Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodika_vikladannya_ukrayinskoyi_movi_yak_nauk...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
133.46 Кб
Скачать

25. Використання наочності на уроках

Демонстраційними матеріалами у процесі навчання грамоти є:

– розрізна азбука для синтезу літер у склади, складів у слова;

– таблиці рукописних та друкованих літер, які застосовують на уроках письма;

– складові таблиці (лінійні, променеподібні тощо);

– предметні ілюстрації з узагальненими графічними звуковими схемами слів;

– сюжетні картини для складання речень та зв'язних висловлювань.

Роздавальний матеріал:

– розрізна азбука;

– складові таблиці для читання складів і творення слів;

– елементи узагальнених звукових графічних схем;

– картки з предметними та сюжетними малюнками тощо.

Важливого значення в інтенсифікації вивчення рідної мови методисти та вчителі-практики надають тематичним опорним плакатам, узагальнювальним таблицям, опорним схемам. Такі засоби навчання містять основні мовні відомості та факти, об'єднують у систему розрізнені поняття і явища, подають їх учням у сконцентрованому вигляді, активізуючи зорову пам'ять.

Окрему групу дидактичних матеріалів становлять технічні засоби навчання. ТЗН – це спеціально розроблені та виготовлені прилади, обладнання й устаткування, призначені для використання в навчально-виховному процесі. ТЗН прийнято розподіляти на екранні, звукові, екранно-звукові засоби та нові інформаційні технології.

До екранних ТЗН належать навчальні діафільми та діапозитиви, застосування яких можливе з використанням діапроекторів та кодоскопів.

Систематичне і цілеспрямоване застосування ТЗН підвищує ефективність процесу засвоєння знань, активізує мовленнєву діяльність молодших школярів.

Застосування в навчальному процесі з української мови сучасних інформаційних технологій, побудованих на використанні новітніх комп'ютерних засобів, сприяє розвитку інтелектуальних і творчих здібностей школярів, забезпечує індивідуалізацію та інтенсифікацію навчального процесу. Відповідно до інформаційно-навчальної ознаки класифікацію програмно-педагогічних засобів (ППЗ) можна здійснювати в системі педагогічного ланцюжка “теорія – практика – контроль”. ППЗ поділяють на такі види:

– інформаційно-пояснювальні, за допомогою яких подається навчальна інформація. Це комп'ютерні фільми, відеофільми тощо;

– діагностичні (контрольні) ППЗ, які допомагають діагностувати стан та якість засвоєння знань;

– навчально-тренувальні, ігрові, моделювальні ППЗ, призначені для повторення, закріплення, усвідомлення знань, формування вмінь, навичок їх застосування у практичній діяльності;

– комбіновані, які містять у своїх змістових і операційно-діяльнісних компонентах усі вищеперелічені ознаки. До комбінованих ППЗ зараховують і електронний підручник.

Досвід учителів початкових класів переконує в необхідності запровадження ущільнених форм роботи, коли учні групами почергово працюють з комп'ютером та іншими засобами навчання: підручником, роздавальним матеріалом тощо. Протягом такого уроку учень може отримати дві оцінки: за виконання комп'ютерної навчальної програми та виконання самостійної роботи в зошиті (на картках) тощо.