Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
109.67 Кб
Скачать

56 Міжбюджетні трансферти.

Бюдж. трансферти - кошти, що передаються Держбюджету до місц. бюджетів або з місц бюдж вищого рівня до місц бюдж нижчого рівня (і навпа-ки) у формі, дотацій субсидій, субвенцій тощо.

Вони поділяються на дві групи, залежно від цільового спрямування коштів:

1 .Поточні — гр допомоги (дотації), як одержу-ють бюдж нижчих рівнів при нестач доход джерел, тобто метою надання поточних трансфертів є збалансування цих бюджетів.

2.Капітальні (субвенції) - передб. цільове викор-ня одержаних коштів і тому безпосередньо впливають на структуру видатків бюджетів, які їх отримують. Цілі, на які спрямовуються субвенції, пов'язані в основному з виконанням органами місцевого самоврядування делегованих державою повноважень.

57. Види міжбюджетних трансфертів

1. Міжбюджетні трансферти поділяються на:

1) дотацію вирівнювання;(кошти, що передаються з Державного бю­джету місцевим бюджетам або з місцевих бюджетів вищого рівня

місцевим бюджетам нижчого рівня безповоротно для збалансування їхніх доходів і видатків)

2) субвенції;(кошти, що надаються місцевим бюджетам з Державного бюджету або з місцевих бюджетів вищого півня на фінансування цільових

видатків і підлягають поверненню в разі їх нецільового використання)

3) кошти, що передаються до державного бюджету та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів;

4) додаткові дотації.

59. Системи касового виконання місцевого бюджету: банківська; казначейська; змішана.

Касове виконання – здійснення розрахунково-касових операцій (прийом, зберігання і видача бюджетних коштів) щодо виконання бюджету відповідного рівня.

При банк. системі рахунки для виконання бюджету відкриваються в установах банків. Казначейська система касового виконання бюдж. передбачає відкриття та ведення рах. для виконання бюджету через спеціалізовану структуру– Держ.Казначейство. Змішана система передбачає можливість відкр. та вед. рах. для виконання бюджету як в установах банк. системи так і в казначействі.

До 1993 р. в Україні діяла банківська система касового виконання бюджету. З 1 липня 1993 р. касове викон. Держбюджету почало здійснюватися НБУ через свої регіональні управління та за його дорученням, погодженим з Мінфіном України, - через Укрсоцбанк, банк Україна, “Промінвестбанк та інші комерційні банки. Новий порядок касового обслугов. означав, що фінансування повинно здійсн. в межах доходів, які рально надійшли, а також одержаних кредитів банку.

Діюча с-а касов. викон. доходної частини Держбюджету в У. передбач. відкриття відповідних рах., на яких акумулюються кошти Держбюдж.: в установах НБУ; в установах уповноважених банків.

Розподіл загальнодерж. доходів здійсн. органами Державного Казначейства. За платіжними дорученнями органів Державного Казначейства установи банків перераховують кошти на рахунки з обліку доходів

60. Контроль та аудит фінансової діяльності місцевого самоврядування. Внутрішній фінансовий контроль, зовнішній фінансовий контроль.

Ор-ція контролю та аудиту в У.здісн.: Мінфін; ГоловКРУ; ГОЛОВ. упр. Держказнач.; ДПАУкр.: місцевими держадміністраціями; ін.

Загал фінансовий контроль здійснює ВРУ та Рахункова палата.

Діють також ревізійні комісії, що стор безпосер органами місц само вряд. Для контролю викор-ня коштів бюджету, позабюджетних і валютних цільових фондів.

В Укр.. здій. Загал контроль за використ. Бюдж коштів і обовязкеовий аудит підпр та орг-цій, включаючи й комунал сектор.

У багатьох розвинутих зарубіжних країнах розрізн внутр. і зовн. фін. контроль у місц. Органах влади.

Внутрішній фін, контроль здійсн. обраними представницькими органами місц. влади спец комісіями чи комітетами.

Зовн. фін, контроль д-ті місц.органів влади здійсн. органами держ.влади по лінії як виконавчої, так і законодавчої та судової влади. У Франц створено спец, органи фін. контролю за д-тю місцевої влади - регіональні рахункові палати. Це органи судового хар-ру. Певні повноваження в цій сфері надано префекту — представнику уряду в регіонах і департаментах. Саме він подає до регіональної рахункової палати матеріали про фін. д-ть комун та ін органів місц. влади. Регіональна рахунк. палата може зобов'язати місц. орган влади скасуватити рішення, що суперечать закону.