Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_do_kursovoyi.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо виконання курсової роботи

1. Цілі та завдання курсової роботи

Курсова робота є самостійною, науково-практичною роботою студен­та, що підсумовує набуті ним знання, вміння та навички з основних дис­циплін, передбачених навчальним планом за курс навчання. Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентом за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Курсова робота є важливим ета­пом підготовки спеціаліста в галузі права, готує студента до виконання са­мостійної роботи за спеціальністю.

В курсовій роботі студент повинен засвідчити, що він оволодів не­обхідними теоретичними знаннями та навичками їх практичного за­стосування в конкретних умовах. У зв'язку з цим робота має виконува­тись стосовно конкретного об'єкта і містити його аналіз з конкретними про­позиціями щодо розв'язання проблем та завдань, які розглядаються в даній роботі.

Виконання курсової роботи передбачає основні цілі:

- поглиблення, розширення та систематизацію теоретичних знань і практичних навичок, отриманих студентом за певний період на­вчання за спеціальністю;

- оволодіння методиками теоретичного та експериментального дослі­дження при розв'язанні конкретних міжнародних правових, політич­них, економічних та соціальних проблем, пов'язаних з аналізом та розробкою рекомендацій для прийняття відповідних управлінських рішень;

- розвиток навичок пошуку та систематизації інформації, її обробки із застосуванням автоматизованих інформаційних систем та технологій, математичних методів обробки інформації, моделювання та прогно­зування;

- розвиток умінь та навичок у проведенні самостійних аналітичних робіт, а також оволодіння методами та формами їх виконання;

- визначення підготовленості студента для самостійного аналізу та викладу матеріалу, вміння захищати свою роботу перед комісією.

Головне завдання майбутнього спеціаліста-правознавця полягає в проведенні аналізу діяльності досліджуваного об'єкта і в розробленні пропозицій для прийняття рішень за його результатами. В сучасних умовах розбудови державності України особливу значимість мають питання, пов'я­зані із зовнішньополітичними, зовнішньоекономічними та міжнародними правовими аспектами діяльності державних та підприємницьких структур, їх іншим формаційно-аналітичним забезпеченням, створенням відповідно­го іміджу тощо.

Курсова робота повинна носити проблемний характер, сутність якого по­лягає у вмінні аналізувати, досліджувати проблему з допомогою наукових методів, синтезувати та узагальнювати накопичений в процесі аналізу матері­ал, а також розробляти рекомендації на рівні оперативних, тактичних та стра­тегічних рішень.

2. Вибір і затвердження теми та керівника курсової роботи

Тематика курсових робіт розробляється та щорічно оновлюється кафе­дрою з урахуванням замовлень організацій та установ і особливостей поточ­ного стану міжнародних інформаційних, правових, політичних та економіч­них відносин.

Студенту надається право самостійно обрати тему курсової роботи із запропонованого кафедрою переліку або запропонувати свою з обгрунту­ванням доцільності її розробки.

Науковий керівник призначається завідувачем кафедри з числа осіб професорсько-викладацького складу університету.

Науковий керівник курсової роботи:

- допомагає студенту скласти плану роботи та програму відбору необхідного матеріалу;

- рекомендує студенту спеціальну, нормативну літературу та інфор­маційні джерела за обраною темою курсової роботи;

- регулярно консультує студента, а при необхідності організовує консультації у інших викладачів, контролює протягом усього періоду графік виконання ним курсової роботи, її якість та своєчасність виконання, а також інформує завідувача кафедри про хід підготовки роботи до захисту;

- визначає готовність курсової роботи до захисту;

- присутній на захисті курсової роботи в складі комісії та оцінює роботу.

Науковий керівник повинен допомогти студенту визначити найбільш ефективні рішення, всебічно стимулювати творчість і самостійність при виконанні ним курсової роботи.