Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarne_pravo.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 5 Правові форми використання земель с/г призначення

  1. Особливості пр режиму земель с/г призначення

  2. Особливості суб’єктного складу та користування

  3. Особливості набуття прав на зем діл с/г призначення

  4. Особливості використання землі с/г призначення на права користування чужою зем діл. (емфітевзис, суперфіцій )

  5. Особливості використання розпайованих земель с/г призначення

НПА:

  1. ЗУ «Про розмежування земель д. та комунальної власності»

  2. ЗУ «Про порядок виділяння в натурі зем діл власникам зем часток (паїв)»

  3. ЗУ «Про с/г кооперацію»

  4. ЗУ «Про КСП»

  5. ЗУ «Про фермерське господарство»

  6. Указ ПУ «Про порядок паювання земель переданих у кол. власність с/г підприємствам і організаціям» !!!!!

№ 1

Поняття земель с/г призначення ст. 19 ЗК

Землям с/г призначення глава 5 Розділ 2 ЗК.

Ч 1 ст 22 ЗК - землі надані для:

  • Виробництва с/г продукції

  • Здійснення с/г науково-дослідної та навчальної діяльності

  • Для розміщення відповідної виробничої інфраструктури ( оптові ринки с/г продукції )

  • Або призначені для вище перерахованих цілей.

Цілі не є вичерпними в ч 2 , проте ці цілі мають узгоджуватись з цільовим призначенням зем діл що визначені в зем з-тві:

  1. Для ведення товарного с/г виробництва ( визначення немає, визначається через поняття с/г товаровиробник ) ст. 31, 32 ЗК

  2. Для ведення особистого селянського господарства (ЗУ «Про особисте сел. Господарство» ст. 33 ЗК)

  3. Садівництво ст. 35 ЗК (є проект закону)

  4. Для городництва ст. 36 ЗК

  5. Для сінокосіння ст. 34

  6. Для випасання худоби ст. 34

  7. Ст. 28, 37 ЗК

  8. Для дослідних та навчальних цілей

Ст. 22 ЗК загальний орієнтир

За складом угідь:

  1. с/г угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги

  2. не с/г угіддя ( господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та ін. захисні насадження, крім тих що віднесені до земель с/г призначення ( землі під інфраструктурою оптових ринків с/г продукції)

  3. землі тимчасових консервацій

  4. тощо…

рілля – орна земля – зем. діл які систематично обробляються і використовуються під посіви с/г культур, включаючи посіви багаторічних трав а також чисті пари, площі парників.

Не належать сіножаті (переорані), міжряддя садів, які використовуються під посіви.

Багаторічні насадження – рослини що живуть більше 2х років. Можуть бути трав’янистими та дерев’янистими. Трав’янисті наземна їх верхня частина не дерев’яніє.

Сіножаті сінокоси – с/г угіддя рослинність яких систематично використовують на сіно як один із видів кормової бази.

Пасовища - с/г угіддя призначені для випасання худоби.

Перелоги – с/г угіддя які тимчасово не використовуються як базис для здійснення с/г діяльності з метою природного оновлення родючості ґрунту.

До земель с/г призначення ч 1 ст 150 ЗК

Вимоги для суб’єктів, які можуть набути у власність або користування а також правила використання земель с/г призначення утворюють пр режим земель с/г призначення.

Відносини регулюються ЗК, ЗУ «Про землеустрій»

№ 2

Ч 3 ст 22 ЗК землі с/г призначення можуть передаватися у висніть громадянам України для ведення особистого селянського господарства, товарного с/г виробництва, садівництва.

Безоплатна передача у власність проводиться у разі :

  1. приватизації зем. діл які перебувають у користуванні громадян (щодо зем. діл ведення ОСГ, садівництва, ведення фермерського господарства) в порядку передбаченому ч 1, 2 ст. 118 ЗК

  2. Одержання зем діл внаслідок приватизації д і комун с/г підприємств, установ, організацій, для ведення ОСГ, та для ведення товарного с/г виробництва в порядку передбаченому ч 3 -5 ст 118 , ст. 25 ЗК

  3. Для ведення ОСГ одержання зем діл , садівництва, для ведення товарного с/г виробництва з метою здійснення фермерського господарства із земел та комунальної власності в порядку визнач ч 6 – 10 ст 118 ЗК

  4. Абзац 2 п 1 Перехідних положень ЗК

Ч3 ст 92 ЗК зем для с/г призначення у постійне користування можуть набуватися:

  1. Д та комун с/г підпр, установам та організаціями, громад організаціями інвалідів, їх підприємствами та об’єднаннями – для ведення товарного с/г виробництва

  2. Д та комун с/г науково-дослідним установами та навчальним закладами, с/г ПТУ та загальноосвітніми школами – для дослідних та навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення с/г господарства.

  3. Д та комун не с/г підприємствам, установам та організаціям, релігійним організаціям, та обєдн громадян для ведення підсобного с/г господарства.

На умовах оренди наступними суб’єктами:

  1. Громадянами України, Особами без громадянства, Іноземними громадянами – для ведення особистого сел. Господарства, садівництва, ведення товарного с/г виробництва, сінокосіння та випасання худоби.

  2. С/г підприємствам для ведення товарного с/г виробництва

  3. Оптовим ринкам с/г продукції для розміщення с/г продукції.

  4. Комун с/г науково-дослідним установами та навчальним закладами, с/г ПТУ та загальноосвітніми школами – для дослідних та навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення с/г господарства.

  5. с/г підприємствам, установам та організаціям, релігійним організаціям, та обєдн громадян для ведення підсобного с/г господарства.

Покупці зем діл с/г призначення:

  1. Громадяни У, які мають с/г освіту або досвід роботи у с/г и займаються веденням товарного с/г виробництва.

  2. Юр особи України, установчим док яких передбачено ведення с/г виробництва.

  3. Для ведення садівництва та ОСГ, громадяни У та юр. особи У., при цьому враховувати з-чі обмеження п 15 Перехідних положень ЗК.

Іноземні громадяни і особи без громадянства не можуть бути власниками землі с/г призначення. Землі прийняті у спадщину протягом року відчужуються.

№ 3 Приватизація

Юридична особа може набути землі с/г призначення шляхом приватизації лише як садівницьке товариство! Ст. 35 ЗК

Спрощена модель приватизації

  1. ч 1 – 2 ст 118 громадянин України

а) для ведення ФГ для ведення с/г товаровиробництва у розмірі зем частки паю визначеної для членів с/г підприємств, розташованих на території сіл, сел., міської ради де знаходиться ФГ. Якщо декілька СГ підприємств то розмір зем частки визначається як середній по цих підприємствах. Уразі відсутності СГ Підприємств на території відповідної ради розмір зем частки паю визначається як середній по району.

Б) для ведення ОСГ не більше 2 га. Див ЗУ «Про ОСГ»

В) для ведення садівництва не більше 0,12 га.

ІІ. Ч. 2 ст. 118 ЗК

А) спец правосуб’єктність громадянин У.

Б) Наявність спец зем-пр статусу – статусу землекористувача який підтверджується відповідними док землекористувача (д акт на право постійного користування, договір оренди землі)

В) наявність технічних матеріалів та документів які підтверджують розмір зем ділянки.

Процедура приватизації (спрощена модель)

  1. Подання громадянином України заяви до компетентного органу (п 12 Перехідних положень ЗК) про передачу зем діл у власність яка перебуває у його користуванні.

  2. Прийняття органом у місячний строк рішення про приватизацію зем діл замовником.

  3. Замовлення громадянином у суб’єкта який має ліцензію на проведення робіт із землеустрою виготовлення тех. Док із землеустрою щодо складання документів що посвідчують право на зем діл. ( Склад такої документації передбачений ч 1 ст 56 ЗУ Про землеустрій ст. 22 перелік не є обмеженим)

  4. Отримання зареєстрованого державного акту на право власності на зем діл.

ІІ Спрощення процедури приватизації

Передбачений абз. 2 п 1 Перехідних положень ЗК: приватизація ЗД громадянами У щодо яких було прийнято рішення органами місцевого самоврядування про передачу зем діл у приватну власність але не було реалізовано до 1 січня 2002 р (чинності ЗК).

Особливості:

  1. Застосовується у випадку наявності рішення сіл, сел., міської ради прийнятого відповідно до Декрету КМУ Про приватизацію зем діл від 26.12.92 р. Рішення має бути прийняте з 15 січня 1993 р (дата опублікування Декрету) по 1 січня 2002 р.

  2. Відсутність виданого на підставі даного рішення д акту на право власності на зем діл.

  3. Особою що може скористатися цією процедурою є : особа яка вказана в рішенні або її спадкоємець, який має бути лише гр. України

Процедура:

  1. Подання гр України (його спадкоємцем) до сіл, сел. Міської ради заяви про оформлення державного акту про право власності на зем діл. До заяви додається оригінал рішення (Прийнятий відповідно до Декрету Кабміну) про передачу зем діл для ведення Особистого підсобного господарства, садівництва, товарного С/г виробництва.

  2. Відповідна рада за актом прийому-передачі передає ці документи разом із заявою територіального органу Держзем агентства.

  3. Укладення відповідним територіальним органом Держзем агентства договору на виготовлення тех. Документації із складання держ акту на пр власності на зем діл. Та договору на виготовлення на виготовлення та держ реєстрацію такого держ акту.

  4. Отримання зареєстрованого акту на пр власності на зем діл.

Ускладнена процедура приватизації земель с/г призначення (виключно до земель с/г призначення - лише для ведення товарного с/г виробництва і тільки для ведення ОСГ)

Ч 3, 5 ст 115 ЗК , ст. 25 ЗК

Умови застосування даної моделі:

  1. Громадянство України.

  2. Спец статус зацікавлених осіб: перебувають у трудових правовідносинах з держ або комун с/г підприємством або є пенсіонерами з числа працівників; і громадяни які перебувають у труд відносинах з держ та комун закладам освіти культури, охорон здоров’я розташованими на території відповідної ради та пенсіонерами з їх числа.

  3. Зацікавлені особи не приватизовували зем діл шляхом оформлення пр на зем частку(пай).

  4. Держ або комун с/г підприємство є постійним користувачем зем діл., що підтверджується держ актом на пр постійного користування .

  5. Загальними зборами було прийнято рішення про приватизацію держ та комун с/г підприємства.

Процедура:

  1. Ч 3, 5 ст 118 ЗК – розібратися самостійно

Загальна модель приватизації

Процедура визначена ч.6-10 ст. 118 ЗК – застосовується до всіх бажаючих громадян україни, які бажають оформити власність на земельні ділянки для ведення фермерства, садівництва та ін..

Процедура приватизації ч.6-ч.10 ст.118 ЗК !!!!!

В п.12 ст.118 ЗК

Ст. 122 ЗК – треба застосовувати обережно, враховуючи відсутність сформованої комунальної власності на землю. (застосовується частково)

При приватизації ЗД треба користуватися Постановою КМУ «Про деякі питання організацій права власності..» від 5 серпня 2009 року №844

Подається заява до компетентного органу

Дає дозвіл

Уклад договір

На підставі договору – створ проект землеустрою.

Право постійного користування – порядок оформлення ст.. 123 ЗК (див самостійно)

Виготовлення Д актів у всіх випадках приватизації та набуття ЗД у постійне користування відбувається відповідно до інструкції «Про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання Д актів на право власності на земельну ділянку і права постійного користування ЗД та договорів оренди землі» затвердж. Наказом Держкомзему, 4 червня 1999 року.

«Про заповнення бланків державних актів на П власності на ЗД на П постійного користування ЗД» затв Наказом Держкомзему, №325, 26 червня 2009 року.

Набуття – стаття 124 ЗК і ЗУ «Про оренду землі»

Передача в оренду ЗД, що перебувають у Д і комун власності, здійсн на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або ОМС чи договору купівлі-продажу П оренди ЗД.

ТЕМА: 6 Інституційно-функціональне регулювання аграрних відносин

  1. Юридична природа.

  2. Система ОДВ і інституційно-функціональному регулюванні АВ.

  3. Пр засади, форми, меж, способи участі ОДВ та ОМС у регулюванні АВ в Україні.

  4. Заг х-ка ф-й ОДВ у сфері регулювання АВ в Україні.

  5. Повноваження органів спец компетенції які здійснюють регулювання с/г.

№ 1

І-О забезпечення здійснюється через з-тво У., яке закріплює інституційні засади, тобто систему органів та їх структуру та функціональні засади, тобто компетенцію, їх взаємодію між собою у сфері д регулювання с/г.

Державне і самоврядне регулювання – врегульована пр нормами специфічна діяльність д органів, ОМС та ін. уповноважених суб’єктів, які безперервно, цілеспрямовано, в рамках своїх повноважень та межах визначених ДАП впливають на с/г виробництво, діяльність с/г товаровиробників та ін. суб’єктів АВ з метою забезпечення продовольчої безпеки, ефективного використання зем та ін. ресурсів, дотримання АЗ, попередження агр. правопорушень та захисту прав громадян.

Основні напрямки регулювання: ЗУ «Про основні засади д. агр. політики на період до 2015 р»

  1. Формування та функціонування ринку с/г продукції

  2. Фінансування, кредитування, страхування та пільгове оподаткування АПК.

  3. Захист вітчизняних с/г товаровиробників при здійсненні ЗЕД.

  4. Розвиток науки та здійснення наукової діяльності у сфері АПК.

  5. Розвиток соц. сфери села.

  6. Інші напрями визначені з-твом.

Ознаки:

  • Закріплення на конституційному рівні д регулювання с/г та зобов’язань д. у цій сфері.

  • Д регулювання с/г АВ здійснюється в умовах агр. та зем. реформи.

  • Зміст д регулювання визначається агр. політикою і конкретизується в ЗУ «Про основні засади д. агр. політики на період до 2015 р.»

  • Цілеспрямованість та результативність.

  • Має державно-владний х-р та вказує на міру можливої та необхідної поведінки суб’єктів аграрних правовідносин.

  • Специфічний набір методів та способів, зумовлений необхідністю врахування публічно -пр інтересів суспільства.

Принципи д. регулювання зводяться до засад:

  1. Принцип законності

  2. Пряма заборона втручання д в господарську діяльність суб’єктів господарювання.

  3. Д. підтримки с/г товаровиробників (діє в усьому світі).

  4. Державного захисту прав товаровиробників проявляється у захисті прав власності на землю, майно, с/г продукцію.

№ 2

Класифікація

За функціональним призначенням:

  1. Ті які здійснюють законодавче та програмне забезпечення розвитку с/г в Україні:

  • ВРУ,

  • ВР АРК

  • ПУ.

  1. Д органи та ОМС які наділені регулятивними функціями:

  • Мін агр. політики та продовольства України та його органи,

  • Мінфін,

  • Мін економічного розвитку і торгівлі України.

  1. Д органи які здійснюють контроль та нагляд

  • Д інспекція с/г України

  • Мін екології та прир ресурсів

  • д екологічна інспекція

  • органи прокуратури

  1. Д органи що здійснюють захист.

  2. Органи що зобов’язані створювати сприятливі умови для розвитку

  • НБУ

  • ДПА

  1. Д установи та організації які мають стимулювати розвиток с/г

  • Наукові заклади

  • Навчальні установи

  • Дорадчі служби (в адміністраціях)

За функціями: заг і спец компетенції (Мін агр. політики та продовольства, Мін економічного розвитку і торгівлі, Мінфін, Мін охорони здоров я ).

№ 3

Форми участі ОДВ відображають дію д органів щодо регулювання діяльності с/г підприємств та відображають зміст компетенції якою вони наділені.

За своїм змістом і спрямованістю форми поділяються на:

  • Правотворча. Здійснюють уповноважені органи д з-чої, виконавчої влади що видання від повідних пр актів з питань с/г. Правотворчість суб’єктів д регулювання полягає в розробці, обговоренні і прийнятті законодавчих актів.

  • Правозастосовна. Реалізується у виданні пр актів індивідуального х-ру які мстять державно владні розпорядження стосовно суб’єктивних прав та обов’язків різних органів, посадових осіб та суб’єктів с/г виробництва. Розпорядження є персоніфікованими і спрямовані на вирішення індивідуальних питань.

  • Правоохоронна знаходить вияв у перевірці на відповідність всієї фактичної діяльності нормам права на предмет дотримання загально-держаних інтересів, прав с/г виробників, працівників галузі.

  • Організаційна форма – роз’яснення змісту нормативних актів проведення службових нарад, складання інструктивних листів, узагальнень тощо.

Усі форми діяльності є взаємозалежними.

Методи

  1. Загальні: економічні та адміністративні.

В АП поєднуються ці методи. Застосовуються до кожного суб’єкта

  • Адміністративні - способи і прийоми впливу на суб’єктів АВ що базуються на супідрядності.

Особливість: здійснюється прямий вплив шляхом визначення строків, задач, термінів виконання, ресурсів. Оформлюються у вигляді наказів, постанов, вказівок і х-ться обов’язковістю виконання.

  • Економічні – сукупність засобів впливу що ґрунтується на застосуванні системи економічних символів (оплата праці, ціна, прибуток, рентабельність, кредит), які сприяють матеріальній зацікавленості і передбачає матеріальну відповідальність.

  1. Спеціальні:

  • Метод переконання – комплекс виховних роз’яснювальних дій які здійснюються з метою забезпечення дисципліни, сумлінного виконання і дотримання норм.

  • Дозволяння зводиться до посилення самостійності в діяльності господарств, супроводжується підвищенням кваліфікованих кадрів, зростання активності с/г працівників.

  • Прямих вказівок полягає у підготовці актів в яких зазначений конкретний спосіб дії без права на відхилення. Поєднується з принципом невтручання у внутрішню діяльність підприємства.

  • Рекомендацій – д органи пропонують той чи ін. спосіб і вирішувати дотримуватись його чи ні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]