Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9-10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

3) Доходи майбутніх періодів відображаються в розділі 1 Відомості 3-м по видах доходів.

9.3. Облік праці та її оплати

Основним законодавчим документом, що визначає економічні, правові й організаційні засади оплати праці працівників, що знаходяться в трудових відносинах, на підставі трудового

договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності, є Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, зі змінами і доповненнями Крім того, розробленим у виконання вищевказаного Закону нормативним документом, що визначає склад витрат по оплаті праці, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004р. №5 та ПКУ.

Заробітна плата — це винагорода, визначена, як правило, у грошовому виразі, що за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану ним роботу.

Розмір заробітної плати залежить від складності й умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці і господарської діяльності підприємства.

Відповідно до Інструкції № 5, витрати на оплату праці складаються з:

  1. фонду основної заробітної плати;

  2. фонду додаткової заробітної плати;

  3. інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Основна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у виді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робочих і посадових окладів для службовців. Виплати, що входять у фонд основної заробітної плати, приведені в п.2. Інструкції № 5.

Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи і винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Виплати, що входять у фонд додаткової заробітної плати, приведені п. 2. Інструкції № 5.

Інші заохочувальні і компенсаційні виплати — виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії по спеціальних системах і положеннях, компенсаційні й інші грошові і матеріальні виплати, не передбачені актами діючого законодавства, чи вироблені поверх норми (п. 2 Інструкції №5).

Існують інші виплати — які не входять у фонд оплати праці. Вони приведені в п.З. Інструкції № 5 .

У той же час у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 26 «Виплати працівникам», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 22.11,2003 р. № 601, передбачена наступна класифікація виплат працівникам:

  • поточні виплати;

  • виплати при звільненні;

  • виплати при завершенні трудової діяльності:

  • виплати інструментами власного капіталу;

  • інші довгострокові виплати.

Витрати на оплату праці в цьому списку знаходять своє відображення в складі поточних виплат, що, зокрема, включають заробітну плату відповідно до окладів і тарифів, інші нарахування по оплаті праці; виплати за невідпрацьований час (щорічні відпустки й інший оплачуваний невідпрацьований час); премії й інші заохочувальні виплати, що підлягають сплаті протягом дванадцяти місяців по закінченні періоду, у якому працівники виконують відповідну роботу, і т.п.

Згідно ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24,03.95 р. № 108/95 ВР, зі змінами і доп., заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні в терміни, встановлені в колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим чи неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. Забороняється робити виплату заробітної плати в магазинах роздрібної торгівлі, питних і розважальних закладах, за винятком тих випадків, коли заробітна плата виплачується працюючим у даних закладах особам.

З процесом нарахування і виплати заробітної плати персоналу підприємства пов'язана необхідність передбачених законодавством нарахувань і утримань. Причому платниками перших є роботодавці, других самі працівники.

Коло платників, база обкладання, ставка, порядок стягнення і перерахування визначені окремо для кожного обов'язкового платежу відповідними законодавчими і нормативними документами. У даний момент ці питання, регулюються нормативними документами (зазначені у нормативних док.)

Спрощеним Планом рахунків для обліку п узагальнення інформації про розрахунки по оплаті праці передбачений рахунок 66 «Розрахунки по оплаті праці». По кредиту рахунка 66 відображаються нарахована працівникам підприємства основна і додаткова заробітна плата, премії, виплати по тимчасовій непрацездатності, інші нарахування, по дебету — виплата заробітної плати, премій, і т.п., а також суми утриманих податків, внесків, платежів по виконавчих документах, вартість отриманих матеріалів, продукції і товарів у рахунок заробітної плати й інші утримання із сум оплати праці персоналу.

Розрахунки з персоналом підприємства по інших операціях, наприклад, по виданих позичках, здійснюються на рахунку 37»Розрахунки з різними дебіторами» чи на рахунку 68«Розрахунки по інших операціях» у залежності від заборгованості, що виникла (дебіторської чи кредиторської). Аналітичний облік розрахунків з персоналом необхідно вести по кожному працівнику, видам виплат і утримань.

Облік і узагальнення інформації про суми ЄСВ і податку з доходів фізичних осіб, пов'язаних з нарахуванням і виплатою доходів персоналу підприємства ведеться на рахунку 64 «Розрахунки по податках і платежам». Підприємствам доцільніше відкривати окремі субрахунки до даного рахунка по видах платежів. Так, для обліку платежів, пов'язаних з нарахуванням і виплатою доходів персоналу підприємства, можна відкрити наступні субрахунки: «Податок з доходів фізичних осіб»;«ЄСВ». Така деталізація дозволить полегшити процес заповнення звітності за даними платежами.

По кредиту рахунка 64 відображаються суми нарахованих і утриманих платежів, пов'язаних з виплатою доходу персоналу підприємства, а по дебету — їхнє перерахування,

Сума нарахованої заробітної плати й інших виплат персоналу, а також пов'язаних з цим нарахованих внесків на соціальні заходи, підлягають відображенню по дебету рахунка 84 «Витрати операційної діяльності» з наступним списанням таких сум по кредиту в дебет рахунків:

  • 23 «Виробництво» у частині витрат, що підлягають включенню у виробничу собівартість продукції (робіт, послуг) і до складу загальновиробничих витрат;

  • 79 «Фінансові результати» -- у частині витрат, що відносяться до адміністративних, збутових і інших операційних витрат діяльності.

Якщо ж мале підприємство застосовує спрощений варіант обліку витрат відповідно до п. 44 П(С)БО 25, то усі відображені по дебету рахунка 84 витрати списуються в дебет рахунка 79 «Фінансові результати»,

Нарахування і виплата заробітної плати.

Кореспондуючі рахунки

п/п

Зміст господарської операції

Дебет рахунків

Кредит рахунків

1

Відображено витрати на оплату праці:

84 «Витрати операційної

66 «Розрахунки по оплаті

ДІЯЛЬНОСТІ»

праці»

- працівникам, зайнятим виробництвом продукції,

23 «Виробництво»

84 «Витрати операційної

виконанням робіт або наданням послуг,

ДІЯЛЬНОСТІ»

виправленням браку, працівникам апарату

управління цехами, ділянками

- працівникам адміністративно-управлінського

79 «Фінансові

84 «Витрати операційної

апарата, відділу збуту, продавцям, торговельним

результати»

діяльності»

агентам, зайнятим дослідженнями і розробками й

ін., або всього персоналу підприємства при

використанні спрощеного варіанта обліку витрат

2

Відображено витрати на оплату праці

85 «Інші витрати»

66 «Розрахунки по оплаті

працівникам, зайнятим запобіганням або ліквідацією

праці»

наслідків надзвичайних подій:

79 «Фінансові

85 «Інші витрати»

результати»

3

Відображено витрати на оплату праці працівникам, за виконану роботу, пов'язану з капітальними інвестиціями (наприклад, заробітна плата працівникам, зайнятим модернізацією й іншим поліпшенням 03):

15 «Капітальні інвестиції»

66 «Розрахунки по оплаті праці"

4

Відображено надходження в касу підприємства коштів від працівника, що раніше одержав зайву суму заробітної плати (наприклад, у результаті неправильного утримання суми податку з доходів фізичних осіб):

ЗО «Каса»

66 «Розрахунки по оплаті праці»

5

Відображено нарахування відпускних на підприємствах, що формує: забезпечення таких нарахувань, а також нарахування заробітної плати за рахунок засобів цільового фінансування або цільових надходжень:

47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів»

66 «Розрахунки по оплаті праці»

6

Відображено нарахування виплат за рахунок засобів фонду соціального страхування (наприклад, нарахування, допомоги з тимчасової непрацездатності з 6-го дня непрацездатності):

64 «Розрахунки по податках платежах» (Соцстрах)

66 «Розрахунки по оплаті праці»

7

Проведено утримання із заробітної плати:

-ЄСВ; - добровільних страхових внесків у Пенсійний фонд, у Фонд соціального страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, у Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, - податку з доходів фізичних осіб

66 «Розрахунки по оплаті праці»

64 «Розрахунки по податках і платежам»

- профспілкових внесків, суми за проживання в квартирах, гуртожитках житлово-комунального господарства підприємств

66 «Розрахунки по оплаті праці»

68 «Розрахунки по інших операціях»

- суми раніше виданої позички

66 «Розрахунки по оплаті праці»

37 «Розрахунки з різними дебіторами»

- вартості виданих проїзних документів, путівок у санаторії, будинки відпочинку...

66 «Розрахунки по оплаті праці»

30«Каса»

- заборгованості засновника підприємства що є працівником підприємства, по внесках у статутний капітал шляхом утримання із заробітної плати

66 «Розрахунки по оплаті праці»

40 «Власний капітал»

Нараховано внески на соціальні заходи, пов'язані з виплатою доходів:

84 «Витрати операційної діяльності»

64 «Розрахунки по податках і платежам»

працівникам, зайнятим виробництвом продукції, виконанням робіт або наданням послуг, виправленням браку, працівникам апарату управління цехами, ділянками

23 «Виробництво»

84 «Витрати операційної діяльності»

8.

Відображено виплату з каси підприємства заробітної плати

66 «Розрахунки по оплаті праці»

ЗО «Каса»

9

Відображена виплата заробітної плати працівникам шляхом перерахування належних сум на рахунки працівників у банках:

66 «Розрахунки по оплаті праці»

31 «Рахунки в банках»

10.

Сплачені внески на соціальні заходи і податок з доходів фізичних осіб, пов'язані з виплатою доходів

64 «Розрахунки по податках і платежам»

31 «Рахунка в банках»

11

Відображено реалізацію працівникам підприємства готової продукції, товарів, робіт, послуг, оборотних активів (виробничих запасів, та ін.) у рахунок погашення заборгованості по заробітній платі

66 «Розрахунки по оплаті праці»

70 «Доходи»

Методичними рекомендаціями № 422 для обліку розрахунків по оплаті праці передбачена Відомість 3-м, а саме розділ І даного регістра.

У графах 5-9 відображаються операції по кредиту рахунка 66, тобто, пов'язані з нарахуванням працівникам основної і додаткової заробітної плати, премій, допомоги по тимчасовій непрацездатності і т.п. У графах 11—18 відображаються операції по дебету даного рахунка, тобто усі відрахування із заробітної плати працівників: податку з доходів фізичних осіб, внесків у Пенсійний фонд, у фонди соціального страхування, сум виплачених авансів і

заробітної плати, сум утриманих аліментів, утримань по виконавчих листах і т.п. Невиплачені працівникам суми оплати праці відображаються в графі 20 з наступним перенесенням таких, сум по кожному працівнику (позиційним способом) у графу 4 Відомості 3-му наступному місяці,

Неодержана в установлений для виплати термін сума оплати праці відображається у Відомості 3-м у наступних місяцях як заборгованість з позначкою «Депон.» («Депоновано») у графі 3 із виказанням дати її депонування.

Слід зазначити, що заповнення графи 13 розділу II Відомості 3-м (по рах.64 «Розрахунки по податках і платежам») не передбачає розбивку утримань із заробітної плати по кожному їхньому виду, що враховуються в бухгалтерському обліку на рахунку 64 «Розрахунки по податках і платежам»: податку з доходів фізичних осіб, внескам у Пенсійний фонд, у фонди соціального страхування. Така форма даного регістра не дозволяє організувати окремий облік даних утримань, необхідний для ведення обліку в розрізі окремих податків і внесків, і відповідно — наявність даних, необхідних для складання відповідної звітності,

У цьому випадку можна порекомендувати розбити графу 13 розділу II Відомості 3-м на декілька граф для окремого обліку таких утримань.

Для обліку розрахунків по нарахуваннях і утриманням, пов'язаним з виплатою доходів персоналу підприємства, Методичними рекомендаціями №422 передбачений розділ І Відомості 3-м.

Список рекомендованої літератури:

Нормативні і регулюючі документи:

1. ПКУ

2. Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р, № І'058-ІУ(далі— Закон про пенсійне страхування).

3. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соц. страхування від нещасливого випадку па виробництві і професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності» від 23.09,99 р, № 1105-ХІУ

4. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням і похованням» від 18.01.2001 р, N9 2240-Ш.

  1. Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11,01.2001 р. №2213-111.

  2. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000р. № 1533-Ш

  1. Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05,2003 р. № 389-11 .зі змінами

  2. Закон України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97р. № 400/97-ВР, зі змінами і доповненнями.

  3. ЗУ „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов 'язкове державне соціальне страхування " від 08.07. Юр №2464-УІ.

Навчальна література

  1. Буряк П.Ю., Шевців Л.Ю., Хом'як Р.Л. Облік на підприємствах малого бізнесу: Навчальний посібник. - К.:ВД „Професіонал", 2005. - стор. 47-55; 77-93.

  2. Гура Н.О., Мельник Т.Г., Моторина Т.М. Облік на підприємствах малого бізнесу: Навч.посіб. - К.Знання, 2007. - 310с. - (Вища освіта ХХШ століття). — стор. 98-111; 143-152.

  3. Дроб'язко СІ., Козр Т.М., Холод С.Б. Облік та оподаткування підприємств малого бізнесу. Навч. посіб. / за ред.. П.Й. Атамаса - К. : Центр учбової літератури, 2012. - стор. Стор. 175 298.

  4. Дупай М.М., Денчук П.Н., Питель С.В. Організація, облік, звітність та оподаткування малого бізнесу: Навч. посібник. - Тернопіль: СМП "Астон", 2002.- стор. 36-57; 172-176.

  5. Костюк Д. Кузнєцов В.Бухгалтерський облік на малих підприємствах згідно з П(С)БО. - 6-те вид. Перероб. і доп. -Харків: Фактор, 2003,- стор. 80-90.

  6. Моссаковський В.Б. Бухгалтерський облік на підприємствах малого бізнесу: Навч. посібник. - К: КСУ, 2007. - стор. 34-36; 57-67.

1. Матвіїв М.Я., Хомин П.Я. Бухгалтерський облік на малих підприємствах за різними формами: Навчальний посібник - Київ:

Центр навчальної літератури, 2004. - стор. 140-161; 177-236 8. Ценклер Н.І., Макарович В.К. Організація бухгалтерського обліку на підприємствах малого бізнесу: Навчально-методичний

посібник для самостійного вивчення дисципліни. - Ужгород: „ПП Басараб М.М.". - 2005. стор. 72-88.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]