Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
10.36 Mб
Скачать

71. Вибір джерел світла для освітлення житлових приміщень.

Зорове відчуття пов’язане з дією видимого випромінювання на очі. Зорове відчуття дозволяє нам визначити колір, розміри і форму предметів, їх рух і взаємне розташування.

Відомо, що недостатня освітленість приводить до швидкої втоми. Комфортність освітлення залежить від того яка поверхня стола (дуже погано якщо вона кольорова), від кольору штор, від того який світильник висить в центрі кімнати.

В залежності від частки світлового потоку який напрямлений в нижню напісферу від сумарного освітлення,яке надходить від світильника, кімнати розділяють за світлорозподілом на 5 класів:

1. Прямого світла – >80%

2. Переважно прямого світла – від 60 до 80%

3. Розсіяного світла – 40-60%

4. Переважно відбитого світла – 20-40%

5. Відбитого світла – <20%

Значення освітленості для різних функціональних зон та зорових робіт не повинні бути меншими за нормовані в будь-якій точці поверхні. Це вказує на те, що при виборі світильника повинен бути врахований коефіцієнт запасу, який помітно залежить від приміщень. Необхідно щоб приміщення було наповнене світлом, щоб не виникало бажання або добавити або зменшити к-сть світла.

Таким чином для освітлювальної установки в житловому інтер’єрі зводиться до вирішення наступних основних задач:

  • забезпечення необхідної освітленості;

  • найкращого розподілу яскравостей на основних поверхнях приміщення;

  • усунення прямої і відбитої близькості;

  • насиченість приміщення світлом і вибору його спектру в залежності від кольорового рішення інтер’єру;

  • вибору системи освітлення і світильників які б задовольняли естетичним і функціональним вимогам

72. див. 68

73. Компактні люмінесцентні лампи типу pl, sl, circolux.

КЛЛ — газорозрядне джерело світла, світловий потік якого визначається в основному світінням люмінофорів під впливом ультрафіолетового випромінювання розряду: широко застосовується для загального освітлення, оскільки світлова віддача і термін служби в кілька разів більший, ніж у ламп з ниткою розжарювання того ж призначення.

При роботі КЛЛ між двома електродами, що знаходяться на протилежних кінцях лампи виникає електричний розряд. У лампі, яка заповнена парами ртуті, змінний струм приводить до появи УФ-випромінювання. Це випромінювання невидиме для людського ока, тому його перетворять у видиме світло за допомогою явища люмінесценції Внутрішні стінки лампи покриті спеціальною речовиною — люмінофором, що поглинає УФ-випромінювання і виділяє видиме світло. Змінюючи склад люмінофора, можна змінювати відтінок одержаного світла.

Всю різноманітність КЛЛ можна розділити на 3 основні групи

  1. без зовнішньої оболонки, з розрядною трубкою Н-подібної форми діаметром 12,5 мм, спеціальним двоштирьковим цоколем G23, виносним баластним дроселем і вмонтованим в цоколь стартером. Ці лампи випускають під маркою PL, потужністю Pл=7;9;11 Вт. У зв’язку з підвищеною поверхневою густиною електричної потужності ламп розрядна трубка має температуру в області стовпа близько 60 0С при t0=20 0C. Температура в області електродів ще вища. Тому холодна зона для підтримання оптимального тиску парів ртуті (tхол=47 0С) винесена на торці розрядної трубки за перемичку. Довжина торців підібраних так, щоб при роботі лампи в горизонтальному положенні в відкритому світильнику при to=20 0C tхол=45 0С. до тієї ж групи Н-подібних КЛЛ належать і недавно розроблені вкорочені КЛЛ, лампи підвищеної потужності і деякі U-подібні лампи з зменшеною відстанню між прямими ділянками трубок.

  1. SL. КЛЛ з скляною або пластмасовою зовнішньою оболонкою і стандартним різьбовим цоколем Е27. Всередині оболонки змонтований електромагнітний електромагнітний баластний дросель, стартер і дві U- подібно зігнутих розрядних трубки. В зв’язку з тим, що розрядні трубки в цьому типі ламп працюють в закритій зовнішній оболонці при температурах, які помітно перевищують оптимальну, і немає можливості штучно створити холодну зону, розрядні трубки наповнюються амальгамою ртуті. Недоліком цих ламп є: а) наявність часу розгортання б)досить великі габарити і маса в порівнянні з лампами розжарювання в) нерозбірність конструкції, тому після виходу з ладу розрядної трубки необхідно замінювати повністю всю лампу, включати дросель.

1-розрядна трубка, 2-дросель, 3-зовнішня колба, 4-корпус, в якому змонтовані дросель, стартер, конденсатор, тепловий вимикач

  1. Кільцева КЛЛ типу CIRCОLUX з різьбовим цоколем і вмонтованим активно-ємнісним баластом в пластмасовий корпус, який розташований по діаметру кільцеподібної розрядної трубки. Кільцева КЛЛ потужністю 32 Вт еквівалентна ЛР потужністю 150 Вт. І все ж світлова віддача цих ламп навіть з напівпровідниковим ПРА поступаються світловим віддачам Н-подібних КЛЛ відповідних потужностей.

74. див. 29