Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

3.6 Структура та зміст функції планування на підприємстві.

Місія діяльності підприємства-бази практики: «Бути одним з найкращіхв області з виробництва та збуту продукції рослинництва, забезпечувати довготривалий прибутковий ріст бізнесу за рахунок ефективного управління і професіоналізму працівників.

До параметрів середовища, що забезпечують ефективну діяльність індивідів, які спільно працюють в організації, належить усвідомлення кожним не лише цілей, завдань, а й методів їх здійснення — чітких і зрозумілих планів діяльності. Щоб індивідуальні та колективні зусилля були успішними, люди повинні знати, чого від них очікують. Отже, індивідуальна і спільна діяльність персоналу організації повинна плануватися. Це забезпечує реалізація функції «планування», яка є однією з основних у менеджменті. «Ми живемо у таку економічну, технологічну і соціальну еру, в якій планування поряд з іншими управлінськими функціями стало необхідним для забезпечення життєдіяльності підприємства. Зміни й економічне зростання створюють можливості, але вони супроводжуються і ризиком, особливо в епоху суперництва за ринки, ресурси і вплив. Завданням планування і є зведення до мінімуму ризику завдяки використанню наявних можливостей».

Після визначення комплексу цілей діяльності організації постає потреба в упорядкованому плануванні — прийнятті рішень про те, що робити, як робити, хто і що повинен робити. Організація приступає до планування своєї діяльності.

Планування як функція менеджменту — конкретизація цілей у системі показників соцішіьно-господарської діяльності організації та розроблення стратегії й тактики виробничої, управлінської діяльності, орієнтованої на досягнення цілей менеджменту і виконання розроблених планів.

Планування в менеджменті має такі завдання:

- свідома організація виробничо-господарської діяльності;

  • спонукання працівників «заглядати в майбутнє», тобто прищеплення їм –

  • здатності погоджувати щоденні дії з перспективою розвитку організації;

використання плану як критерію для контролю фактичних параметрів; організація щоденної особистої праці всіх працівників управління. Система планів організації, окремих працівників і їх груп зумовлюється комплексом цілей організації і охоплює економічну, соціальну, організаційну і технічну підсистеми.

Отже, планування спрямоване на оптимальне використання можливостей організації, у тому числі на найефективніше використання всіх видів ресурсів і усунення помилкових дій, які можуть призвести до спаду ефективності діяльності організації. Планування як діяльність охоплює:

  • деталізацію цілей у формі завдань, вирішення яких необхідне для досягнення загальних цілей;

-визначення засобів І способів вирішення завдань;

- забезпечення виконання, завдань необхідними ресурсами

- пошук їх джерел і способів оптимального розподілу в часі, між сферами діяльності та між виконавцями.

Планування як функція менеджменту не зводиться лише до розроблення планів економічного або соціального розвитку, а є складним комплексом робіт та попередніх рішень для забезпечення ефективної поточної і майбутньої діяльності організації. Водночас воно є не просто сукупністю певних робіт або документів, у яких зафіксовані певні рішення, а й інструментом впливу на людей, тобто однією з організаційних складових процесу менеджменту. З огляду на функціональну спрямованість виокремлюють економічне й організаційне та стратегічне планування.

Аналіз деякир результатів на підприємстві виявив необхідність стратегічного планування. Планування здійснюється мінімально на рік. Такі дії дають підприємству повністю реалізувати свій потенціал і отримати максимальні результати від діяльності. Менеджери, які займаються стратегічним плануванням, розробляють прогноз та сценарій розвитку зовнішніх та внутрішніх факторів на основі СВОТ-аналізу, а також систему стратегічних планів та аналіз системи альтернативних планів реалізації стратегії.

Слід враховувати фактори, які можуть можуть відкрити підприємству нові можливості:

1.Розширення і модернізація обладнання.

2.Орієнтація на молодих талановитих спеціалістів.

3.Розробка програми стимулювання збуту.

Не менш важливим є врахування факторів, які можуть спричинити загрозу діяльності підприємства:

1.Занадто високі ціни на продукцію.

2.Проблеми з оплатою праці працівників, тощо.

3.7 Опис та оцінка здійснення функції контролю на підприємстві.

Контроль - це процес, що забезпечує досягнення цілей організації, Він необхідний для виявлення та розв'язання проблем, що виникли раніше, ніж вони стануть досить серйозними. Та може також використовуватися для стимулювання успішної діяльності.

Процес контролю складається з визначення стандартів, виміри фактично досягнутих результатів та проведення коригувань у випадку, коли досягнуті результати суттєво відрізняються від встановлених стандартів.

Здійснення функції контролю основується на організації системи обліку та звітності, що включає фінансові та виробничі показники діяльності та проведення їх аналізу.

В ПП «Карапуз Херсон» використовують дві форми контролю: фінансовий та адміністративний.

Фінансовий контроль реалізується на основі співставлення досягнутих результатів господарювання з фінансовим планом підприємства. Він здійснюється шляхом одержання фінансової звітності від кожного структурного підрозділу по

найважливішим економічним показникам діяльності по загальноприйнятим стандартам.

Адміністративний контроль здійснюється у відповідності з господарськими результатами, що плануються в поточному бюджеті. При цьому порівнюються планові та фактичні результати виробництва та реалізації продукції підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]