Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік грошових коштів і розрахунків.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Облік грошових коштів і розрахунків.

1. Господарські зв'язки і розрахункові відносини підприємств.

Господарські зв'язки - необхідна умова діяльності підприємств, такяк вони забезпечують безперебійність постачання, безперервність процесувиробництва і своєчасність відвантаження і реалізації продукції. Оформляютьсяі закріплюються господарські зв'язки договорами, згідно з якими однепідприємство виступає постачальником товарно-матеріальних цінностей, робіт абопослуг, а інше - їхнім покупцем, споживачем, а отже, і платником.

Чітка організація розрахунків між постачальниками та покупцями надаєбезпосередній вплив на прискорення оборотності оборотних коштів ісвоєчасне надходження грошових коштів.

У підприємства виникають взаємовідносини з персоналом, який виконуєвиробниче завдання, що також тягне за собою розрахунки з працівникамипідприємства, з органами соціального забезпечення та іншими організаціями таособами. Всі ці розрахунки здійснюються у грошовій формі.

Між підприємствами, установами та організаціями розрахунки проводятьсябезготівково. Безготівкові розрахунки ведуться шляхом перерахування (переказу)грошових коштів з рахунку платника на рахунок одержувача за допомогоюрізних банківських операцій (кредитних і розрахункових), що заміщають готівкугроші в обігу. При цьому посередником при розрахунках між підприємствами таорганізаціями виступають відповідні установи банків (державніта комерційних).

Стосунки між банками і клієнтами носять договірний характер. Клієнтисамостійно обирають банки для кредитно-розрахункового обслуговування і можутьпроводити всі види банківських операцій в одному (за розрахунковими операціями)або декількох банках (за кредитними операціями).

Кредитні відносини банків з підприємствами оформляються кредитнимидоговорами.

Крім розрахункових рахунків, у банках відкриваються поточні і спеціальнірахунки для зберігання коштів суворо цільового призначення (Приватизаційнийфонд, акредитиви, і чекові книжки).

Основними завданнями обліку грошових коштів і розрахунків є: своєчасне і правильне документування операцій з рухугрошових коштів і розрахунків; оперативний, повсякденний контроль за збереженням готівкових грошовихкоштів і цінних паперів в касі підприємства; контроль за використанням коштів суворо за цільовимпризначенням; контроль за правильними і своєчасними розрахунками з бюджетом, банками,персоналом; контроль за дотриманням форм розрахунків, встановлених у договорах ізпокупцями та постачальниками; своєчасна вивірка розрахунків з дебіторами і кредиторами длявинятку простроченої заборгованості.

2. Облік операцій по розрахунковому рахунку.

Розрахункові рахунки відкриваються підприємствам, що є юридичнимиособами і мають самостійний баланс та ін

Порядок відкриття розрахункового рахунку регламентований інструкцією, ввідповідно до якої кожному підприємству може бути відкритий тільки одинрозрахунковий рахунок в одному з банків на його вибір.

На розрахунковому рахунку зосереджуються вільні грошові кошти інадходження за реалізовану продукцію, виконані роботи та послуги,короткострокові та довгострокові позики, одержувані від банку, та іншізарахування.

З розрахункового рахунку здійснюються майже всі платежі підприємства: оплатапостачальникам за матеріали, погашення заборгованості бюджету, соцстраху,одержання грошей у касу для видачі заробітної плати, матеріальної допомоги,премій і т.п. Видача грошей, а також безготівкові перерахування з цього рахункубанком здійснюються, як правило, на підставі наказу підприємства --власника розрахункового рахунку або з його згоди (акцепту).

В особливих випадках банк примусово списує кошти зрозрахункового рахунку за документами інших організацій. Наприклад, за наказамифінансових органів перераховуються суми прострочених податків і зборів, завиконавчими листами, наказам Держарбітражу - суми задоволених позовіві т.п. Банк, крім того, може списувати грошові кошти з розрахунковогорахунку підприємства без його наказу, з власної ініціативи (наприклад,відсотки за користування позиками, суми по прострочених позиках, завиконані ним послуги).

При розрахунках між підприємствами, банками та державою застосовуєтьсякалендарна система розрахунків, тобто всі платежі з розрахункового рахунку,включаючи відрахування до бюджету і виплату заробітної плати, проводяться впорядку календарної звітності (в порядку їх надходження до банку).

Прийом і видача грошей або безготівкові перерахування здійснюються банкомна підставі документів спеціальної форми, затвердженої ним же. З нихнайбільш поширеними є: оголошення на внесок готівкою, чек  (грошовий), платіжне доручення, розрахунковий чек, платіжна вимога --доручення.

Підприємство періодично (щодня або в інші встановлені банкомстроки) отримує від банку виписку з розрахункового рахунку, тобто перелікздійснених ним за звітний період операцій. До виписці банку додаютьсядокументи, отримані від інших підприємств і організацій, на підставіяких зараховані або списані кошти, а також документи, виписаніпідприємством.

Виписка з розрахункового рахунку є другим примірником особового рахункупідприємства, відкритого йому банком. Зберігаючи грошові кошти підприємств,банк вважає себе боржником підприємства (його кредиторська заборгованість),тому залишки коштів і надходження на розрахунковий рахунок записує покредиту розрахункового рахунку, а зменшення свого боргу (списання, видачаготівкою) - по дебету. Обробляючи виписки, бухгалтер повинен пам'ятати процю особливість і записувати зараховані суми і залишок по дебетурозрахункового рахунку, а списання - по кредиту. Виписка з розрахункового рахункумає певні показники, частина яких кодується банком, і ці жкоди використовуються підприємством.

Виписка банку замінює собою регістр аналітичного обліку за розрахунковимрахунку і одночасно служить підставою для бухгалтерських записів. Всідодані до виписки документи гасяться штампом "погашено". Помилковозараховані або списані з розрахункового рахунку суми приймаються на рахунок 63  "Розрахунки за претензіями", а банку негайно повідомляється про такі суми длявнесення виправлень. У наступних виписках банк вносить виправлення, а вбухгалтерський облік підприємства заборгованість списується.

На полях перевіреної виписки проти сум операцій і в документахпроставляються коди рахунків, кореспондуючих з рахунком 51 "Розрахунковий рахунок",а на документах вказується ще й порядковий номер його запису у виписці.  Ці дані необхідні для контролю за рухом грошових коштів,автоматизації облікових робіт, довідок, перевірок і подальшого зберіганнядокументів. Перевірка та обробка виписок повинні здійснюватися в день їхнадходження.

Отримана з банку виписка перевіряється й обробляється: підбираютьсявсі виправдувальні документи, проставляються кореспондуючі рахунку (коди),а по витратах на утримання та експлуатацію машин і устаткування,загальновиробничих і загальногосподарських витрат обігу, розрахунків збюджетом і іншим, крім того, проставляються і коди статей. Це необхіднотому, що аналітичний облік за багатьма рахунками організовується в розрізістатей. Угрупування сум за статтями здійснюється в листах-розшифровках,які відкриваються щомісячно в розрізі рахунків, цехів і заповнюються заданими документів до відповідних журналів-ордерів.

Синтетичний облік операцій по розрахунковому рахунку бухгалтерія підприємстваведе на рахунку 51 "Розрахунковий рахунок". Це активний рахунок, за дебетом якогозаписуються залишок вільних грошових коштів підприємства на початокмісяця, надходження готівки з каси підприємства, грошові кошти,зараховані від покупців продукції, замовників, дебіторів, отриманіпозики. За кредитом цього рахунку відображаються кошти в погашеннязаборгованості підприємства постачальникам матеріальних цінностей (послуг),підрядникам за виконані роботи, бюджету, банку за отримані позики,органам соціального страхування та іншим кредиторам, а також суми,виданий підприємству готівкою в касу.

Для відображення оборотів по кредиту рахунку 51 служить журнал-ордер № 2.  Обороти за дебетом цього рахунку записуються в різних журналах-ордерах і,крім того, контролюються відомістю № 2. Підставою для заповнення цихрегістрів є перевірені та оброблені виписки з розрахункового рахунку.

Суми з однаковими кореспондуючими рахунками кожної випискискладаються і записуються в журнал-ордер і до відомості підсумками.

Обов'язкова умова для заповнення регістрів - використання однієїрядки для кожної виписки незалежно від того, за який період вонаскладена. Кількість зайнятих строк журналу-ордера № 2 і відомості № 2 закожен місяць повинна бути однаковою і дорівнює кількості отриманих за цейперіод виписок з банку. Як у журналі ордері № 2, так і у відомості № 2суми записуються в розрізі кореспондуючих рахунків за дебетом і кредитомрахунку 51. Наявність цих показників за кожний звітний день і місяцьдозволяє рахунковим працівникам аналізувати джерела надходження грошовихкоштів на розрахунковий рахунок підприємства, контролювати цільове використаннякоштів, виконання зобов'язань перед бюджетом та іншими господарськимиорганами згідно із затвердженим календарним графіком фінансових платежів.