Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік грошових коштів і розрахунків.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

4. Облік касових операцій та цінних паперів.

Порядок ведення касових операцій регламентується інструкцією банку  Росії від 04.10.93 р. № 18 Про Порядок ведення касових операцій в Україні.

Розмір сум готівки в касі підприємства обмежений лімітом,встановлюються кредитною установою за погодженням з підприємством. Понадвстановлених норм готівкові гроші можуть зберігатися в касі тільки в днівиплати заробітної плати, пенсій, посібників, стипендій на протязі трьох днів,включаючи день отримання грошей в кредитній установі.

Для обліку наявності і руху грошових коштів в касі підприємствавикористовується активний рахунок 50 "Каса". Сальдо рахунка вказує на наявністьсуми вільних грошей у касі підприємства на початок місяця; оборот подебетом - суми, що надійшли готівкою в касу, а за кредитом - суми,видані готівкою. Касові операції записуються за кредитом рахунка 50 івідображаються в журналі-ордері № 1. Обороти за дебетом цього рахунку записуютьсяв різних журналах-ордерах і, крім того, контролюються відомістю № 1.

Підставою для заповнення журналу-ордера № 1 і у відомості № 1 служатьзвіти касира. Кожному зі звітом в регістрі відводиться один рядок незалежновід періоду, за який складено касовий звіт. Кількість зайнятих рядків ужурналі-ордері та у відомості повинна відповідати кількості зданихкасиром звітів.

У касі підприємства можуть зберігатися, крім грошових коштів, цінніпапери і бланки суворої звітності. До цінних папір?? відносяться путівки вбудинки відпочинку та санаторії, придбані за рахунок коштів спеціального фондупризначення, поштові марки, марки держмита, єдині і проїзні квитки.  Цінні папери обліковуються на рахунку 56 "Грошові документи" у журналі-ордері  № 3. Надходження і видача цінних паперів здійснюються за прибутковими та видатковимикасових ордерів з подальшим складанням касиром звіту по рухуцінних паперів. Бланки суворої звітності (трудові книжки і вкладні листи доних, квитанції подорожніх листів автотранспорту тощо) обліковуються напозабалансовому рахунку 006 "Бланки суворої звітності".

Касир несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіхприйнятих ним цінностей і за будь-який заподіяну у зв'язку з неправильним їхзберіганням збитків підприємству.

Інвентаризація (ревізія) наявності грошових коштів в касі проводитьсявідповідно до Положення про бухгалтерський облік та звітності не менше одного разуна місяць. Ревізія каси проводиться раптово комісією, призначеною наказомкерівника підприємства, в присутності касира. При цьому полістноперевіряються готівкові гроші, грошові документи, цінні папери і бланкисуворої звітності.

Розписки на видані суми готівкою, не оформлені витратнимикасовими ордерами, в залишок по касі не включаються. Результатиінвентаризації оформляються актом (ф. № інв. 15).

На зворотному боці акта матеріально відповідальна особа пишепояснення про причини надлишків чи нестач, встановлених інвентаризацією,а керівник підприємства - рішення за результатами інвентаризації.  Виявлені надлишки готівкових грошей оприбутковуються з наступним перерахуванням додохід бюджету (на держпідприємствах) або перераховуються в дохід підприємства:

Д-т сч.50 "Каса"

К-т сч.68 "Розрахунки з бюджетом", 80 "Прибутки і збитки ".

У разі виявлення недостач їх суми підлягають стягненню з матеріальновідповідальної особи (касира) і оформляються записом:

1. Д-т сч.84 "Нестачі і втрати від псування цінностей"

К-т сч.50 "Каса"

2. Д-т сч.73 "Розрахунки з персоналом за іншими операціями"

К-т сч.84 "Нестачі і втрати від псування цінностей".

За наявності у підприємства валютного рахунку та коштів у валюті іншихдержав може виникнути необхідність у використанні готівковоїінвалюти. Окремого рахунку для цих цілей не передбачено, тому вскладі рахунку 50 "Каса" відкривається субрахунок, наприклад субрахунок 50-2 "Касав іноземній валюті ". Облік операцій організовується за видами валют. Банквидає підприємству готівкову інвалюту тільки на певну мету:витрати на відрядження і придбання строго обмеженого кола. Приотриманні в банку:

Д-т сч.50-2 "Каса в іноземній валюті"

К-т сч.52-2 "Поточний валютний рахунок".

При видачі під звіт:

Д-т сч.71-2 "Витрати з підзвітними особами по закордонних відрядженнях"

К-т сч.50-2 "Каса в іноземній валюті ".

У будь-якому разі, так само як і по рахунку 52" Валютний рахунок ", облік рухуготівкової інвалюти проводиться у двох оцінках: за видами валют і в рублях.  Синтетичний облік ведеться тільки в рублях. Використовуються облікові регістри:журнал-ордер № 1/1 і відомість № 1/1.

Залишки касової готівки в інвалюті піддаються переоцінці призміну курсу рубля по відношенню до наявної в підприємства іноземноївалюті. Результат переоцінки відображається в кореспонденції субрахунку 50-2 зрахунком 80 "Прибутки та збитки".