Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

2. Кадровий зріз внутрішнього середовища організації.

Трудовий колектив підприємства складається з 11 осіб, які зайняті в діяльності на основі трудового договору.

Діяльністю підприємства управляє його засновник - генеральний директор та його заступники:головний економіст, менеджер по збуту, головний бухгалтер.

Організаційна структура підприємства є лінійно-функціональною. Лінійному керівнику в розробці відповідних рішень, програм, планів допомагають його функціональні замісники. Вони проводять свої рішення через вище керівництво ї доводять їх до виконавців нижчого рівня, їх роль на підприємстві дуже значна, оскільки вони здійснюють технічну підготовку діяльності, розробляють варіанти рішень питань, пов'язаних з керівництвом діяльності, звільняють генерального директора від планування, фінансових розрахунків, матеріально-технічного забезпечення і т. ін.

Управління фінансовою діяльністю здійснює директором і головним бухгалтером. Разом з директором він несе відповідальність за фінансовий стан підприємства. Економічна служба побудована на принципі максимального врахування динаміки навколишнього середовища.

Збутово-маркетингова діяльність належить менеджеру по збуту.

Облік діяльності фірми здійснює головний бухгалтер.

Керівник здійснює оперативне планування, реалізацію поставлених завдань, вносить відповідні корективи та здійснює контроль за процесом виконання плану. Свою діяльність, виходячи з стратегії розвитку підприємства, він будує на основі інформації, отриманої відголовног економіста, менеджера по збуту та головного бухгалтера.

Організаційна структура постійно вдосконалюється, все більше пристосовується до ринкових умов господарювання, але головним напрямком вдосконалення є перехід до стратегічного менеджменту. В зв'язку з цим в перспективі все більше приділятиметься уваги управлінню маркетингом, що включає в себе не тільки прогноз розвитку ринку, але і можливість впливати на майбутнє.

2.1 У більшості випадків у статуті підприємства зазначено, що його власником визначається структура і штатна чисельність працівників, а також розробляється штатний розклад. На практиці дана функція іноді покладається на відділ кадрів (якщо він є), але найчастіше - на бухгалтера, особливо, на початковій стадії діяльності підприємства.

Штатний розклад варто складати у відповідності зі структурними підрозділами підприємства в порядку підпорядкованості 1 (з огляду на підпорядкованість усередині структурного підрозділу). Даний розклад затверджується на початку року директором (керівником) підприємства і діє протягом календарного року. У штатному розкладі можуть також вказуватися і надбавки до посадових окладів деяким категоріям працівників. Необхідно відзначити, що в штатному розкладі можуть бути затверджені однакові назви посад, але з різними посадовими окладами.

Таблиця 1

Аналіз управлінського персоналу підприємства спп пат «Чорнобаївське»

№ п/п

Прізвище, ініціали працівника

Посада

Стать, чол./жін.

Вік, років

Загальний трудовий стаж, років

Стаж роботи в організації, років

Стаж роботи на даній посаді, років

Освіта: який заклад закінчив, у якому році

Спеціальність (за дипломом)

Категорія «Керівники»

ТОР-менеджери

1.

Карапуз В. В.

Директор

чол.

47

21

10

8

Вища ХНТУ, 1988 р.

Економіка підприємства

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

2.

Берьоза Т. І.

Гол. бухгалтер

жін.

50

27

18

16

Вища ХДАУ, 1978 р.

Облік і аудит

3.

Бурим Н. С.

Гол. економіст

жін.

44

19

11

9

Вища НДРУ ім. Петра Могили

економіст

4.

Сушич Ю. Ю.

Нач. транспортного відділу

чол.

55

25

15

10

Вища

ХНТУ

1985 р

інженер

5.

Півчук М.О

Головний агроном

чол.

52

Вища

ХДАУ

1989 р.

агроном

MIDDL-менеджери

6.

Бабич О. В.

Завід. складом

чол.

47

20

17

15

ХПМЛ, 1985 р.

слюсар-ремонтник

7.

Лисенко В. В.

Заст. гол.бухг.

39

14

12

8

вища, ХНТУ, 1995 р.

бухгалтер

LOWER-менедже-ри

Категорія «Спеціалісти»

8.

ХабленкоА. І.

Юрист-консультант

жін.

38

15

3

3

Вища, ОНЮА 1996 р.

Юрист

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

9.

Черков В. Є.

Менеджер по збуту-аналітик

чол.

28

5

4

4

Вища ХДАУ 1995

Менеджер

Категорія «Технічні управлінці»

10.

Кушич Ф. В.

Диспетчер

Жін.

45

15

10

9

Середня спеціальна

11.

Гончар С. Д.

Комірник-ваговик

53

30

12

12

Середня спеціальна

Всього

11

2.3 Посадові інструкції, так само як колективний договір та правила внутрішнього трудового розпорядку, повинні бути на кожному підприємстві. І це не тільки традиція, але і вимога нормативного акту. Згідно посадової інструкції кожен працівник має свої завдання та обов'язки, права, відповідальність, тощо.

Згідно з посадовою інструкцією бухгалтер має такі завдання та обов'язки:

  1. Самостійно і в повному обсязі веде облік необоротних активів, запасів, коштів, розрахунків та інших активів, власного капіталу та зобов'язань, доходів та витрат за прийнятою на підприємстві формою бухгалтерського обліку з додержанням єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку та з урахуванням особливостей діяльності підприємства й технології оброблення даних.

  2. Забезпечує повне та достовірне відображення інформації, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, на рахунках бухгалтерського обліку.

  3. За погодженням з власником (керівником) підприємства та керівником підрозділу бухгалтерського обліку, подає в банківські установи документи для перерахування коштів згідно з визначеними податками й платежами, а також для розрахунків з іншими кредиторами відповідно до договірних зобов'язань.

  4. Бере участь у проведенні інвентаризації активів і зобов'язань, оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки й псування активів підприємства, у перевірках стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

  5. Готує дані для включення їх до фінансової звітності, здійснює складання окремих її форм, а також форм іншої періодичної звітності, яка грунтується на даних бухгалтерського обліку.

  6. Забезпечує підготовку оброблених документів, реєстрів і звітності для зберігання їх протягом установленого терміну.

  7. Бере участь у підготовці пропозицій щодо: — внесення змін до обраної облікової політики, удосконалення внутрішньогосподарського (управлінського) обліку та правил документообігу;

— розроблення додаткової системи рахунків і регістрів аналітичного обліку, звітності й контролю господарських операцій

— забезпечення збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, залучення кредитів та їх погашення, регулювання діяльності підприємства та інших питань, пов'язаних з інформацією про фінансове становище підприємства та результати його діяльності.

  1. Постійно знайомиться та вивчає нові нормативно-методичні ти довідкові документи з питань організації та ведення бухгалтерського обліку та вносить пропозиції щодо їх впровадження на підприємстві.

  2. Виконує окремі службові доручення свого безпосереднього керівника.

А також бухгалтер має право:

  1. Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.

  2. Вносити на розгляд головного бухгалтера пропозиції по вдосконалення роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією інструкцією.

  3. В межах своєї компетенції повідомляти безпосередньому керівнику про всі виявлені недоліки в діяльності підприємства та вносити пропозиції щодо їх усунення.

  4. Вимагати та отримувати особисто або за дорученням головного бухгалтера у керівників структурних підрозділів та фахівців інформацію та документи, необхідні для виконання його посадових обов'язків.

  5. Залучати фахівців усіх структурних підрозділів до виконання покладених на нього завдань.

  6. Вимагати від керівництва підприємства сприяння у виконанні своїх посадових обов'язків

Бухгалтер несе відповідальність:

  1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, — в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, — в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  3. За завдання матеріальної шкоди — в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

Згідно посадової інструкції директор має такі завдання та обов'язки

  1. Представляє Директору Товариства плани фінансово-господарської діяльності, несе персональну відповідальність за їх виконання.

  2. Здійснює господарське управління майном Товариства, без права його відчуження будь-яким способом.

  3. Готує та подає Директору Товариства на затвердження Положення про внутрішні підрозділи Товариства, інструкції та інші акти внутрішнього регулювання діяльності Товариства.

  4. Видає розпорядження, обов'язкові для усіх працівників Товариства, з усіх питань, що віднесені цим наказом до його відання.

  5. Вносить Директору Товариства пропозиції про наймання на роботу і звільнення з роботи працівників Товариства, переведення їх на іншу роботу, застосування стягнень та заохочень.

  6. Готує та подає на затвердження Директору Товариства графіки змін, відпусток та інші документи організаційно-розпорядчого та адміністративно-господарського характеру.

  7. Контролює виконання працівниками службових обов'язків.

  8. Розробляє та подає Директору Товариства на затвердження правила, процедури та інші внутрішні документи Товариства.

  9. Готує та подає Директору Товариства на затвердження пропозиції про використання фондів розвитку виробництва, соціального розвитку та резервного фонду.

  10. Готує та подає Директору Товариства на затвердження пропозиції щодо цін та тарифів на продукцію і послуги Товариства.

  11. Виконує інші функції, які не суперечать Статуту Товариства, наказу “Про Виконавчого директора товариства” та випливають з статутних цілей та завдань Товариства.

Директор підприємства має право:

  1. На підставі довіреності, виданої Директором Товариства, діє від імені Товариства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, а також у загальних судах та спеціалізованих судах (господарських, адміністративних та інших судах, визнаних як спеціалізовані).

  2. Приймати рішення за поданням:

- про притягнення працівників, що порушили виробничу та трудову дисципліну, винних в завданні матеріальної шкоди підприємству, до матеріальної та дисциплінарної відповідальності;

- про моральне та матеріальне заохочення працівників, що відзначилися.

Директор несе відповідальність:

  1. Несе відповідальність перед Директором Товариства за виконання статутних цілей та завдань, облік і звітність Товариства.

  2. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  3. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  4. За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

  5. Виконавчий директор несе персональну відповідальність за наслідки прийнятих ним рішень, що виходять за межі його повноважень, які визначені чинним законодавством, Статутом Товариства, іншими нормативними правовими актами. Виконавчий директор не звільняється від відповідальності, якщо дії, що тягнуть відповідальність, були здійснені особами, яким він делегував свої права.

  6. Виконавчий директор, який недобросовісно використовує майно та кошти товариства у власних інтересах, або в інтересах, протилежних статутним цілям, несе відповідальність в межах, визначених цивільним, кримінальним та адміністративним правом.

Головний економіст керує науково-економічним та організаційно-економічним забезпеченням діяльності підприємства. Вона розробляє і організує впровадження заходів щодо підвищення продуктивності, ефективності та рентабельності виробництва, якості продукції, зниження собівартості, забезпечення зростання продуктивності праці, досягнення ефективних результатів за умов раціоналізації витрат матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. У перелік її обов`язків входить координація діяльності економічних підрозділів підприємства щодо складання перспективних планів роботи в умовах конкуренції згідно з укладеними господарськими договорами, розробки поточних планів з необхідними обґрунтуваннями і розрахунками, організаційно-технічних заходів з удосконалення господарського механізму, економічної діяльності, виявлення і використання резервів виробництва.

2.4 В умовах ринкової економіки заробітна плата виконує відтворювальну функцію, забезпечуючи розширення відтворення робочої сили, як джерела коштів; стимулюючу функцію, виступаючи інструментом мотивації до високопродуктивної і ефективної праці; регулюючу функцію, перебуваючи інструментом перерозподілу робочої сили з урахуванням ринкової кон'юнктури, і соціальну функцію, забезпечуючи соціальну справедливість винагороди за працю.

Дієвість системи оплати праці та стимулювання залежить в значній мірі від дотримання вироблених теорією і практикою принципів і правил в даній сфері, які можна розглядати у двох аспектах: об'єктивні принципи організації заробітної плати; принципи стимулювання мотивації праці. Одним з основних принципів раціоналізації оплати праці є принцип випереджаючого темпу росту продуктивності праці в порівнянні з ростом заробітної плати. Дотримання цього принципу є обов'язковою вимогою розширення виробництва.

Принцип залежності заробітної плати від результатів виробничо-господарської діяльності полягає у визначенні зв'язку заробітної плати з результатами діяльності підприємства, що підвищує стимулюючу функцію заробітної плати. Дотримання принципу гнучкості заробітної плати обумовлене зміною впливу різних факторів на мотивацію праці учасників виробництва, так і в економіці загалом. Принцип диференціації заробітної плати в залежності від кваліфікації працівників, умов праці, галузевої незалежності базується на встановленні різного рівня оплати праці, який враховує об'єктивні відмінності в праці. Серед принципів організації оплати праці, одним з найважливіших є раціональне поєднання державного регулювання з децентралізованим.

На підприємстві працює 11 чоловік, річний фонд оплати праці складає 98,6 тис. грн., в тому числі 76,5 тис. грн. — фонд основної заробітної плати, 22,1 тис. грн. - фонд додаткової заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]