Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до сам вивч та ІНДЗ Мерчандайзинг РДГУ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Рівненський державний гуманітарний університет

Факультет документальних комунікацій та менеджменту

Кафедра менеджменту

95 -

Методичні вказівки

до самостійного вивчення дисципліни “Мерчандайзинг” та виконання

індивідуального навчально-дослідного завдання для студентів денної форми навчання напряму підготовки 7.050201 - “Менеджмент”

Рівне - 2010

Методичні вказівки до самостійного вивчення дисципліни «Мерчандайзинг» та виконання індивідуального навчально-дослідного завдання для студентів денної форми навчання напряму підготовки 7.050201 - “Менеджмент” / Марценюк В.В.- Рівне: РДГУ, 2010. – 10 с.

Упорядники: В.В. Марценюк, викладач кафедри менеджменту РДГУ

Відповідальний за випуск: Т.М. Микитин, к.т.н., доцент, завідувач кафедри ме-неджменту РДГУ

Рецензенти: О.В. Дейнега, к.е.н., доцент, завідувач кафедри економіки та маркетингу РІС КСУ

А.В. Григорук, к.е.н., професор кафедри менеджменту РДГУ

Затверджені на засіданні кафедри менеджменту,

протокол № __ від “___” __________ 201__ р.

Зміст

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ 1

Вступ 5

1.Загальні положення та вимоги 6

2. Рекомендована література 8

2.1. Основна література 8

2.2. Допоміжна література 8

2.3. Інтернет-ресурси 9

3. Тематичний зміст навчального курсу 9

4. Завдання для самостійної роботи 11

4.1. Індивідуальне навчально-дослідне завдання 12

Вступ

Робота зі створення та просування на ринку товару достатньо складна й різноманітна, окрім того, об'єктивно існує чинник часу. Спочатку товар розробляється виробником з урахуванням потреб ринку та запитів цільових споживачів, позиціонується відповідно до критерію «ціна / якість». Потім виготовляється продуманий варіант упаковки, розробляються методи комунікації зі споживачем для створення необхідного попиту і здійснюються заходи щодо просуванні товару на ринку. При цьому залишається остання можливість виділити свій товар і тим самим забезпечити йому успішну реалізацію: грамотно організувати процес просування торгових марок у роздрібній мережі. Товар повинен мати конкурентні переваги, він повинен виділятися серед існуючого різноманіття схожих, подібних до себе товарів, що дозволяє зробити його успішним з позиції затребуваності споживачами. Це перспективний напрям комерційної діяльності називається мерчандайзингом і є невід'ємною складовою частиною комерційної роботи роздрібних торговців у сучасних умовах господарювання.

Необхідність використання заходів щодо мерчандайзингу обумовлена, насамперед, стрімкими темпами зростання різних форм позамагазинної торгівлі, особливо електронної комерції. Інновації у сфері роздрібної торгівлі стимулюють власників магазинів і виробників підвищувати ефективність зусиль щодо завоювання та утримання покупців, у тому числі за допомогою пошуку і застосування різноманітних методів і прийомів у місцях продажу.

Мерчандайзинг є специфічною маркетинговою технологією, реалізованою на рівні роздрібних торгових підприємств, кінцевою метою якої є максимізація обсягів продажу товарів кінцевим споживачам. Як одна з проміжних цілей мерчандайзингу слід розглядати стимулювання посередників у просуванні конкретних торгових марок в місцях продажу. При цьому активними інструментами мерчандайзингу є всі елементи маркетинг-мікс (товар, ціна, збут, маркетингові комунікації). Як прикладна наука мерчандайзинг поєднує в собі знання про методи торгівлі та реклами, логістики, психології та соціології, принципи композиції та дизайну.

Мерчандайзинг є ефективним інструментом просування товару в точці продажу шляхом створення в магазині атмосфери, що сприяє покупкам. Мерчандайзинг - це організація продажу товару та управління ними.