Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_shpori_BUChKO (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

43.Порядок залучення іноземних інвестиційних кредитів під гарантії уряду Укр.

Залучення іноземних інвестиційних кредитів на фінансування пріорите­тних напрямів розвитку економіки здійснюється під гарантії уряду України. Порядок отримання таких кредитів закріплено Постановою Кабінету Міністрів України "Положення про порядок залучення іноземних кредитів та надання гарантій Кабінету Міністрів України для забезпечення зобов'язань юридичних осіб - резидентів щодо їх погашення" від 5 травня 1997р. №414.

Гарантії Кабінету Міністрів України надаються для забезпечення зобо­в'язань юридичних осіб - резидентів по погашенню іноземних кредитів, що за­лучаються у формі:

  • кредитів (кредитних ліній), наданих Україні іноземними державами, міжна­родними фінансовими організаціями та іноземними банками відповідно до міжнародних договорів України, укладених згідно із законодавством

  • міжбанківських кредитних ліній, оформлених за рішенням Кабінету Мініст­рів України Державним експортно-імпортним банком чи іншими банками -агентами Кабінету Міністрів України з іноземними банками та міжнародни­ми фінансовими організаціями

  • кредитів в іноземній валюті, що надаються юридичним особам - резидент-там міжнародними фінансовими організаціями, іноземними банками, фінан­сово-кредитними та іншими установами.

Надання гарантій передує державна експе­ртиза проектів для реалізації яких залучається іноземним ні кредити.

44.Інвестиційне кредитування в Укр. Мбрр

МБРР( Світовий банк)заснований у червні 194р. на Бреттон-вудські конв. Його завдання полягає у сприянні економ розвитку країн що розвиваються.

До групи Св банку входять 5 міжнар. організацій

1.МБРР

2.Міжнарожна асоціація розвитку

3.міжнародна фінансова корпорація

4.Багатостороннє агентство по гарантіях інвестицій

5. міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів

Д-сть Св. банку зосереджена у 2х аспектах: макроекономічна стабілізація та інституційні зміни.

Позики Св. банку привабливим джерелом зовніш­нього фінансування як дефіциту державного бюджету, так і реформування еко­коміки.

Фінансові умови, на яких Світовий банк надає позики Україні, є більш вигідними, ніж більшість інших зовнішніх джерел позичання, доступних для України в даний час. За класифікацією Світового банку Україна належить до третьої категорії країн (середній рівень доходу). Для таких країн термін пога­шення кредитів становить 17 років (а останнім часом він зростає до 20 років) з пільговим періодом 5 років, під час яких сплачуються лише відсотки.

Метою інвестиційних кредитів є технічна реконструкція окремих існуючих п-в певної галузі та регіону та створ нових п-в або надання коштів на поповнення оборотних коштів.

При впровадженні інвестиційних проектів угода підписується між Укр. та МБРР.

Мін.фін. здійснює повний контроль за викор коштів -позик на інвестиційні проекти як з рах Св.банку так і з спец.рах.

45.Інвестиційне кредитування в Укр. Єбрр

Укр. стала членом ЄБРР у серпні 1992 р. основні напрями д-ті банків в Укр є:

- надання прямих кредитів та участь у спільному ф-ванні

- інвестуваннн акціонерного капіталу п-в приватного і держ. сектору.

- гарантоване розміщення ЦП випущених приватними і держ. п-ми.

- надання гарантій і фін.консультацій.

-кошти від ЄБРР надходять в УКР найчастіше через НБУ шляхом відкриття кредитних ліній.

Серед широкого кола учасників іноземного інвестиційного кредитуван­ня в Україні сьогодні вагоме місце посідає Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Головна мети його кредитів - розвиток підприємництва, роз­державлення та приватизація, фінансова підтримка малого та середнього прива­тного бізнесу.

На сьогодні ЄБРР визначив стратегію співробітництва з Україною та розробив загальний план сприяння реформам, згідно з якими 2/3 засобів, що виділяються, припадає на кредити, 1/3 - на здійснення технічної допомоги.

Кошти від ЄБРР надходять в Україну найчастіше через Національний банк України шляхом відкриття кредитних ліній.

46…………………………………….

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]