Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KR_Natasha_polnaya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
701.65 Кб
Скачать
    1. Структура ринку

На фармацевтичному ринку України розгорілася сильна конкурентна боротьба.

Сьогодні на ньому присутня продукція більше 300 виробників з країн далекого зарубіжжя, країн СНД і Балтії, а також 160 вітчизняних виробника, серед яких 22 підприємства, які займалися виробництвом лікарських засобів ще з часів Радянського Союзу.

У групі провідних вітчизняних виробників лікарських засобів (Щомісячний випуск понад 5,4 млн. грн. ~ 1 млн. дол США) знаходяться ЗАТ ФФ

"Дарниця", ТОВ "Київмедпрепарат", ТОВ ФК "Здоров'я", ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ ", ВАТ" Фармак "(рис. 4) [6; с.23]. Кожен з цих гігантів

фарміндустрії займає близько 10% ринку вітчизняних лікарських засобів. Далі йде група з більш ніж трьох десятків підприємств, продукція кожного з них займає від 1% до кількох відсотків ринку. Серед них - акціонерні товариства "Індар", "Галичфарм", "Київський вітамінний завод", "Стиролбіофарм" та інші. У третю групу входить більше сотні підприємств,

випускають лише по 1-2 лікарських засоби, найпростіших у виробництві і дешевих: йод, зеленка, перекис водню.

Далі слідує група з більш ніж трьох десятків підприємств, продукція кожного з них займає від 1% до декількох відсотків ринку. Серед них - акціонерні товариства "Индар", "Галичфарм", "Київський вітамінний завод", "Стиролбиофарм" і інші. У третю групу входить більш сотні підприємств, що випускають лише по 1-2 лікарські засоби, найбільш простих у виробництві і дешевих: йод, зеленка, перекис водню.

Сумарно їхня продукція займає не більш 5% ринку вітчизняних медпрепаратів [8, с.18].

Розглянемо деяких лідерів фармгалузі докладніше.

ЗАТ НПЦ "Борщаговський хіміко-фармацевтичний завод" протягом тривалого часу є одним з лідерів фармацевтичної індустрії України, що виробляє більш 120 найменувань лікарських засобів, 45 з яких раніше на Україні не вироблялися. Кількість працюючих - 543 чоловік. Частка ринку заводу на фармацевтичному ринку України складає приблизно 7%. По обсягу виробництва завод займає сьоме місце.

Річна потужність підприємство з виробництва таблеток складає близько 200 млн. упакувань, антибіотиків у капсулах - 15 млн. упакувань, стерильних антибіотиків у флаконах - 12 млн. шт.

Н а підприємстві велика увага приділяється контролю якості лікарських засобів. З вересня 2001 року введена в експлуатацію нова іспитова лабораторія відділу контролю якості. Лабораторія оснащена сучасним устаткуванням європейського виробництва, що дозволяє проводити якісний контроль з використанням методик підвищеної складності і точності.[8 , с.19]

ТОВ "Київмедпрепарат" одне з найбільш великих підприємств фармацевтичної промисловості України. Це саме старе підприємство хіміко-фармацевтичної промисловості України, створення якого довелося на середину XIX століття.

В основі діяльності ВАТ "Київмедпрепарат" лежить виробництво і реалізація генеричних форм антибіотиків і інших лікарських засобів на внутрішньому і зовнішньому ринках. Номенклатура продукції складає більш 50 найменувань препаратів 23 фармакологічних груп. Підприємство випускає різні лікарські форми: ін'єкції, таблетки, мазі і гелі. Препарати з маркою підприємства широко відомі в лікувальних установах як України так і інших країн.

В даний момент відбувається модернізація устаткування, проводиться реконструкція цехів і лабораторій. Введена в дію закуплена в Італії сучасна лінія по випуску ін'єкційних препаратів, напівавтомат для заповнення капсул, а також тубо наливне устаткування для фасовки мазей і багато чого іншого.

Велика увага на підприємстві приділяється питанням розробки технологій і контролю якості лікарських препаратів [8, с.19].

Фармацевтична компанія "Здоров'я" входить у трійку найбільших вітчизняних виробників фармацевтичної продукції.

В даний час асортимент виробленої продукції складає 90 препаратів, більш ніж 20 фармакотерапевтичних груп. Науково-виробничий потенціал ФК "Здоров'я" складає 1099 чоловік. Усього дипломованих фахівців - 457 чоловік, у т.ч. з вищою освітою - 297, із середньою спеціальною - 160, кандидатів наук - 10. До складу заводу входять 12 відділів, 3 лабораторії, 4 основні цехи:

- цех таблетованих лікарських засобів (виготовляє таблетки, покриті і непокриті оболонкою, драже, гранули);

- цех ампульних лікарських засобів;

- фітохімічний цех (виготовляє аэрозолі, капсули, гелі, мазі, переробляє рослинну лікарську сировину);

- цех ендокринних препаратів.

Серед іноземних виробників лікарських засобів лідерами по обсягу продаж препаратів, і, природно, по займаній частці, є такі компанії: "Авентіс" (3,5%), "Гедеон Ріхтер" (3,1%), "Санофі-Синтелабо" (2,4%), "КРКА" (2,2%), "Лек" (2,1%) [8, с.19] .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]