опер циклу, якщо він перевищ рік, субрах 112 «Малоцінні необор матер активи»). Якщо строк корис експл МШП перевищ 1 рік, їх включ до складу необор активів і їх варт аморт-ть. Необор малоцінні активи обліков згідно з ПСБО7 «ОЗ» на такі активи не розповсюдж дія ПСБО9 «Запаси». На МШП які віднос до складу запасів знос не нарах, а варт передан в експл МШП виключ зі складу активів шляхом її спис на в-ти періоду з подальш орг-єю операто кікіс обліку таких предметів за місцями експл і відпов особам протягом терміну їх факт викор.

27. Первин облік руху МШП. В обліку планом рах передбо актив рах 22 «МШП». По Д відобр збільш МШП, а по К вибуття у в-во. Є 2 основні засоби обліку МШП: 1 Кожне вибуття і поверн на склад МШП оформл в окремих первин докум. 2 Первин докум оформл лише госп опер які призвод до зміни залишків запасів на складах. Первин докум з обліку МШП: Відом на поповн (вилуч) постійн запасу інструмент (пристроїв); Картка обліку МШП; Замовл на ремонт або заточув інструм; Акт вибуття МШП; Акт на спис інструмв і їх обмін на придатні; Особова картка обліку спецодягу, спецвзуття і запобіжних пристроїв; Відом обліку видачі (повернен) спецодягу, спецвзуття і запобіж пристроїв; Акт на спис МШП. Все поступл МШП на п-во від постач чи підзв осіб буде оформл прибутк ордером. Надходж МШП на п-во здійсн на підставі відвантажув докум. На МШП що надійш відкрив картка складс обліку. Відпуск робітникам інструм і ін предметів у тривале корис оформ вимогою, яка склад у 2 примірн. Для обліку руху МШП застос первин докум з обліку матер. Дані з первин докум МШП узагал в оборот відом аналіт і синт обліку для отрим зведених показів. Аналіт облік МШП ведеться за видами предметів і однорідн групами, встановл виходячи із потреб п-ва, місцями зберіг, МВО.

28. Суть, поняття і класиф ГП. Докум облік ГП. Особлив обліку ГП. Облік браку за його видами. ГП - це сума в-т понесен на процес спожив вир-х запасів які пройшли всі стадії технологіч циклу і рез-т від якого відпов стандартам. За ступенем готовн є ГП напівфабрикати і незавер в-во. За технологіч складн є проста і складна (основ, побічна, супутня) ГП. Докум облік ГП. ГП при прийнятті на склад оформ накладними, обліков за видами і сортами у натурал і вартісн вираж, тобто обліков на п-ві у місцях зберіг за окремими видами у встановл 1цях вимірюв. Облік ГП на складах і в бух-ї оформл у книгах або складс картках на підставі прийм-здавал докум. Передачу ГП на склад оформ накла, відомос, прийм-здавал актами або ін первин докум. Випуск ГП покупцеві оформ накладною або прийм-здавал актом. На складі в МВО облік прод ведеться за кожним наймен у к-му вираж в одному з реєстрів: картках складс обліку, оборотних відомос, матер звіті. Для забезпеч точності оліку руху ГП у бух-ї на підставі первин докум із прибутку і видатку ведуть нагромадж відомості випуску ГП у натур і вартіс вираж, а також нагромадж відомість відвантаж прод. Інформ про наявн і рух ГП п-во відобр на рах26. По Д відобр надходж ГП власного в-ва за факт вироб с/в, По К списання. Брак це ГП, яка випущ з основ в-ва, але яка не відпов стандартам якості. Вся бракована прод поділ: 1 В залежн від місця виявл- внутр і зовн. 2 В залежн від ступеня втрати корисності- виправ і остаточ. Облік браку здійс на рах24. По Д збільш, по К спис. Також є ще брак якого технічно уникнути неможливо, такий брак буде віднос до загалвиробничих в-т і списув на основне в-во між видами в-ва. Брак якого неможливо уникнути: 1 Відобр спис браку з основ в-ва:Д24 К23. 2 Спис брак на загалвир витрати Д91 К24. 3 Розпод в-ти від браку між видами в-ва: Д23 К91. (Якщо даний брак більше норми загалвир витрат на суму різниці буде складено коресп Д90К91). Виправний брак: 1 Списано з основ в-ва виправ брак Д24 К23. 2 Відоб в-ти які понес на виправ браку Д24 К20,22,66,65. 3Відоб понесені витрати як ДЗ працівників винних у допущ браку Д375 К24. 4Погаш ДЗ працівників виних у допущ браку Д66 К375. 5 Включ варт браков прод, виправл і готової до спис до складу основ в-ва Д23 К24. Остаточн брак. 1Спис варт остаточ браку Д24 К23. 2Відоб претензії постач сиро щодо її якості і як наслідок допущ браку Д374 К24. 3Спис суму податк кредиту через неякісну сиров(червоним сторно) Д641 К631. 4 Відоб зарах суми недоотрим подат кредиту до складу претензії постач Д374 К631. Якщо браков прод виявлена у покупців і нам висув претензію або поверт прод то ми втрач суму отрим доходу а і у нас вин подат зобов.

29. Особлив обліку в-т на в-во прод (Р,П). Суть поняття кал-ня і вира с/в. Методи кал-ня. Основ і допоміж в-во в обліку відобя на рах23. Аналіт облік в-ва здійсн в розрізі окремих видів прод чи видів в-ва. На рах23 по Д відоб прямі матер в-ти, прямі в-ти на оплату праці, і ін прямі в-ти. Крім того на Д рах23 спис загвир витрати і розпод між видами в-ва. Кал-ня- це визнач с/в 1ці ГП. Здійсн за статтями кальк. По стат кальк групуються в-ти в-ва: 1Прямі матер в-ти. 2Прямі в-ти на оплату праці + нарах. 3Ін прямі в-ти+ аморт. 4Загвир в-ти. В залежн від виду госп діял і виду ГП п-во саме гурпує в-ти за ст кальк виход з ПСБО16 «Витрати». Основ ст кальк: 1Сир і матер. 2Купівел комплектую і напівфабр. 3Паливо і енергія на технол потреби. 4Зворот в-ти (віднім-ся від с/в). 5Основна з/п. 6Додат з/п. 7Відрах від фонду оплати праці. 8Підгот до освоєння в-ва нових видів прод. 9Загвир в-ти. 10В-ти від браку технологіч уникнути якого неможливо. 11Ін опер в-ти. До с/в ГП не включ такі витрати: адмін, на збут, на зберігання, понаднормові загвиробничі. М-ди кальк-ня: позамовн, поперед, нормат. Позамов м-д- викор на п-вах де ГП випускь виходячи з існуючих замовлень. Усі прямі в-ти при цьому м-ду спис на замовлення, а загвир розподіл між окремими замовл-ми. Попереділ м-д викор на п-вах де випуск складна прод з велик к-тю технолог склад процесів з її обробку. Увесь процес від поч і до заверш і випуску ГП назив переділом. ГП з кожного переділу є напівфабр. Є 2 способи при попередільному методі: 1Коли с/в напівфабр визнач на кожному переділі. 2Коли визнач сумарна с/в за усіма переділами. Нормат- на основі існуючих нормат с/в ГП визнач виходячи із звич рівня в-т на вигот певного виду прод. Відхил факт в-т від нормативів обліков або м-дом «червоного сторно», якщо факт в-ти завищ або способом додатк бух-ї проводки, якщо факт в-ти менші від нормат-х.

30. Поняття трансп-заготів в-т (ТЗВ). Склад ТЗВ. М-ди обліку ТЗВ. Облік ТЗВ. ТЗВ- це один із основ видів в-т, які форм перв варт запасів придбних у постач-в. До переліку в-т які включ до складу ТЗВ вход: 1Вант-розвант роботи. 2В-ти по збереж (неінвентарна тара), орг-я місць зберігання. 3В-ти на трансп-ня якщо його здійс стороння орг-я, то факт в-ти явл рах пред’яв до сплати. Якщо трансп-ня здійс власними силами то в-ти скл з: а) варт витрач паливо-мастил матер; б) в-ти на оплату праці водія і нарах на з/п; в) в-ти на відрядж; г) в-ти на обсл-ня під’їзних шляхів власн корист. 4В-ти на страх-ня ризиків по доставці. Методи обліку ТЗВ: 1Метод прямого включ. Він може бути викор на п-вах з незнач оборотом тмц. Відпов до цього м-ду суми ТЗВ безпосеред включ до складу отрим матер цінностей і обліков прямо по Д матеро рах. 2М-д середнього %. За допом цього м-ду вся сума ТЗВ оліков на окремих аналіт рах які відкрив до відпов матер рах з шифром ТЗВ. Щоб знайти варт ТЗВ які необх включ в с/в ГП відпов звітного періоду необх знайти % розподілу ТЗВ. %ТЗВ= (ТЗВ на поч міс+ ТЗВ поступ протягом місяця):(Запаси на поч міс+Запаси що надійш за міс). Облік ТЗВ. Оприбутк ТЗВ відбув так: А 1Оприбут матер цінності від постач Д201 К631. 2Оприбутк варт ТЗВ Д201 К685. 3Відоб зобов по розрах ТЗВ Д641 К631; Д641 К685. 4Відоб погаш зобов Д631 К311; Д685 К311. Б 1Отрим паливо від постач Д203 К631. 2Відоб суму под-го кред Д641 К631. 3Відоб ТЗВ Д20/ТЗВ К685.

31. Визнан, класиф і оцінка зобов. Облік довгостр зобов. Особлив обліку довгостр позик. Зобов’яз - заборгов п-ва, що виникла внасл минулих подій і погаш якої в майб як очік призведе до зменш рес п-ва, що втілюють в собі ек вигоди. Для визнан зобов’яз повинні бути дотрим 2 умови: 1 Оцінка їх може бути достовірно визнач. 2 Існує ймовір зменш ек вигод внасл їх погаш. Класиф зобов'яз: 1 Поточ- які будуть погаш протягом операц циклу п-ва або повинні бути погаш протягом 1р, з дати балансу (короткостр кредити банку, поточ заборг за довгостр зобов’яз, короткостр векселі видані, кред заборг за товари). 2 Довгостр - всі зобов’яз які не є поточними: довгостр кредити банків, ін довгостр фін зобов’яз, відстроч подат зобов’яз, ін довгостр зобов. 3Забезпеч- зобов’яз з невизнач сумою або часом погаш на дату балансу: додат пенс забезп, реструктуриз, виконання гарант зобов. 4Непередбач. 5Доходи майбут періодів- доходи одерж п-вом у звітн періоді але такі що віднос до наступних періодів. Застос принципу обачності, що передб викор в БО м-дів оцінки, які повинні запобігати зниж сум визн зобов. Їх необх визнавати за максим оцінкою. Принцип безпервності оцінка зобов’язань п-ва здійс виходячи з припущ що його діял триватиме і надалі. Заборг оцін за сумою уклад договору. Зобов відобр в балансі за: сумою погаш (поточ зобов); теперішньою варт (довгостр зобов на які нарах %). Особл обліку довгостр позик. На рах50 «Довгостр позики» ведеться облік розрах за довгостр позиками банків і ін залуч позиков коштами у ін осіб, які не є поточн зобов.

32.Облік поточ зобов ПЗ. Облік зобов по розрах з постачал і підрядн за т-ри (р-ти, п-ги). Облік зобов забезпеч виданими короткостр векселями. Поточ зобов відоб у балансі за сумою погаш – недисконтовою сумою ГК або їх еквівал, яка буде сплач для погаш зобов в процесі звич діял п-ва. ПЗ- зобов, яке буде погаш у процесі звич опер циклу п-ва або має бути погаш протягом 12 міс з дати балансу. ПЗ є:1 короткостр кредити банків; 2 короткостр векселі видані; 3поточ заборг за довгостр зобов; 4кредит забор за т-ри,р-ти,п-ги; 5поточна забор за розрах:- з одерж авансів; -з бюдж; -з оплати праці; -зі страх; -з учасн. 6ін ПЗ: -розрах за нарах %;- розрах з ін кредиторами. Облік зобов по розрах з постач і підряд за т-ри (р-ти, п-ги). Розр між постач і підряд та покупцями необх здійс на підставі уклад договорів купівлі -продажу, викор р-т чи надання п-г. Договір є основ докумен, який забезп дотрим усіх прав сторін госп процесу. При укладанні договору слід врахов, що розрах між контрагентами можуть здійсн 3ма способами :1)100% попередоплата 2)100% післяоплата. 3)Часткова оплата в залежн від обсягів поступ матер цінностей.Отрим матер цінност від постач також може здійсн 3-ма способами: 1Постач матер цінностей п-вом постач.2Вивезен матер цінностей п-вом покупцем. 3Отрим матер цінностей через послуги сторон автотрансп орг-ї. Основ докум який оформ право працівника п-ва на отрим матер цінностей п-ву постачал є дорученням.Доручення- докум суворої звітності, бланки якого підляг строгому обліку: 1Бланки придб доруч оформ актом придб бланків суворої звітності. 2Усі бланки зіпсован та невикорис доручень повинні зберіг в окремій папці. 3На спис таких бланків оформл акт ліквід бланків суворої звітності

4для випис довіреностей заводиться журнал реєстрації випис довіреностей.5На бланку довіреност обовяз зазнач: реквізити сторін; прізвище і паспортні дані особи,що буде отрим матер цінності; підписи кер-ка і голбух; печатка п-ва. 6Доручення недійсне без паспорта, що посвідчує особу. Випис на 10 днів. Особа, яка викор доручення повинна відзвіт в бух-ї не пізніше наступн дня за днем в якому було оприбут матер цінностей. В обліку розрах з постачал і підрядн відоб на пасивних рах 6 класу 631”Розрах з вітчизн постачал і підрядн”, 632”Розрах з інозем постачі підряд”. По К цих рах відоб поточ забог перед постачал,по Д зменш суми поточ заборг в порядку її погашення. Облік зобов забезп виданими короткостр векселями. Облік розрах за заборг постачал, підряд і ін кредит за одерж сиров, матер, т-ри, п-ги, р-ти і за ін операц, якщо на неї п-во видало вексель, здійсн на рах62”Короткостр векселі видані”. Рах62 має такі субрах:621”

Коротк веселі видані в нац вал”;622” Коротк веселі видані в інозем вал”. По К відоб видачу векселів у забезпеч поставок

(р-т,п-г) постач і ін кредиторів і в забезп ін опер, по Д погаш забор за виданими векс, її спис. Видачу векселя в забезп ПЗ перед постачал за одерж сир і матер відоб так: Д63 К62. Погаш зобов, забезп векселем: Д62 К30,31. Аналіт облік веду по кожному виданому векселю і за строками погаш.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]