Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
10.36 Mб
Скачать

36. Безелектродні лл типу genura. Будова. Принцип дії. Основні х-ки. Області застосування.

В прицокольній частини лампи розміщений транзисторний генератор частотою 2,5 МГц, що споживає 23 Вт від мережі змінного струму напругою 230 В. Колба лампи Genura покрита середини люмінофором марки "Полілюкс" і наповнена ксеноном з невеликою

кількістю ртуті. Внутрішня будова лампи Genura показано на рисунку нижче:

Принцип дії цієї лампи подібний до дії електронно-променевої трубки. Потік електронів викликає світіння люмінофора. Споживана потужність лампи складає 23Вт, а світловий потік еквівалентний світловому потоку лампи розжарювання потужністю 100 Вт. Зовнішня форма лампи Genura відповідає лампі розжарювання R80, таким чином нова індукційна лампа може бути використана в світильниках для підвісних стель, заощаджуючи при цьому до 80% електроенергії. Термін служби лампи Genuraтм становить 15 тис.годин, а кількість включень до 100 тис. Таким чином, на відміну від люмінесцентних ламп, Genuraтм може бути використана в тих місцях, де часто відбуваються комутації. Технічні характеристика наведені в таблиці нижче.

37. Світлодіоди. Будова. Принцип дії. Основні характеристики. Області застосування.

Світлодіо́д – напівпровідниковий пристрій, що випромінює некогерентне світло, при пропусканні через нього електричного струму (ефект, відомий як електролюмінесценція). Випромінюване світло традиційних світлодіодів лежить у вузькій ділянці спектру, а його колір залежить від хімічного складу використаного у світлодіоді напівпровідника. Сучасні світлодіоди можуть випромінювати світло від інфрачервоної ділянки спектру до близької до ультрафіолету. Існують методи розширення смуги випромінювання і створення білих світлодіодів. На відміну від ламп розжарювання, які випромінюють світловий потік широкого спектру, рівномірно у всіх напрямках, звичайні світлодіоди випромінюють світло певної довжини хвилі і в певному напрямі.

БУДОВА

Основні характеристики

Світлодіод - низьковольтний прилад. Звичайний світлодіод, який застосовується для індикації, споживає від 2 до 4 В постійної напруги при струмі до 50 мА. Світлодіод, який використовується для освітлення, споживає таку ж напругу, але струм вище - від кількох сотень мА до 1 А в проекті. У світлодіодному модулі окремі світлодіоди можуть бути включені послідовно і сумарна напруга виявляється більш високим (зазвичай 12 або 24 В).

При підключенні світлодіода необхідно дотримуватись полярності, інакше прилад може вийти з ладу. Напруга пробою вказується виробником і звичайно становить більше 5 В для одного світлодіода.

Яскравість світлодіода характеризується світловим потоком і осьовою силою світла, а також діаграмою спрямованості. Існуючі світлодіоди різних конструкцій випромінюють в тілесному куті від 4 до 140 градусів. Колір, як завжди, визначається координатами кольоровості і колірною температурою, а також довжиною хвилі випромінювання.

Для порівняння ефективності світлодіодів між собою і з іншими джерелами світла використовується світловіддача: величина світлового потоку на один ват електричної потужності.

Основними перевагами світлодіодів в порівнюнні з іншими випроміюючими пристроями є:

  • Світлодіоди не мають ніяких скляних колб і ниток розжарення, що забезпечує високу механічну міцність і надійність.

  • Відсутність розігрівання і високих напруг гарантує високий рівень электро і пожаробезопасности

  • Безінерційність роботи

  • Невеликі розміри

  • Висока довговічність

  • Високий ККД

  • Відносно низькі напруги живлення і споживані струми, низьке енергоспоживання.

  • Велика кількість різних кольорів свічення, та потрібна спрямованість випромінювання

  • Регульована інтенсивність