Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_4_GK.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
109.06 Кб
Скачать

18

Тема 4. Грошові системи

  1. Сутність та структура грошової системи.

  2. Види грошових систем та їх еволюція

  3. Грошова система України.

  4. Державне регулювання грошового обороту та грошового ринку.

  1. Суть та структура грошової системи.

Грошова система – це форма організації грошового обороту в країні, установлена загальнодержавними законами.

Грошові системи сформувалися в ХУІ – ХУІІ ст. із виникненням і затвердженням капіталістичного способу виробництва. По мірі розвитку виробництва, товарно-грошових відносин відбуваються і суттєві зміни в грошовій системі.

Грошова система регулюється законами держави та іншими юридичними актами.

Грошова система – це сукупність визнаних загальнодержавними законами норм, правил, принципів, структур, методів, інструментів, які регулюють грошовий обіг в країні.

Отже:

  • грошова система створюється державою;

  • має нормативно-правовий характер.

Тобто, це явище суб’єктивнена відміну від грошового обігу, який єоб’єктивним.

Грошова система формується і функціонує на базі банківської системи і може розглядатися як складова останньої. Тому в багатьох країнах, правові норми, що формують грошову систему, визначаються безпосередньо в банківському законодавстві, насамперед у законах, що регламентують діяльність центральних банків. Відповідно до цих законів центральним банкам

надаються широкі повноваження з регулювання грошового обороту. Тому є всі підстави вважати центральний банк інституційним центром грошової системи. Йому належить вирішальна роль у забезпеченні ефективного функціонування грошової системи країни.

Оскільки грошова система кожної країни визначається її внутрішнім законодавством, саме явище грошової системи є суто національне. Кожна держава формує свою власну грошову систему, намагаючись надати їй повну незалежність та здатність протистояти зовнішнім впливам, якщо вони загрожують інтересам національної економіки. Наявність такої суверенної грошової системи є однією з ключових ознак політичної та економічної самостійності держави.

При нормативно-правовому підході до грошової системи в її складі можна виділити кілька окремих елементів, кожний з яких законодавчо зафіксований.

В грошовій системі України можна виділити такі елементи:

  • найменування грошової одиниці;

  • види та купюрність грошових знаків, які мають статус законного платіжного засобу;

  • масштаб цін;

  • регламентація безготівкових грошових розрахунків;

  • регламентація готівкового грошового обороту;

  • регламентація режиму валютного курсу та операцій з валютними цінностями;

- регламентація режиму банківського процесу;

  • державні органи, які здійснюють регулювання грошового обороту та контроль за дотриманням чинного законодавства.

1. Грошова одиниця – це встановлений в законодавчому порядку грошовий знак, який служить для вимірювання і вираження цін всіх товарів. Кожна країна дає грошовій одиниці свою назву.

Грошова одиниця, як правило, ділиться на більш дрібні кратні частини. В більшості країн встановлена десяткова система поділу 1: 10:100.

1 дол. – 100 центів;

1 фунт стерлінгів – 100 пенсів;

1 грн. – 100 коп.

2. Види грошових знаків, що використовуються в національній грошовій системі країни, визначаються відповідними юридичними актами.

В Україні це:

- банкноти (банківські білети) – гривня;

- розмінна монета.

Монета має законодавчо визначені форму, вагу, склад металу, зображення та надписи.

Розмінна монета зараз карбується із сплавів звичайних металів.

- міді, нікелю, алюмінію (така монета називається білонною).

Монопольне право на емісію грошей в Україні має ЦБ.

В окремих виняткових випадках емісія грошових знаків може доручатися міністерству фінансів. У такому разі грошові знаки називаються казначейські (скарбничими) білетами. Суттєва відмінність між зазначеними видами грошових знаків полягає у різних механізмах їх емісії – порядку випуску в обіг та вилучення з обігу.

Емісія казначейських білетів використовується безпосередньо для покриття бюджетних витрат і допускається, як правило, в умовах глибокої кризи державних фінансів. Щоб зняти будь-які перепони щодо своєчасного та повного покриття бюджетних витрат, емісійне право надається безпосередньо державній скарбниці, яка вільно використовує це право в межах затвердженого бюджетного дефіциту.

3. Масштаб цін являє собою величину грошової одиниці даної країни.

В епоху, коли гроші мали натурально-речову форму, зокрема золота та срібла, масштаб цін установлювався державою шляхом визначення вагового вмісту металу в грошовій одиниці. Визначена таким чином величина

грошової одиниці була важливим елементом системи ціноутворення. Адже купівельна спроможність таких грошей не могла істотно відхилятися від вартості їх офіційного металевого вмісту. Тому, змінюючи величину останнього, держава могла змінювати загальний рівень цін.

У сучасних умовах, коли в обігу перебувають нерозмінні на золото кредитні гроші, фіксація державою металевого вмісту грошової одиниці втратила сенс і скасована в усіх країнах. А масштаб цін утратив форму вагового вмісту металу в грошовій одиниці.

Але чи зберігся взагалі масштаб цін як елемент грошової системи ?

Про наявність масштабу цін сьогодні свідчать істотні відмінності в рівнях цін на одні й ті самі товари, виражені в грошових одиницях різних країн. Це є прямим свідченням того, що ціни визначені в різних масштабах, тобто в грошових одиницях різної величини. Більше того, ціни в одній і тій самій грошовій одиниці можуть істотно змінюватися, якщо остання знецінюється, тобто зменшується її величина як масштаб цін.

У більшості випадків масштаб цін у сучасних умовах змінюється стихійно, незалежно від волі держави, під впливом інфляційних процесів в економіці. Тобто місце і роль масштабу цін у процесі ціноутворення істотно змінилися. Уже не держава свідомо змінює масштаб цін з метою впливу на їх рівень, а стихійні процеси в ціноутворенні змінюють масштаб цін, новий рівень якого в подальшому впливає на ціноутворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]