Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
10.36 Mб
Скачать

49. Особливості, які треба враховувати в розрахунках освітлювальних установок при переході від теплових до розрядних джерел світла.

Перехід від одних джерел світла до інших обумовлюється неспинним вдосконаленням технологій, збільшенням економічного ефекту, збільшенням строку служби без замін або ремонтних робіт.

Ла́мпа розжа́рення (жарі́вка) — лампа, в якій світло випускається тугоплавким провідником, розжареним електричним струмом. Один з найкращих теплових джерел світла.

Характеристики ЛР:

Потужність Р=100 Вт;

Строк служби t=1000 год.

Світловий потік Ф=1340 лм;

Колірна температура Тк=3000 К;

Тип цоколя Е27.

Ціна=2,5 грн/шт.

Газорозрядна лампа - електронний пристрій, джерело світла, що випромінює світлову енергію у видимому діапазоні. Фізична основа — електричний розряд у парах металів. Останнім часом прийнято називати газорозрядні лампи розрядними лампами. Поділяються на розрядні лампи високого та низького тиску. Переважна більшість розрядних ламп працюють у парах ртуті. Мають високу ефективність перетворення електричної енергії в світлову. Ефективність вимірюється у люменах на ват (лм/Вт). Найбільшою ефективністю, на сьогоднішній день, мають лампи розрядні в парах натрію (ДНаТ) — 150 лм / Вт. Крім цього виду розрядних ламп широко поширені люмінесцентні лампи (ЛЛ, розрядні лампи низького тиску), металогалогенні лампи (МГЛ або ДРИ), дугові ртутні люмінесцентні лампи (ДРЛ). Менш поширеними є лампи в парах ксенона (ДКсТ).

Характеристики:

Термін служби від 3000 годин до 20000.

Ефективність від 40 до 150 лм/Вт.

Колір випромінювання: тепло-білий (3000 K) або нейтрально-білий (4200 K)

Передача кольору: гарна (3000 K: Ra> 80), відмінна (4200 K: Ra> 90)

Компактні розміри дуги випромінювання, дозволяють створювати світлові пучки високої інтенсивності.

Потрібно враховувати характеристики обох джерел світла, тільки так можливо досягти економічного ефекту. Порівнюється все, від ціни до строку служби. Проте потрібно звернути увагу і на особливості ДС. Наприклад для розрядних ламп характерна висока ефективність, тривалий термін служби в порівнянні з лампами розжарювання. Це звичайно позитивні характеристики але є й інші. До недоліків розрядних ламп відносять: повинні застосовуватися в закритих світильниках із захисним склом, для роботи ламп необхідні баласти і запалюючі пристрої (ПРА), не люблять поганих мереж: якщо напруга мережі відхиляється від номіналу більш ніж на 3 %, необхідно застосовувати електронні ПРА.

50. Дугові ртутні лампи високого тиску з йодидами (дрі). Будова, принцип дії, основні характеристики.

1-цоколь

2-гребінцева ніжка

3-колба

4-наповнення(чистий Ar)

5-пальник

6- цоколь

7- електрод(вольфрам))

8-наповнення Hg+NaI

9- кріплення

51. Залежність коефіцієнта пульсацій світлового потоку від кольору випромінювання (червоний-фіолетовий) люмінесцентних ламп. Пояснити.

Коефіцієнт пульсації світлового потоку Кп,% - критерій оцінки коливань освітленості в результаті зміни в часі світлового потоку ламп при живленні їх змінним струмом. До п для газорозрядних ламп становить 25 - 65%; ламп розжарювання - менше 7%; галогенних ламп - близько 1%

Коеф. пульсації Кп і коеф. пульсації освітленості Кп.о:

макс і мінім світлові потоки (освітленості) за період Т(2π) ,лк(лм)

Fcp, Еср- середнє значення світлового потоку, освітленості за період Т зміни напруги

Пульсації світлового потоку ЛЛ зумовлені тривалістю після свічення люмінофору і просвічуванням випромінювання розряду через нього. Показник осліпленості Р - критерій оцінки сліпучої дії джерела світла.