Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vlad_OMK.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
447.88 Кб
Скачать

4.2. Визначення доцільності існування пункту пропуску

Призначення митних органів полягає у захисті інтересів держави шляхом забезпечення законності переміщень товарів, валюти, транспортних засобів, інших предметів і цінностей через митний кордон України.

Кожна митниця, митний пост не повинні бути економічно збитковими. Прибуток держави на певному митному посту визначається різницею між отриманим реально існуючим доходом у вигляді митних платежів і видатками на проведення операцій контролю та утримання митних органів. Мають місце і умовні видатки, що являють собою можливі економічні втрати держави внаслідок успішно проведених контрабандних операцій.

Прибуток держави в зоні діяльності пункту пропуску за тривалість часу t становить:

(4.4)

де с1 – середня сума платежів, сплачена 1 об’єктом переміщень;

с1 =8550 грн.;

с2 – середні витрати коштів на функціонування пункту пропуску при обслуговуванні 1 об’єкта переміщень;

с2 =1470 грн.;

с3 – середня вартість збитків держави у зв’язку з успішною реалізацією контрабандного наміру при переміщенні 1 об’єкта;

с3 =4525 грн.;

q – інтенсивність надходження потоку транспортних засобів за добу;

q =150 од./доба;

α – достовірність контролю;

α =80%;

δ – частка контрольованого потоку транспортних засобів;

δ =30%;

t – тривалість роботи пункту пропуску;

t =24 год.

Прибуток держави в зоні діяльності пункту пропуску при великій інтенсивності потоку об’єктів переміщень, коли існує безперервний їх потік, отримаємо:

(4.5)

де τ – час на обслуговування одного об’єкту;

τ = 45 хв = 0,75 год.

(грн.)

Існування пункту пропуску економічно доцільне за умови:

(4.6)

Отже, умова економічної доцільності існування пункту пропуску виконується. При цьому прибуток держави в зоні діяльності пункту пропуску за добу становить 33747480 гривень.

4.3. Ефективність митного контролю транспортних засобів

Усі транспортні засоби, що здійснюють міжнародні перевезення вантажів, підлягають митному контролю. Митний огляд таких транспортних засобів вимагає значних витрат часу і коштів. Ця процедура обов’язкова, хоча і збільшує час вимушеного простою транспортних засобів.

Витрати, пов’язані з проведенням митних процедур об’єктів переміщень:

(4.7)

(грн.)

Митний контроль транспортних засобів дозволяє запобігти економічним втратам держави у сумі:

(4.8)

(грн.)

Збитки держави від контролю транспортних засобів, які пройшли з невиявленими при контролі ПМП:

(4.9)

де РНП – кількість об’єктів, що пройшли з невиявленими при контролі порушеннями митних правил;

РНП = 3;

(грн.)

Загальні збитки держави при відсутності контролю за об’єктами переміщень:

(4.10)

(грн.)

Економічний ефект від здійснення митного контролю транспортних засобів:

(4.11)

(грн.)

Отже, не зважаючи на значні витрати часу та коштів, вимушені простої транспортних засобів, здійснення митного контролю є економічно виправданим, оскільки дає змогу зменшити збитки держави, пов’язані з реалізацією контрабандних намірів.

Висновок

Відповідно до чинного законодавства України з питань митної справи та зовнішньоекономічної діяльності при вивезенні за межі митної території України руди та концентратів нікелевих (код згідно УКТЗЕД – 2604 00 00 00) в митному режимі «Експорт» товар не обкладається вивізним митом, підлягає радіологічному, екологічному, митному та прикордонному контролю. Також для здійснення митного оформлення не потребується подання жодних дозвільних документів. При переміщенні транзитом Республікою Молдова стосовно товару не застосовуються заходи тарифного та нетарифного регулювання. У країні призначення – Румунії – також не застосовуються заходи тарифного та нетарифного регулювання.

При дослідженні обсягів експорту руди та концентратів нікелевих з України за такими основними напрямками, як Молдова, Румунія, Іспанія, Португалія у 2011 році встановлено, що величина обсягів експорту розподілена не за експоненціальним законом розподілу.

При дослідженні інтенсивності динаміки експорту руди та концентратів нікелевих з України визначено, що середній обсяг експорту даного товару до Румунії за період 2008-2011 рр. склав 2490,75 тис. дол. США. При цьому обсяг експорту у 2009 р. спав порівняно з 2008 р. на 2,71%, у 2010 р. порівняно з 2009 р. – на 5%, а в 2011 р. порівняно з 2010 р. – на 2,55%. Отже, темп зростання обсягів експорту у 2010-2011 рр. спадає . У 2009 р. на 1% річного приросту припадало 25,83 тис. дол. США, у 2010 р. – 25,2 тис. дол. США, у 2011р. – 23,92 тис. дол. США.

За допомогою розрахунку індексів сезонності визначено, що у 2012 році обсяг експорту руди та концентратів нікелевих з України до Румунії дорівнюватиме 2382 тис. дол. США.

При дослідженні процесу митного контролю з урахуванням його достовірності визначено, що за добу поглиблений митний контроль проходить проходить 45 транспортних засобів, 11 з яких може виявитися з порушенням митних правил. Неконтрольована частина об’єктів становить 105 транспортних засобів, 31 з яких – без порушення митних правил. Таким чином, встановлено, що у даному випадку митний контроль є ефективним лише на 24%, що є недостатньо. Для підвищення ефективності митного контролю слід збільшити частку контрольованого потоку, зменшити імовірність помилок контролю за рахунок впровадження відповідних технічних засобів митного контролю та підвищення кваліфікації та рівня підготовки митних інспекторів.

Визначено, що обраний пункт пропуску – «Платонове – Гоянул Ноу» функціонує цілодобово. Враховуючи те, що за нормативними документами робочий день особи не може перевищувати 8 годин на добу, на даному пункті пропуску доцільно впровадити роботу в 3 зміни: І – з 8-00 до 16-00; ІІ – з 16-00 до 24-00; ІІІ – з 00-00 до 8-00.

Дослідження роботи пункту пропуску із застосуванням різних моделей митного контролю показало, що оптимальною моделлю митного контролю слід вважати звичайний вибірковий контроль, оскільки в такому випадку прийнятними є середня імовірність виявлення помилок та витрати на проведення контролю.

Для покращення діяльності міжнародного автомобільного пункту пропуску – «Платонове – Гоянул Ноу» та збільшення імовірності виявлення порушень митних правил та спроб переміщення контрабандних вантажів розглянуто можливість придбання телевізійної доглядової системи VPC-64, що використовується для огляду транспортних засобів, вантажів, інших об’єктів, перевірки важкодоступних місць при пошуку контрабандних вкладень. Проте визначений прогноз грошового потоку вказує на те, що даний проект не окупиться на кінець 2013 року.

Визначено, що виконується умова економічної доцільності існування пункту пропуску. При цьому прибуток держави в зоні діяльності пункту пропуску за добу становить 33747480 гривень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]