Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vlad_OMK.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
447.88 Кб
Скачать

1.2. Заходи тарифного та нетарифного регулювання, які застосовуються до заданого виду товару

Регулювання зовнішньої торгівлі здійснюється за допомогою економічних та технічних заходів оперативного регулювання, які можна умовно поділити на наступні:

1) тарифні — ґрунтуються на використанні Митного тарифу України, затвердженого Законом України «Про Митний тариф України» [1], а також особливих видів мита;

2) нетарифні — автоматичне або неавтоматичне ліцензування, тарифні квоти, субсидування, повне або часткове ембарго, національні і міждержавні технічні регламенти, стандарти або процедури підтвердження відповідності, режим попередніх імпортних депозитів, обмеження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями в іноземній валюті тощо.

Тарифні методи по суті є економічними і діють через ринковий механізм. Вони спрямовані на підтримку вітчизняного виробника товарів шляхом запровадження механізмів здешевлення експорту, подорожчання імпорту і впливають на фінансові результати діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України та іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Нетарифне регулювання — це комплекс заходів заборонно-обмежувального характеру, що прямо або опосередковано обмежують імпорт іноземних товарів (послуг) на внутрішній ринок країни чи взагалі його забороняють.

При експорті з України частини ядерних реакторів не оподатковуються вивізним митом (тобто відсутні заходи тарифного регулювання) [10].

Відповідно до ст. 9 «Угоди мiж Урядом України та Урядом Республiки Молдова про вiльну торгiвлю» (вiд 29 квiтня 1995 р.) при здiйсненi заходiв тарифного i нетарифного регулювання двостороннiх економiчних вiдносин, з метою ефективного обмiну статистичною iнформацiєю, проведення митних процедур Договiрнi Сторони погодились використовувати єдину дев'ятизначну товарну номенклатуру зовнiшньоекономiчної дiяльностi (ТН ЗЕД), основану на Гармонiзованiй системi опису та кодування товарiв i Комбiнованiй тарифно-статистичнiй номенклатурi Європейського Економiчного Спiвтовариства. При цьому для власних потреб Договiрнi Сторони, при необхiдностi, можуть здiйснювати розвиток Товарної номенклатури за межами дев'яти знакiв.  Введення еталонного примiрника Товарної номенклатури здiйснюється на взаємопогодженiй основi через iснуючi представництва у вiдповiдних мiжнародних органiзацiях.

Також при оформленні даного товару в митний режим експорту не застосовуються жодні заходи нетарифного регулювання [10].

Застосовуються пільгові ставки, пропоновані Республікою Молдова для імпорту сільськогосподарської продукції (CEFTA) держав-членів,

Згідно інформації, розміщеної на офіційному сайті Митної служби Республіки Молдова, у країні транзиту відсутні заходи тарифного та нетарифного регулювання стосовно даного товару [14].

Країною призначення є Республіка Румунія.

Згідно даних, розміщених на офіційному сайті Митної адміністрації Республіки Румунії, відсутні будь-які квоти, не потребується подання жодних сертифікатів, ліцензій [15].

На кордоні при в’їзді в Румунію треба заплатити за дороги, тому використовуються венетки. Ціна електронної венетки: на 7 днів – 3 євро, на місяць – 7 євро, на рік – 28 євро.

РОЗДІЛ 2

АНАЛІЗ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ ПРИ ЕКСПОРТІ РУД ТА КОНЦЕНТРАТІВ НІКЕЛЕВИХ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]