Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FO_AUDIT.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
580.61 Кб
Скачать

141. Облік власного капіталу та розподіл прибутку в товариствах.

Головно відмінністю тов-ва від індивідуальної приватної власності є к-сть власників.

Товариство – це система взаємовідносин між 2-ма або більше партнерами в межах якої вони погоджуються поділяти ризик і винагороду від спільного ведення бізнесу. Відносини між учасниками тов-ва регулюються укладеним ним договором.

Характерні риси товариства: - добровільне партнерство; - спільне володіння майном; - взаємодія учасників.

Перевагами товариства є: - легко створюється; - має більше шансів на тривале існування.

Недоліки: - потенційні можливості конфліктів між партнерами; - труднощі, які пов’язані з передачею права власності.

Для створення тов-ва початкові внески кожного із засновників реєструються в спеціальному журналі і оформляються проводкою: Д «ОЗ», «Земля», «ГК» К «Капітал».

Для ведення фінансово-господарської д-сті в службі бухгалтерії відкриваються рахунки відповідно до потреб, інформацію по них мають право знати всі власники.

Фінансовий результат підлягає розподілу між його співвласниками. Умови розподілу чітко зазначені в укладеному договорі.

На практиці використовують такі методики:

1) порівну;

2) пропорційно до вкладеного капіталу;

3) за встановленою пропорцією.

У кінці кожного звітного періоду формується звітність відповідно до вимог місцевого зак-ва, серед яких складається «Звіт про капітал партнерів». У ньому відображається залишок капіталу кожного партнера на поч.. року і зміни які відбулися протягом року.

Якщо відбулися зміни у капіталі товариства – це супроводжується перереєстрацією і складанням нового договору.

Ліквідація тов-ва – це процес припинення госп-ня п-ства під час якого частина активів направляється на погашення заборгованості, а решта направляється між партнерами.

Причини ліквідації: - досягнення мети; - зміни в зак-ві; - ринкові обставини, що призводять до банкрутства.

142. Облік власного капіталу і розподіл прибутку в корпораціях.

Корпорація – це зареєстроване п-ство, які створюють для здійснення комерційної або виробничої д-сті, має право юридичної особи та капітал, який розподілений між акціями.

Процес формування капіталу базується на випуску акцій, які придбавають як фізичні так і юридичні особи і відповідно встановлюються акціонерами.

За обсягами д-сті корпорації домінують в діловому світі.

Переваги корпорації: - значні обсяги наявних ресурсів; - обмежена відповідальність акціонерів; - проста с-ма передачі власності; - довга тривалість існування.

Недоліки: вимога відкритості інформації; - подвійність оподаткування; - жорстке державне регулювання (антимонопольні регулювання).

Корпорація як юридична особа зобов’язана вести облік в повному обсязі і відповідно до всіх встановлених вимог. У службі бух-ї відкриваються рахунки, що накопичують інф-ю про виробничу д-сть, структуру капіталу, наявність заборгованості, суми отриманих доходів і витрат за зв. період та ін..

Для обліку формування та змін у капіталі корпорації використовують пасивний рах-к «Акціонерний капітал». Елементом акціонерного капіталу є акція, яка засвідчує право пайової власності корпорації.

На практиці розрізняють прості і привілейовані акції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]