Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік грошових коштів і розрахунків.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

3. Облік операцій по валютному рахунку.

Операції з іноземною валютою можуть здійснювати будь-які підприємства. Зцією метою необхідно відкрити в банку, що має дозвіл (ліцензію) від  Центрального банку Росії на здійснення операцій в іноземній валюті,поточний валютний рахунок. Банки, що отримали ліцензію, називаютьсяуповноваженими банками.

Працюючи за договорами-контрактами, укладеними російськими підприємствами  - Учасниками зовнішньоекономічної діяльності, оплата яких проводитьсяв іноземній валюті, підприємства зобов'язані 50% виручки продавати на валютномуринку, через уповноважені банки, протягом 14 днів з дня її зарахування.  Ця особливість вимагає початкового відображення всієї суми надійшлавиручки в іноземній валюті на так званий транзитний рахунок. Банкповідомляє клієнта про зарахованих сумах з метою своєчасного отримання віднього документа про продаж і зарахування інвалютних коштів на поточний рахунок.  Якщо розпорядження від підприємства про продаж інвалюти не отримано, то банкможе проводити її самостійно.

До дорученням на обов'язковий продаж валюти додається платіжнедоручення для відшкодування рубльового еквівалента проданої валюти та їїзарахування на розрахунковий рахунок підприємства. Таким чином, вся виручка віноземній валюті ділиться на дві частини: 50% у вигляді інвалюти зараховується напоточний валютний рахунок, інші 50% в рублевому еквіваленті (за курсом,встановленому ЦБ РФ) - на розрахунковий рахунок.

Для обліку руху коштів в іноземній валюті в плані рахунківпередбачено рахунок 52 "Валютний рахунок". Відповідно до вказівок щодо заповненняквартальної бухгалтерської звітності підприємства в 1993 р. (п.11)рекомендовано відкривати до цього рахунку такі субрахунки: 1 "Транзитнівалютні рахунки ", 2" Поточні валютні рахунки ", 3" Валютні рахунки за кордоном ".  Найменування субрахунків дано у множині тому, щоаналітичний і синтетичний облік у розрізі субрахунків організовується закодами валют. Підприємства мають право не тільки на обов'язкову, а й насамостійний продаж інвалюти через уповноважені банки. Продажінвалюти відображається на рахунку 48 "Реалізація інших активів". Обов'язковапродаж оформлюється наступним чином:

1. Д-т сч.57 "Переклади в шляху" Списання інвалюти

К-т сч.52-1 "Транзитні валютні рахунки". з транзитного рахунку

2. Д-т сч.48 "Реалізація інших активів" Продана інвалюта в

К-т сч.57 "Переклади в шляху". рублевому еквіваленті на день списання

3. Д-т сч.51 "Розрахунковий рахунок" Оприбутковані виручка

К-т сч.48 "Реалізація інших активів". на день зарахування

4. Д-т сч.48 "Реалізація інших активів" Списання позитивної

К-т сч.80 "Прибутки та збитки". курсової різниці (прибуток)

5. Д-т сч.80 "Прибутки та збитки" Списання негативною

К-т сч.48 "Реалізація інших активів". курсової різниці (збиток)

При реалізації, продажу зайвої інвалюти запису на рахунках ідентичні,крім відсутності рахунку 57 "Переклади в шляху":

1. Д-т сч.48 "Реалізація інших активів" Списання проданої валюти

К-т сч.52 "Валютний рахунок". по курсу останньої пере-оцінки (балансової) вартості

2. Д-т сч.51 "Розрахунковий рахунок" Зарахування виручки від

К-т сч.48 "Реалізація інших активів". продажу валюти за курсом на день продажу

3. Д-т сч.48 "Реалізація інших активів" Списання позитивної

К-т сч.80 "Прибутки та збитки". курсової різниці (прибуток)

4. Д-т сч.80 "Прибутки та збитки" Списання негативною

К-т сч.48 "Реалізація інших активів". курсової різниці (збиток)

Відповідно до закону про валютне регулювання підприємство має правокупувати іноземну валюту на внутрішньому валютному ринку РФ у порядку і націлі, визначені ЦБ РФ, через уповноважені банки. Такими цільовиминапрямками можуть бути: витрати на відрядження, операції з виконаннязобов'язань за договорами-контрактами та ін

У бухгалтерському обліку ці операції знаходять відображення на наступнерахунках:

1. Д-т сч.76 "Розрахунки з різними дебіторами Перерахування грошових і кредиторами" коштів банку або не-

К-т сч.51 "Розрахунковий рахунок". посередньо валютній біржі

2. Д-т сч.52 "Валютний рахунок" Зарахування інвалюти на

К-т сч.76 "Розрахунки з різними дебіторами поточний валютний рахунок і кредиторами".

3. Д-т сч.26 "Загальногосподарські витрати" Сума комісійної

К-т сч.76 "Розрахунки з різними дебіторами винагороди відно-і кредиторами". сітся на витрати підпри-ємства

У будь-яких випадках, облік інвалюти відображається в двох оцінках: у валютііноземної держави та у валюті РФ (національної).

При купівлі іноземної валюти вона зараховується, минаючи транзитний рахунок,на поточний валютний рахунок (52-2). Перевищення курсу купівлі над курсом ЦБ РФзаписується за дебетом рахунка 81 "Використання прибутку" і кредитом рахунку 51  "Розрахунковий рахунок".

Відділення банку повідомляє підприємство про рух інвалюти за йогоособовим рахунком випискою як з транзитного, так і з поточних рахунків. Напідставі виписок з поточних валютних рахунків ведеться журнал-ордер № 2/1 дляоборотів по кредиту і відомість № 2/1 - за дебетом. За валютному рахункунеобхідно також вести картки аналітичного обліку за найменуваннямивалют.