Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
10.36 Mб
Скачать

Принцип дії

Робота заснована на фізичному явищі виникнення світлового випромінювання при проходженні електричного струму через p-n-перехід. Колір свічення який залежить від довжини хвилі визначається типом напівпровідникових матеріалів, створюючих p-n-перехід.

Області застосування

Світлодіодне освітлення це енергозберігаюче освітлення завдяки ефективній витраті електроенергії і простоті конструкції, застосовується в таких продуктах: економічний світильник, прожектор, світлодіодний стрічка, декоративна світлотехніка і навіть в компактних освітлювальних приладах — ручних ліхтариках. Світлодіодні освітлювальні прилади підрозділяються на вуличні та інтер'єрні. Сьогодні інтер’єрні застосовують для підсвічування будівель, автомобілів, вулиць і рекламних конструкцій, фонтанів, тунелів і мостів. Дане освітлення використовують для підсвічування виробничих і офісних приміщень, домашнього інтер'єру і меблів.

38.Шляхи підвищення ефективності експлуатації ламп розжарення в нестаціонарних режимах.

Із рис. видно, що при експлуат. ЛР зі зменшенням напруги мережі збільшується кількість світлової енергії та термін експлуатації лампи.

Як показує практика, якщо зменшити напруг всього на 8%, тобто до (200-202)В, то вдається продовжити строк служби лампи майже в 3,5 рази, а при зниженні до 195 В час експлуатації зростає майже в 5 разів!

При подальшому зниженні U нижче 160 В, відбувається зворотній процес.

Також слід пам’ятати, що при зниженні напруги зменшується яскравість свічення нитки розжарення, тому такий режим доцільно використовувати в службових приміщеннях, сходових клітках, де цей параметр не відіграє важливої ролі. Також, якщо ми маємо можливість вибрати між ЛР з номінальними напругами 220-230 В та 230-240 В, варто віддати перевагу останньому варіанту, таким чином ми доб’ємося ефекту роботи лампи на дещо нижчій напрузі, але з тривалішим періодом експлуатації.

39.Об’єм і зміст проектних матеріалів при виконанні електричного освітлення

Проектування освітлювальних установок заключається в розробці двох розділів: світло – технічного та електротехнічного.

В світло – технічному розділі вибирають джерела світла, світильники, намічають найбільш доцільну висоту їх установки та розміщення в просторі, визначають якість і характеристики освітлювальних установок.

При проектуванні освітлювальних установок важливим фактором є вірний вибір необхідної освітленості робочих місць. Для цього розроблені санітарні норми промислового освітлення – СНІП. Вони розроблені на основі класифікації робіт за кількісними ознаками, зокрема за найменшим розміром деталей, що повинні розрізнятись.

40. Ртутно-кварцеві лампи з люмінофором (типу дрл) Будова і принцип дії, основні характеристики, умовні позначення.

ДРЛ- дугові, ртутні, люмінофорні

Будова ДРЛ:1-ртутно-кварцовий пальник,2-резистори,3-зовнюколба,4-шар люмінофору,5-робочі електроди,6-допоміжні електроди.

Лампи являють собою ртутно-кварцовий пальник трубчастої форми(1) який є в середині колби(2) з тугоплавкого скла, внутр. поверхня якої покрита тонким шаром люмінофора(3) який поглинає УФ-випромінювання ртутного розряду і перетворює його на видиме випромінювання

Термін роботи-15000-20000 годин,світловвідача-45-60лм/Вт, кольоропередача 42%

Перевагою ламп ДРЛ є їх форма, що має компактні габарити. Втім ці лампи мають низьку якість кольоропередачі, відносно високу ціну, високу чутливість до зниження напруги.

ДРЛ- дугові, ртутні, люмінофорні