Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9-10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

9.2. Облік розрахунків по податкам і платежам

У бухгалтерському обліку для обліку й узагальнення інформації про розрахунки по податках, обов'язковим платежам, про податковий кредит і податкове зобов'язання по ПДВ, розрахункам по пенсійному забезпеченню і соціальному страхуванню, страхуванню на випадок безробіття, індивідуальному страхуванню і страхуванню майна - спрощеним Планом рахунків передбачений один рахунок 64 «Розрахунки по податкам і платежам».

Для забезпечення деталізації обліково-аналітичної інформації до даного рахунка доцільно відкрити окремі субрахунки. Так, для обліку податкових зобов'язань, не пов'язаних з нарахуванням і виплатою заробітної плати, доцільно відкрити наступні субрахунки: «Розрахунки по податках і обов'язкових платежах» — для обліку податків, зборів (обов'язкових платежів), що нараховуються і сплачуються у відповідності з чинним законодавством; «Податкові зобов'язання по ПДВ» (для платників ПДВ) — для обліку сум ПДВ, визначених виходячи із суми отриманих авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності і нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають наступному відвантаженню (виконанню) (аналог субрахунку 643 загального Плану рахунків); «Податковий кредит по ПДВ» (для платників ПДВ) — для обліку сум ПДВ, на які підприємство придбало право зменшити податкове зобов'язання (аналог субрахунку 644 загального Плану рахунків).

Крім того, аналітичний облік розрахунків по податках, зборам і обов'язковим платежам доцільніше організувати по їхніх видах. Це полегшить процес заповнення податкової звітності по окремих податках, зборам (обов'язковим платежам).

Окремі субрахунки «Податкові зобов'язання по ПДВ» і «Податковий кредит по ПДВ» можуть використовуватися підприємствами, зареєстрованими платниками ПДВ, у випадку чи перерахування одержання сум авансів (попередньої оплати) у наступному порядку:

- при зарахуванні на рахунки підприємства засобів від покупців (замовників) за продукцію, товари, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (передачі, виконанню), на суму ПДВ дебетується субрахунок «Податкові зобов'язання по ПДВ» у кореспонденції з кредитом субрахунку «Розрахунки по податках і платежам». У даний момент виписується податкова накладна,

  • при відвантаженні попередньо оплаченої продукції, товарів, інших матеріальних цінностей, виконанні робіт, послуг рахунки обліку доходів від реалізації дебетуються в кореспонденції з кредитом субрахунку «Податкові зобов'язання по ПДВ»;

  • при перерахуванні передоплати за продукцію, товари, роботи, послуги субрахунок «Розрахунки по податках і платежам» дебетується в кореспонденції з кредитом субрахунку «Податковий кредит по ПДВ» у випадку наявності податкової накладної. Якщо податкова накладна відсутня то даний запис не здійснюється, тому що відповідно до п. 7.4.5 ст. 7 Закону про ПДВ, не дозволяється включення «...у податковий кредит яких-небудь витрат, не підтверджених податковими накладними...».

При одержанні попередньо оплаченої продукції, товарів, інших матеріальних цінностей, робіт, послуг субрахунок «Податковий кредит по ПДВ» дебетується в кореспонденції з кредитом рахунків (субрахунків) обліку розрахунків з постачальниками і підрядчиками.

Для обліку зборів у Пенсійний фонд з окремих господарських операцій, передбачених постановою Кабінету Міністрів України «Про твердження Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» від 03.11.98 р. № 1740. зі змінами і доповненнями, також використовується рахунок 64.

Приведемо бухгалтерські записи по нарахуванню і сплаті податків, зборів, обов'язкових платежів (за винятком податків, внесків, пов'язаних з нарахуванням і виплатою заробітної

Кореспондуючі рахунки

п/п

Зміст господарської операції

Дебет рахунків

Кредит рахунків

1

Нараховано єдиний податок, збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та інші види податків і зборів, що включаються до складу витрат діяльності

84 «Витрати операційної діяльності»

64 «Розрахунки по податках і платежам»

3 одночасним списанням:

- до складу витрат на виробництво (у випадку, якщо нарахування і сплата зв'язана з виробництвом продукції, робіт, послуг)

23 «Виробництво»

84 «Витрати операційної діяльності»

- на фінансові результати (крім податків, зборів, обов'язкових платежів, що включаються до складу витрат на виробництво)

79«Фінансові результати»

84 «Витрати операційної діяльності»

2

Нарахований : зобов'язання з ПДВ, податок з реклами, акцизні, готельні, ринковий збори, збір за пакування при реалізації товарів, продукції, робіт і послуг, збір у Пенсійний фонд при продажу ювелірних, тютюнових виробів, послуг стільникового зв'язку і т.п.:

70 «Доходи»

64 «Розрахунки по податках і платежам»

3

Нарахований збір у Пенсійний фонд при покупці нерухомого майна, легкового автомобіля:

15 «Капітальні інвестиції»

64 «Розрахунки по податках і платежам»

4

Сплачені податки, збори, обов'язкові платежі

64 «Розрахунки по податках і платежам»

31 «Рахунки в банках»

Облік

торговельних патентів

1.

Відображена оплата вартості торговельного патенту протягом року

39 «Витрати майбутніх періодів»

31«Рахунки в банках»

2.

Нарахований податок на прибуток

85 «Інші витрати»

64 «Розрахунки по податках і платежам»

3

Списано на зменшення податкових зобов'язань по податку на прибуток вартість придбаних торговельних патентів, що відносяться до звітного періоду

64 «Розрахунки по податках і платежам»

39 «Витрати майбутніх періодів»

4

Віднесено на витрати вартість торговельних патентів, не перекритих прибутком звітного року

84 «Втрати операційної діяльності»

39 «Витрати майбутніх періодів»

79 «Фінансові результати»

84 «Витрати операційної діяльності»

У регістрах бухгалтерського обліку облік розрахунків з постачальниками і підрядчиками, покупцями і замовниками, різними дебіторами і кредиторами, по податках і платежам, облік виданих і отриманих векселів, довгострокових і поточних зобов'язань (крім зобов'язань, що враховуються в Журналі2), відстрочених податкових активів і зобов'язань відповідно до Методичних рекомендацій № 422 здійснюється в розділі І Відомості 3-м за формою додатка 5 до Методичних рекомендацій №422 .

Тобто в розділі І Відомості 3-м відображаються обороти по дебету і кредиту рахунків: 37 «Розрахунки з різними дебіторами»; 55 «Інші довгострокові зобов'язання»; 64 «Розрахунку по податках і платежам»;

  1. «Розрахунки по інших операціях»;

  2. «Доходи майбутніх періодів».

Усі записи в даному розділі групуються по зазначеним у ній рахункам шляхом вписування перед початком записів у графі 3 коду і назви відповідного рахунка бухгалтерського обліку, щодо якого далі здійснюються записи. Для заповнення граф 7 і 8 використовуються дані Відомостей 1-м, 3-м, 4-м і 5-м.

Усі записи здійснюються протягом місяця на підставі прийнятих до обліку первинних документів по господарських операціях, щодо яких кореспондуються зазначені у Відомості рахунки бухгалтерського обліку. Якщо первинні документи, прикладені до інших регістрів, використовуються для записів у даному регістрі (наприклад, документи по погашенню дебіторської заборгованості для здійснення записів у Відомості 1-м), то відповідні суми господарських операцій вносяться у Відомість 3-м на підставі даних відповідного регістра і використаних для ведення записів у ньому первинних документів (у даному) випадку — Відомість 1-м банківські документи).

Порядок заповнення розділу І Відомості 3-м залежить від виду відображених операцій і полягає в наступному:

  1. для обліку виданих і отриманих векселів, розрахунків з постачальниками і підрядчиками, покупцями і замовниками, з учасниками і підзвітними особами, з іншими дебіторами і кредиторами в графі 3 розділу І вказується назва (прізвище) дебітора (кредитора). При цьому для відображення розрахунків з дебіторами і кредиторами у Відомості приділяється необхідна кількість рядків для упорядкованих записів щодо розрахунків по кожному дебітору і кредитору з продовженням записів на вкладних аркушах. Сальдо на кінець місяця по кожному дебітору чи кредитору визначається розгорнуте і переноситься в графу 5 (із графи 21} і графу 6 (із графи 22) розділу І Відомості 3-м на наступний місяць;

  2. для обліку розрахунків з бюджетом, по відрахуваннях на пенсійне забезпечення, соціальний і інший види страхування в графі 3 розділу І вказуються види податків, платежів і відрахувань. По кожному виду податків, платежів і відрахувань щомісяця відображаються нараховані і належні до відшкодування суми податків і платежів, їхнє погашення, списання і т.п. Сальдо на кінець місяця визначається окремо по кожному виду податків, платежів і відрахувань (графи 21 і 22) і переноситься в графи 5 і 6 Відомості 3-м на наступний місяць;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]