Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
109.67 Кб
Скачать

47. Комунальна власність та комунальні платежі.

Невід'ємним атрибутом місцевого самоврядування є особлива, самостійна форма власності, суб'єктом права якої є низовий територіальний колектив. У зарубіжних країнах її на­звано муніципальною формою власності. Комунальна власність - самостійна форма власності, яка, за Конституцією України, є власністю територіальної громади. Комунальна власність - це публічна форма власності, яка належить територіальним громадам та їх об’єднанням. Муніципальна власність - одна з форм корпоратив­ної (колективної) власності, що перебуває в користуванні, во­лодінні й розпорядженні територіальних колективів та їхніх виборних органів самоврядування. Згідно Закону України «Про місцеве самоврядування» п.1 ст. 60 суб’єктами права комунальної власності є: Мовою законуСтаття 60. Право комунальної власності 1. Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містахналежить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси,підприємства, установи та організації, в тому числі банки,страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майніпідприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, закладикультури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціальногообслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухоміоб'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти правакомунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.Об'єктами права комунальної власності є: - кошти місцевих бюджетів; - рухоме і нерухоме майно, - державний житловий фонд; - об'єкти житлово-комунального господарства; - майно закладів народної освіти, культури, охорони - здоров'я, торгівлі, побутового обслуговування; - майно комунальних підприємств; - місцеві енергетичні системи; - транспорт; - системи зв'язку та інформації; - інше майно, необхідне для забезпечення економічного й соціального розвитку відповідної території. Комунальні платежі – платежі юридичних осіб і громадян за користування комунальними послугами. Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному КМУ. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку. Розмір плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій встановлюється залежно від капітальності, рівня облаштування та благоустрою. У платіжному документі мають бути передбачені графи для зазначення поточних та попередніх показань засобів обліку споживання комунальних послуг, різниці цих показань або затверджених норм, ціни/тарифу на даний вид комунальних послуг і суми, яка належить до сплати за надану послугу. У разі зміни цін/тарифів на житлово-комунальні послуги виконавець/виробник не менше ніж за 15 днів до введення їх у дію повідомляє про це споживачів з посиланням на рішення відповідних органів.

Платіжний документ може містити графи, в яких зазначаються суми до сплати за надані послуги, не проплачені повністю споживачем у попередній розрахунковий період. Платіжний документ

не може містити графи, в яких зазначаються суми за оплату послуг, не передбачених договором, або суми доплат за надані послуги понад ті, що передбачені діючими тарифами.Особливості реалізації права комунальної власності.

Конституція України визначила принципово но­ві правові засади функціонування комунальної власності та її економічної природи: 1.комунальна власність запроваджується як форма власності, якої до цього часу не було в Україні. Комунальна власність є власністю відповідної територіальної громади. Сама територіальна громада розглядається як спільність громадян України - жителів міста, села та селища або добровільного об'єднання жителів кількох сіл, що утворює окреме поселення, наділене правом самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України;2.суб'єктом права комунальної власності за Кон­ституцією є територіальна громада, а від її імені - представницький орган місцевого самоврядування, що обирається жителями міста, села, селища або об'єднання сіл;

3.комунальна власність є самостійною і рівноправною формою власності поряд з такими, як державна, приватна та ін.; 4.за своєю економічною природою комунальна власність є колективною формою власності, оскільки відо­бражає відносини колективного присвоєння жителями міст, сіл, селищ та об'єднань сіл коштів, об'єктів і май­на цієї власності, ставлення до них як до своїх. Тери­торіальна громада, маючи статус територіального ко­лективу громадян України, є колективним власником коштів, об'єктів і майна комунальної власності.