Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarne_pravo.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Тема 2 Поняття, предмет, систем та функціональне призначення ап України

  1. Предмет АП.

  2. Функції АП.

  3. Принципи АП.

  4. Методи АП.

  5. Система і структура АП.

  6. Співвідношення і взаємодія АП з ін. галузями права

№ 1:

Предмет аграрного права є певне коло однорідних суспільних відносин, які підлягають правовому регулювання.

Предмет АП виступають суспільні аграрні відносини( членські, земельні, майнові, трудові, організаційно управлінські та відносини соціального розвитку села). Всі ці відносини об’єднуються за родовою ознакою, а саме пов’язані із виробництвом, переробкою і реалізацією сільгосп. продукції з метою забезпечення продовольчої безпеки держави.

Аграрні земельні відносини виникають, реалізовується щодо земель сільгосп призначення

Земля в АП є не лише просторовим базисом формування і функціонування продуктових сил, а і засобом праці( як знаряддя праці так і предмет праці)

Знаряддям праці земля є тоді, коли здійснюється сільгосп діяльність( н-д, вирощування рослинницької продукції, вирощування тваринницьких комплексів). Предметом праці земля вважається тоді, коли трудова активність спрямовується безпосередньо на обробіток землі. Земля є незношуваним та само відтворюваним засобом виробництва у сільському господарстві.

Земля – це грунт , грунт складається з гумусу , що вміщує поживні речовини, що забезпечує ріст культ рослин. Ґрунтоутворення є об’єктивним природним процесом, який не залежить від волі людини. Один см грунту утворюється протягом ста року, 1 м грунту утворюється 10 тис років. Не маючи впливу на формування природної родючості грунтів людина може підвищувати або знижувати вміст поживних речовин у грунті за рахунок штучних факторів своєї діяльності.

Аграрні майнові відносини , які опосередковують процес виробництва сільгосп продукції, створюючи його матеріальну основу. Аграрні майнові відносини забезпечують створення майнової основи господарювання, формуючи ознаку майнової відокремленості сільгосп підприємств товаровиробників. Відокремлене майно об’єднується у єдиний майновий комплекс зв’язаний технологічними зв’язками за допомогою якого стає можливою сільгосп діяльність.

Аграрні трудові відносини мають своїм об’єктом сільгосп працю. Яка спрямована на виробництво продукції сільського господарства. Особливість аграрних трудових відносин полягає у специфічному поєднанні трудових ресурсів із засобами праці, на це впливають соціальні умови виховання майбутніх сільгосп товаровиробників, працівників сільгосп та побут , в якому зростають ці особи.

Аграрні організаційно-управлінські відносини забезпечують оптимізацію процесу сільгосп виробництва за рахунок визначення і усунення неефективних дій у процесі здійснення сільгосп діяльності, підвищуючи на цій основі продуктивність праці та ефективність виробництва.

Аграрні відносини соціального розвитку села забезпечують зростання якості життя сільського населення у сферах , побуту, освіти, оз, фіз. Культури і побуту ту, культ і мистецтва, а також розвитку сіл території. До соц сфери села : сфера житлово-комунального госп, включаючи благоустрій сільських територій, охорони здоров’я , народної освіти, культура і мистецтва.

Аграрні членські відносини – це вже реалізовані чітко окреслені майнові, трудові та організаційно-управлінські права та обов’язки члена сільгосп підприємства чи особистого селянського госп. Членські відносини виникають у колективних сільгосп підприємствах, фермерських гос, сільгосп виробничих та обслуговуючих кооперативах, а також у особистих селянських госп( без утворення юридичної особи)

Аграрні правовідносини за іншою класиф. Попередня була предметною

АП:

1.Внутрішні( господарські). Виникають між сільгосп виробником та його членами та працівниками. Поділяють на членські, земельні, майнові, трудові і організаційно – управлінські.

2.Зовнішні – це сукупність правовідносин , які виникають між сільгосп товаровиробниками, іншими юр і фіз. особами з приводу земельних, майнових, фінансових , організаційно – управлінських питань.

Ярчук окремо виділяє таку групу відносин як легалізаційні АВ – виникають у зв’язку із заснуванням та визначенням правового статусу суб’єктів аграрного підприємництва всіх форм власності.

Таким чином предмет аграрного права складають відносини, які виникають у сфері сільського госп з приводу вироб, перероб та реаліз сільгосп продукції та розвитку соціальної сфери села.

№2 (САМОСТІЙНО)

Регулятивна, Охоронна, стимулююча, Захисна

№ 3

Принципи АП це основні засади, на яких ґрунтуються механізм правового регулювання аграрних відносин. Вони дозволяють розробити і запровадити механізми правового регулювання( відповідний нормативний масив). Принципи дозволяють застосовувати аналогії.

Принципи:

1.Принцип забезпечення потреб населення безпечною та якісною сільськогосподарською продукцією. Реалізація зазначеного принципу дозволяє забезпечити відтворення повноцінного генофонду українського населення, зниження загального рівня захворюваності населення, формування продовольчого суверенітету держави, досягнення уніфікації механізму нормативно правового регулювання з відповідними стандартами ЄС та країн членів СОТ.

2.Принцип забезпечення продовольчої безпеки держави. Продовольча безпека держави – такий стан економіки, при якому гарантується фізична доступність продукції для всього населення у кількості необхідній для здорового життя.

3.Принцип урахування особливостей сільгосп діяльності, а смае особливість сільгосп діяльності проявляється у наступному6 а) сільгосп діяльність виступає не об’єктом, а матеріальним змістом аграрних трудових відносин, б) джерелом вмнмкнення цієї діяльності є сусп потреби у продуктах харчування та сировини для пром , В) сільгос діяльн здійснюється за рахунок специфічного ресурсного потенціалу, г) сільгосп діяльність складається із сукупності окремих діяй всіх працівників сільгосп товаровиробників, які спрямовані на одержання. Переробку і реалізацію сільгосп,д) сільгосп здійснюється за допомогою специфічних засобів виробництва, е) метою сільгосп діяльності є виробництва, переробка і реалізація сільгосп продукції

4.Принцип вільного обрання селянином форм і напрямів сільгосп. діяльності(принцип конституції)

5.Забезпечення рівності учасників аграрних правовідносин

6.Підвищення ефективності держ регулювання аграрного сектору економіки. Держ регулювання включає в себе комплекс заходів щодо здійснення моніторингу стану виробництва сільгосп продукції , прогнозування її обсягів, державного контролю та державної підтримки, як безпосередніх товаровиробників так і наукових розробок як основи інноваційного розвитку сільгосп.

7.Принцип забезпечення інноваційного розвитку сільгосп – передбачає запровадження нових технологій. ЗУ « про пріоритетні напрямки інноваційної діяльності в україні» 16.10.2003( ПОДИВИТИСЬ!!!!!)

8. Принцип пріоритетності соціального розвитку села.

9. Принцип екологізації сільського госп, спрямований на виробницто сільгос продукції без застосування широкого спектру токсичних речовин хімічного і біологічного походження.

10. Приорітет гарантованості захисту прав сільгосп товаровиробників

11. Принцип постійного удосконалення механізму правового регулювання аграрних відносин( земельне право, аграрне право)

12.Принцип запозичення позитивного досвіду правового регулювання аграрних відносин зарубіжних країн( Протокол вступу України до СОТ ЗУ від 10 квітня 2008 року)

Практичне заняття – питання лекції + історія розвитку аграрних правовідносин ( аграрні реформи , як мінімум 3)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]