Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік грошових коштів і розрахунків.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

6. Загальні положення про облік розрахунків.

Залежно від змісту операцій розрахунки проводяться за товарнимиоперацій, якщо підприємство виступає постачальником своєї готової продукціїабо заготовляють товарно-матеріальні цінності, і за нетоварними операціями,пов'язаним тільки з рухом грошових коштів, тобто з погашеннямзаборгованостей бюджету, банку, органам соціального страхування ізабезпечення, працівникам і т.д.

Підприємства, постачальники і покупці в залежності від місцезнаходженнявиробляють іногородні і одногородніе розрахунки. Форми безготівкових розрахунківвстановлює Центральний банк РФ.

В даний час підприємства використовують такі форми і способирозрахунків: платіжними вимогами-дорученнями, за допомогою акредитивів іособливих рахунків, в порядку планових платежів, платіжними дорученнями,переказами через підприємства міністерства зв'язку, чеками з чекових книжок таін

Вибір найбільш раціональної форми розрахунків дозволить скоротити розривміж часом отримання покупцями товарно-матеріальних цінностей таздійсненням платежу, ліквідувати освіта необгрунтованої кредиторськоїзаборгованості і зростання залишків товарно-матеріальних цінностей у дорозі.

Розрахунки платіжними вимогами-дорученнями зводяться до того, щопостачальник, відвантаживши продукцію, виписує платіжну вимогу напокупця-платника, відсилає йому або доставляє нарочним. Отримавшиплатіжну вимогу, платник зобов'язаний заповнити другу частину - платіжнедоручення, доручивши банку списати з його розрахункового рахунку зазначену суму,так як обов'язки (умови договору) постачальником виконані. Підприємство -платник здає цей документ у свій банк для оплати. Банк після списаннякоштів пересилає документи в банк постачальника для зарахування платежу.

У бухгалтерському обліку дана форма розрахунків оформляєтьсянаступними записами на рахунках: у постачальника: 1) в момент відвантаження - дебет рахунків 45 "Товаривідвантажені ", 46" Реалізація продукції ", 62" Розрахунки з покупцями ізамовниками ", кредит рахунку 40" Готова продукція "(у журналі-ордері № 11)або рахунку 20 "Основне виробництво" (у журналі-ордері № 10/1);

2) в момент зарахування грошових коштів на розрахунковий рахунок - дебет рахунку  51 "Розрахунковий рахунок", кредит рахунку 46 "Реалізація продукції (робіт, послуг)"або рахунку 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками" (у журналі-ордері № 11); у покупця: 1) в момент акцепту платіжних документів, під час вступуматеріалів - дебет матеріальних рахунків (10, 12), кредит рахунку 60 "Розрахунки зпостачальниками і підрядниками "(у журналі-ордері № 6);

2) в момент списання коштів з розрахункового рахунку - дебет рахунку 60  "Розрахунки з постачальниками і підрядниками", кредит рахунку 51 "Розрахунковий рахунок"  (у журналах-ордерах № 2 і 6).

Розрахунки за акредитивами полягають в тому, що банк покупця даєдоручення (акредитив) іногородньому банку постачальника здійснювати оплатурахунків постачальника за відвантажений товар або надані послуги на умовах,передбачених у акредитивне заяві покупця. Грошові кошти всумі акредитива перераховуються з розрахункового рахунку покупця на рахунокакредитивів або покупцю видається позичка.

Розрахунки з особливих рахунках - форма іногородніх розрахунків покупця зодним або кількома постійними постачальниками, що знаходяться в одномумісті, при якій оплата товарів чи послуг здійснюється у банку замісцем знаходження постачальника за рахунок депонованих коштів покупця.  Оплата вимог відбувається тільки за наявності акцепту представникапокупця. З особливого рахунку допускається виплата представнику покупцяготівкових грошей на оплату витрат з приймання і відвантаження товарів.

Розрахунки в порядку планових платежів здійснюються між підприємствамипри постійних, рівномірних постачання товарно-матеріальних цінностей абонаданні послуг.

Договором між споживачем і постачальником встановлюється постійна,планова сума вартості продукції або послуг, що підлягає оплаті щодня.  Оплата оформляється або платіжними дорученнями, або платіжними вимогами.  У узгоджені терміни розрахунки регулюються, тобто зіставляються виплаченісуми з фактичним обсягом (вартістю) отриманої продукції або послуг.  Зайве сплачені суми можуть зараховуватися в наступних платежах абоповертатися покупцеві, а відсутні - доплачувати. Дані розрахункиведуться у постачальника на рахунку 62 "Розрахунки з покупцями та замовниками",субрахунок 2 "Розрахунки за плановими платежами". Дебіт рахунок на сумивиконаних зобов'язань, а кредитується на суми надійшли платежів.  Аналітичний облік організовується у відомості № 7 в розрізі кожного дебітора,а синтетичний - в журналі-ордері № 11 (обороти по кредиту).

Розрахунки за акредитивами і особливим рахунками обліковуються на рахунку 55  "Спеціальні рахунки в банках", субрахунок 1 "Акредитиви". Аналітичний ісинтетичний облік цих розрахунків організується в журналі-ордері № 3 напідставі виписок банку.

Однією з форм розрахунків є розрахунки платіжними дорученнями  (перекладами). Платіжне доручення - наказ банку про перерахування зрозрахункового рахунку суми грошових коштів іншому підприємству, організаціїабо установі.

При розрахунку з підприємствами міністерства зв'язку за перекази, що здійснюютьсяпоштою, за пересилання поштових посилок, при разових розрахунках зтранспортними організаціями застосовуються акцептовані доручення. Акцептованідоручення банки, якщо на рахунку платника є достатній залишоквільних грошових коштів.

Враховуються ці розрахунки на рахунках 68 "Розрахунки з бюджетом", 73 "Розрахункиз персоналом за іншими операціями ", 76" Розрахунки з різними дебіторами ікредиторами ", 69" Розрахунки із соціального страхування та забезпечення ".

Розрахунки можуть осуществяться чеками. Розрахунковий чек - письмоведоручення банку перерахувати з рахунку чекодавця зазначену в чеку суму.  Чекові книжки підприємства отримують у своєму банку.

Облік видачі чеків ведеться на рахунку 55 "Спеціальні рахунки в банках",субрахунок 2 "Чекові книжки", в журналі-ордері № 3.

Для узагальнення інформації про всі види розрахунків підприємства з різнимиюридичними і фізичними особами, а також внутрішньогосподарських розрахунківзастосовується ціла група спеціальних рахунків, зокрема: рахунок 60 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"; рахунок 61 "Розрахунки за авансами виданими"; рахунок 62 "Розрахунки з покупцями та замовниками"; рахунок 63 "Розрахунки за претензіями"; рахунок 64 "Розрахунки за авансами одержаними "; рахунок 65" Розрахунки по майновому й особистому страхуванню "; рахунок 67" Розрахунки з позабюджетних платежів "; рахунок 68" Розрахунки з бюджетом "; рахунок 69" Розрахунки із соціального страхування та забезпечення "; рахунок 70" Розрахунки з персоналом з оплати праці "; рахунок 71" Розрахунки з підзвітними особами "; рахунок 73" Розрахунки з персоналом за іншими операціями "; рахунок 75" Розрахунки з засновниками "; рахунок 76" Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами "; рахунок 78" Розрахунки з дочірніми підприємствами "; рахунок 79" Внутрішньогосподарські розрахунки ".